Αν ψάχνεις μια γρήγορη αλλά εντυπωσιακή συνταγή για χοιρινές μπριζόλες, η λύση είναι μία: σάλτσα μελιού και μουστάρδας. Έτοιμη σε λίγα λεπτά, προσαρμόζεται εύκολα στα γούστα σου και ταιριάζει τέλεια με ζουμερές μπριζόλες. Προσωπικά την προτιμώ λίγο πιο γλυκιά, αλλά αν σου αρέσει πιο πικάντικη, απλά πρόσθεσε λίγη παραπάνω Dijon.
Υλικά (για 4 μερίδες)
1 κ.σ. ελαιόλαδο
4 χοιρινές μπριζόλες (χωρίς κόκαλο, περίπου 150γρ. η καθεμία, σε θερμοκρασία δωματίου)
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
180ml ζωμός κοτόπουλου
3 κ.σ. μέλι
1,5 κ.σ. μουστάρδα Dijon (ή παραπάνω, ανάλογα το γούστο)
1 κ.σ. μουστάρδα με σπόρους (wholegrain)
4 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι
2 κ.σ. βούτυρο (κρύο, σε κύβους)
Αλάτι & πιπέρι
Εκτέλεση
Ετοίμασε τις μπριζόλες: Σκούπισέ τες καλά, αλάτισε και πιπέρωσε και από τις δύο πλευρές. Αν το λίπος είναι πολύ χοντρό, χάραξέ το ελαφρά για να μην καμπουριάσει στο ψήσιμο.
Σόταρε τις μπριζόλες: Ζέστανε το λάδι σε μεγάλο τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Τσιγάρισε τις μπριζόλες περίπου 3’ από κάθε πλευρά, μέχρι να κάνουν ωραία κρούστα. Στο τέλος στήριξέ τες όρθιες να ροδίσει και το λίπος. Βγάλ’ τες σε πιάτο να ξεκουραστούν.
Ετοίμασε τη σάλτσα: Χαμήλωσε τη φωτιά σε μέτρια. Σόταρε το σκόρδο για 30’’. Πρόσθεσε τον ζωμό, το μέλι, τις δύο μουστάρδες και το θυμάρι. Άφησε να σιγοβράσει 3–5 λεπτά, μέχρι να δέσει και να γίνει πιο πυκνή.
Ολοκλήρωση: Ρίξε μέσα τα ζουμιά που άφησαν οι μπριζόλες στο πιάτο και ανακάτεψε. Κατέβασε το τηγάνι από τη φωτιά και πρόσθεσε το κρύο βούτυρο, ανακατεύοντας γρήγορα να «γυαλίσει» η σάλτσα.
Σέρβιρε: Βάλε πάλι τις μπριζόλες στο τηγάνι, βούτηξέ τες καλά στη σάλτσα και σέρβιρε αμέσως.
Tips
- Βγάλε τις μπριζόλες από το ψυγείο μισή ώρα πριν το ψήσιμο για να ψηθούν ομοιόμορφα.
- Αν έχεις θερμόμετρο, η ασφαλής εσωτερική θερμοκρασία για χοιρινό είναι 63°C.
- Η σάλτσα στην αρχή θα φαίνεται ελαφριά, αλλά όσο βράζει και εξατμίζεται το νερό, δυναμώνει σε γεύση.
Συνδύασέ τες με πουρέ πατάτας, ρύζι ή ψητά λαχανικά για ένα πλήρες comfort food πιάτο.