Πασχαλινά κουλουράκια: Μυστική συνταγή για extra νοστιμιά

Πασχαλινά κουλουράκια: Μυστική συνταγή για extra νοστιμιά

Τα πασχαλινά κουλούρια είναι εκ των ων ουκ άνευ του πασχαλινού γευστικού ρεπερτορίου. Αφράτα, τραγανά, πλημμυρίζουν με το άρωμά τους το σπίτι και είναι πραγματικός πειρασμός με τον πρωινό καφέ και όχι μόνο. Επιπλέον γίνονται πανεύκολα, είναι οικονομικά και είναι μια καλή αφορμή να περάσουμε δημιουργικό χρόνο με τα παιδιά μας.

Τα κουλούρια που προτείνει ο Λάμπρος Βακιάρος είναι απολύτως παραδοσιακά, χωρίς αμμωνία. Μπορούμε να τα απολαύσουμε σκέτα κάθε στιγμή της ημέρας. Όμως, η επικάλυψη λευκής σοκολάτας με λεμόνι τους χαρίζει έξτρα τσαχπινιά και τα κάνει απλά ακαταμάχητα.

Υλικά:

  • 1 κιλό αλεύρι μαλακό
  • 20 γρ. μπείκιν πάουντερ
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 330 γρ. βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 300 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • 2 αυγά + 2 κρόκους (όλα μαζί χτυπημένα)
  • Ξύσμα από 1 μεγάλο λεμόνι
  • 2 βανίλιες
  • 100 γρ. γάλα

Για την επικάλυψη / διακόσμηση και το ψήσιμο:

  • 1 αυγό (χτυπημένο για την επάλειψη)
  • 400 γρ. λευκή κουβερτούρα
  • 40 γρ. ηλιέλαιο
  • Ξύσμα από 1 μεγάλο λεμόνι (για την επικάλυψη)

Εκτέλεση:

  • Κοσκινίζουμε τα 8 φλ./850 γρ. από το αλεύρι και το βάζουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και ανακατεύουμε.
  • Αν δεν έχουμε κόσκινο ανακατεύουμε πολύ καλά.
  • Κρατάμε το υπόλοιπο αλεύρι στο σακουλάκι, γιατί μπορεί να χρειαστεί στη συνέχεια.
  • Αρχίζουμε να χτυπάμε το βούτυρο με το μίξερ. Μετά από περίπου 3 λεπτά ξεκινάμε να ρίχνουμε την ζάχαρη λίγη-λίγη. Όταν κοντεύει να τελειώσει, ρίχνουμε και τα αυγά (σε 3 δόσεις). Στη συνέχεια προσθέτουμε το ξύσμα και τη βανίλια.
  • Χωρίς να σταματήσουμε το χτύπημα, βάζουμε λίγο αλεύρι και μετά λίγο γάλα εναλλάξ. Συνεχίζουμε ρίχνοντας αλεύρι, μέχρις ότου αρχίσει να ζορίζεται το μίξερ. Τότε, το σταματάμε και αρχίζουμε να ζυμώνουμε με τα χέρια. Η ζύμη είναι έτοιμη όταν δεν κολλάει και είναι μαλακή. Για να έχουμε αυτό το αποτέλεσμα, μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε αλεύρι από το σακουλάκι.
  • Για κάθε κουλούρι παίρνουμε ζύμη όσο ένα καρύδι / 30 γρ. και την πλάθουμε στα χέρια μας καλά πριν το φτιάξουμε.
  • Όσο δουλεύουμε ένα μέρος της ζύμης καλύπτουμε το μπολ με την υπόλοιπη με μία πετσέτα, για να μην ξεραθεί.
  • Βουτυρώνουμε ένα ταψί ή μια λαμαρίνα, τοποθετούμε τα κουλούρια, αφήνοντας κενό μεταξύ τους, τα αλείφουμε με αυγό και ψήνουμε στους 180 βαθμούς στον αέρα για 20 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσουν πολύ καλά.
  • Σε ένα μπεν μαρί προσθέτουμε την κουβερτούρα, το ηλιέλαιο, και το ξύσμα λεμονιού και ομογενοποιούμε καλά. Βουτάμε τα μισά κουλουράκια στη κουβερτούρα και τοποθετούμε σε ένα ταψί ή σχάρα μέχρι να κρυώσουν πολύ καλά.

Tip: Θα ήταν καλό να αφήσετε το βούτυρο εκτός ψυγείου από βραδύς.

Πηγή: ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα