Υλικά
1 αρνίσιο μπούτι (4 έως 5 κιλά)
2 έως 3 σκελίδες σκόρδο, κομμένες στη μέση
1 κ. γλ. αλάτι
1 κ. γλ. πιπέρι
1 κ. γλ. αποξηραμένη ρίγανη
500 ml. σάλτσα ντομάτας
1 φλ. τσαγιού νερό
Χυμό από 1 λεμόνι
3 έως 5 μεγάλες φρέσκες αγκινάρες, κομμένες στα τέσσερα
3 μικρά λεμόνια, κομμένα στη μέση, προαιρετικά
Προαιρετικά: Φρέσκα κλαδάκια ρίγανης και θυμαριού
Εκτέλεση
Βήμα 1
Κόψτε σχισμές στο αρνί και τοποθετήστε σε αυτές το σκόρδο. Τρίψτε το κρέας με αλάτι, πιπέρι και ρίγανη.
Βήμα 2
Ψήστε στους 200 βαθμούς για 30 λεπτά. Μειώστε τη φωτιά στους 180 και ψήστε το κρέας για 1 ώρα ακόμα.
Βήμα 3
Αφαιρέστε το λίπος από το σκεύος και περιχύστε το αρνί με σάλτσα ντομάτας, νερό και χυμό λεμονιού. Τοποθετήστε τις αγκινάρες και, αν θέλετε, τα λεμόνια γύρω από το κρέας.
Βήμα 4
Ψήστε 1 ώρα ακόμα ή μέχρι το κρέας να φτάσει στην επιθυμητή ποιότητα (για μέτρια ψημένο, το θερμόμετρο πρέπει να δείχνει 57, για μέτριο 60, για μέτρια καλοψημένο 62 βαθμούς).
Βήμα 5
Αφήστε το κρέας να σταθεί για 15 λεπτά πριν το κόψετε σε φέτες. Εάν επιθυμείτε, γαρνίρετε με φρέσκα μυρωδικά.
Βήμα 6
Αντί για αγκινάρες μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πατάτες.
πηγή: newsbeast.gr