Ο Ράσελ κέρδισε την pole στις κατατακτήριες σπριντ, ταχύτερος ο Αντονέλι στις ελεύθερες δοκιμές

Ο Ράσελ κέρδισε την pole στις κατατακτήριες σπριντ, ταχύτερος ο Αντονέλι στις ελεύθερες δοκιμές

Ο Τζορτζ Ράσελ της Mercedes F1 αναδείχθηκε πρωταγωνιστής στις κατατακτήριες σπριντ του Grand Prix Ολλανδίας, εξασφαλίζοντας την pole position με μία εντυπωσιακή επίδοση. Νωρίτερα την ίδια ημέρα, ο πρωτοπόρος της βαθμολογίας, Κίμι Αντονέλι, επίσης με Mercedes, είχε σημειώσει τον ταχύτερο χρόνο στα ελεύθερα δοκιμαστικά στην πίστα του Zandvoort, δείχνοντας τη δυναμική της ομάδας.

Ελεύθερες δοκιμές και οι πρώτοι χρόνοι

Στα ελεύθερα δοκιμαστικά του αγώνα της Formula 1 στην Ολλανδία, ο Κίμι Αντονέλι σημείωσε τον καλύτερο χρόνο στην πίστα του Zandvoort. Ο πρωτοπόρος της βαθμολογίας με τη Mercedes επέστρεψε δυναμικά μετά τις διακοπές, αφήνοντας πίσω του τον περσινό παγκόσμιο πρωταθλητή της McLaren, Λάντο Νόρις, ο οποίος κατέλαβε τη δεύτερη θέση.

Οι συνθήκες στην πίστα ήταν κάπως υγρές αρχικά, καθώς βρίσκεται κοντά στη θάλασσα. Οι οδηγοί ξεκίνησαν χρησιμοποιώντας ενδιάμεσα ελαστικά, αλλά σταδιακά, καθώς η πίστα στέγνωνε, πέρασαν σε σλικ ελαστικά. Τρίτος σε χρόνο αναδείχθηκε ο Τζορτζ Ράσελ με την άλλη Mercedes, ενώ ακολούθησαν οι δύο Ferrari με τους Λιούις Χάμιλτον και Σαρλ Λεκλέρ. Ο Όσκαρ Πιάστρι με τη δεύτερη McLaren σημείωσε τον έκτο χρόνο, με τον Νίκο Χούλκενμπεργκ της Audi να βρίσκεται πίσω του. Ο Πιέρ Γκασλί με Alpine κατέλαβε την όγδοη θέση και μετά ακολούθησε ο Γκαμπριέλ Μπορτολέτο με το άλλο Audi. Την πρώτη δεκάδα συμπλήρωσε ο φετινός ρούκι Αρβιντ Λίντμπλαντ με Racing Bulls.

Οι κατατακτήριες σπριντ και η μάχη για την pole

Οι κατατακτήριες σπριντ για το Grand Prix Ολλανδίας, τον δωδέκατο αγώνα της Formula 1 για το 2026, αποδείχθηκαν ιδιαίτερα συναρπαστικές. Η μάχη για τη sprint pole ήταν οριακή, με τις διαφορές να μετρώνται σε χιλιοστά του δευτερολέπτου και να εξελίσσεται ανάμεσα σε τρεις ομάδες. Τελικά, ο Τζορτζ Ράσελ της Mercedes ήταν αυτός που ξεχώρισε, θέτοντας το 1:11,567 με τη μαλακή γόμα ελαστικών για να εξασφαλίσει την κορυφή.

Ο Λάντο Νόρις της McLaren κατέλαβε τη δεύτερη θέση, μόλις 0,041 δευτερόλεπτα μακριά από τον συμπατριώτη του, ενώ ο Σαρλ Λεκλέρ της Scuderia Ferrari ακολούθησε στην τρίτη θέση, με διαφορά 0,055 δευτερολέπτων από την κορυφή. Η πρώτη περίοδος των κατατακτήριων (SQ1) ξεκίνησε με τον πρωτοπόρο της βαθμολογίας, Κίμι Αντονέλι, να βγαίνει πρώτος στην πίστα, με τους οδηγούς να είναι υποχρεωμένοι να χρησιμοποιήσουν τη μεσαία γόμα ελαστικών. Ο Ιταλός, ωστόσο, έκανε λάθος στον πρώτο του γύρο, βγήκε εκτός πίστας και επέστρεψε στα pits για έλεγχο του μονοθεσίου. Στην κορυφή των χρόνων υπήρξαν εναλλαγές μεταξύ των οδηγών της McLaren και της Ferrari, με τον Λεκλέρ να έχει τον ταχύτερο γύρο. Από το SQ1 αποκλείστηκαν οι Μπέρμαν, Σάινθ, Στρολ, Μπότας, Πέρεζ και Αλόνσο, με τον τελευταίο να μένει τελευταίος λόγω λάθους στη στροφή 1.

Η συνέχεια στο SQ2 και οι αποκλεισμοί

Η δεύτερη περίοδος των κατατακτήριων (SQ2) ξεκίνησε επίσης με τη χρήση της μεσαίας γόμας ελαστικών. Οι κορυφαίες ομάδες επέλεξαν στρατηγική δύο γύρων για την προθέρμανση των ελαστικών, με τις McLaren και Ferrari να πρωταγωνιστούν και πάλι. Ο Όσκαρ Πιάστρι έθεσε τον ταχύτερο γύρο, μπροστά από τον Σαρλ Λεκλέρ, ενώ ο Τζορτζ Ράσελ βρέθηκε στην τρίτη θέση και ο Κίμι Αντονέλι στην πέμπτη.

Η μάχη για την πρόκριση στο SQ3 ήταν έντονη, με πολλούς οδηγούς να διεκδικούν τις περιορισμένες θέσεις. Ο Πιέρ Γκασλί εντυπωσίασε με χρόνο καλύτερο από αυτόν του Μαξ Φερστάπεν. Ο Λίαμ Λόσον έμεινε εκτός συνέχειας, καθώς ο teammate του στη Racing Bulls, Άρβιντ Λίντμπλαντ, τον έβγαλε από την πρώτη δεκάδα. Από το SQ2 αποκλείστηκαν οι Λόσον, Τσουνόντα, Κολαπίντο, Χούλκενμπεργκ, Οκόν και Άλμπον.

Η εικόνα των ομάδων και το πρόγραμμα

Η περίοδος των ελεύθερων δοκιμών και των κατατακτήριων σπριντ δεν ήταν ιδανική για την Red Bull – Ford. Ο Μαξ Φερστάπεν, της πρώτης ομάδας, βρέθηκε στην ενδέκατη θέση στις ελεύθερες δοκιμές, ενώ ο Λίαμ Λόσον, ο οποίος προβιβάστηκε στην πρώτη ομάδα λόγω του τραυματισμού του Ισάκ Χάτζαρ, κατέλαβε τη δέκατη τέταρτη θέση. Τη θέση του Λόσον στη Racing Bulls πήρε ο Γιούκι Τσουνόντα, ο οποίος σημείωσε τον δέκατο έβδομο χρόνο στις ελεύθερες δοκιμές και αποκλείστηκε από το SQ2.

Το πρόγραμμα για το Grand Prix Ολλανδίας συνεχίζεται με τις κατατακτήριες για το αυριανό Sprint, το οποίο θα διεξαχθεί σε μισούς γύρους. Μετά την ολοκλήρωση του Sprint, θα ακολουθήσουν οι κατατακτήριες δοκιμές για το κυρίως Grand Prix της Κυριακής, όπου θα καθοριστεί η σειρά εκκίνησης για τον αγώνα.

Με πληροφορίες από: Newsit, Gazzetta

Διαβάστε ακόμα

Δείτε ακόμα