Η συνταγή της γιαγιάς για τα πιο αφράτα τσουρέκια

Η συνταγή της γιαγιάς για τα πιο αφράτα τσουρέκια

Με αυτή τη συνταγή από τα τετράδια της γιαγιάς θα κάνεις τσουρέκια, που θα σε γυρίσουν στην αυθεντική γεύση της παιδικής σου ηλικίας.

Η μυρωδιά από την παρασκευή των τσουρεκιών τη Μεγάλη Πέμπτη είναι χαραγμένη ανεξίτηλα στη μνήμη μας. Η απλή, παραδοσιακή συνταγή της γιαγιάς πάντα πετύχαινε και εμείς περιμέναμε με ανυπομονησία το Πάσχα για να φάμε τα πιο αφράτα και γευστικά τσουρέκια.

Με αυτή τη συνταγή που έρχεται κατευθείαν από τα τετράδια της γιαγιάς θα κάνεις πασχαλινά τσουρέκια, που θα σε γυρίσουν πολλά χρόνια πίσω στην αυθεντική γεύση της παιδικής σου ηλικίας.

Τι θα χρειαστείς

Για μία δόση, που θα σας δώσει περίπου 7-8 τσουρέκια θα χρειαστείς:

12 αβγά σε θερμοκρασία δωματίου
3 κιλά αλεύρι για τσουρέκια
250 γραμμάρια μαγιά νωπή
1 κιλό ζάχαρη
700 γραμμάρια γάλα
300 γραμμάρια φυτίνη
2 σακουλάκια μαχλέπι
2 σακουλάκια κακουλέ
Μαστίχα (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Βράζεις το γάλα και ταυτόχρονα χτυπάς τα 10 αβγά με τη ζάχαρη. Ρίχνεις το γάλα, όπως είναι καυτό και ανακατεύεις τα υλικά.

Με ένα ποτήρι χλιαρό νερό λιώνεις τη μαγιά. Βάζεις τα 2,5 κιλά από το αλεύρι σε μία λεκάνη μαζί με το μαχλέπι και το κακουλέ (και τη μαστίχα) και στο κέντρο αφήνεις μία τρύπα. Εκεί ρίχνεις την αραιωμένη μαγιά και την ανακατεύεις με λίγο αλεύρι.

Στη συνέχεια, ρίχνεις όλο το μείγμα με τα αβγά, τη ζάχαρη και το γάλα στη λεκάνη – προσοχή όχι πάνω στη μαγιά – και όλα μαζί τα ανακατεύεις.

Παράλληλα, ζεσταίνεις τη φυτίνη.

Αν επιλέξεις να ζυμώσεις τα τσουρέκια με τα χέρια, βάζεις σε μία λεκανίτσα τη ζεστή φυτίνη παίρνεις λίγο με τα χέρια σου και αρχίζεις να ζυμώνεις. Συνεχίζεις έτσι προσθέτοντας όποτε χρειάζεται και από το υπόλοιπο αλεύρι, που δεν έχεις χρησιμοποιήσει μέχρι να τελειώσει η φυτίνη και να έχεις μία μαλακή ζύμη, που δεν θα κολλάει στα χέρια.

Αν θα χρησιμοποιήσεις μίξερ, χτυπάς το μείγμα με το αλεύρι μαζί με τη ζεστή φυτίνη και προσθέτεις αν χρειαστεί το υπόλοιπο αλεύρι όπως παραπάνω.

Τυλίγεις με κουβέρτες τη λεκάνη με το ζυμάρι και το αφήνεις να φουσκώσει για 2 ώρες.

Όταν φουσκώσει το ζυμάρι, αρχίζεις να πλέκεις τις πλεξίδες. Τις τοποθετείς σε ταψιά στρωμένο με λαδόκολλα και τις αφήνεις να ξεκουραστούν περίπου 15-20 λεπτά.  Με τους κρόκους από δύο αβγά αλείφεις τα τσουρέκια. Τέλος, τα βάζεις στον φούρνο στους 170 βαθμούς στον αέρα για περίπου 45 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.

Πηγή: vwoman.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα