Δύσκολη εκλογική αναμέτρηση για την Μέρκελ

Σε ηχηρό πολιτικό χαστούκι αναμένεται να εξελιχθούν για τη συντηρητική κυβερνητική συμμαχία οι εκλογές-κλειδί της ερχόμενης Κυριακής στο κρατίδιο της Ρηνανίας-Βεστφαλίας, καθώς σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση η καγκελάριος Μέρκελ δεν εξασφαλίζει την πολυπόθητη πλειοψηφία στην περιοχή, που αυτομάτως θα της επέτρεπε να προβεί άμεσα στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που επιθυμούσε. Αντίθετα, μια ήττα ίσως και να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές.

Πιθανή αποτυχία των Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ, αλλά και των συμμάχων τους, να επανακτήσουν εκλογικά τη βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία θα τους ωθήσει ενδεχομένως σε εξ ανάγκης μοιρασιά της εξουσίας με κάποιο άλλο κόμμα - και με ό,τι συνεπάγεται κάτι τέτοιο. Ταυτόχρονα, μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγούσε την κυβερνητική συμμαχία σε αποχή από τις συζητήσεις για θέματα-κλειδιά στην Ανω Βουλή, όπου έχουν δικαίωμα ψήφου οι περιφέρειες.

Μία μέρα πριν τις κρίσιμες εκλογές στο γερμανικό κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, οι δημοσκοπήσεις δίνουν μικρό προβάδισμα σε Σοσιαλιστές και Πράσινους, που όμως δεν επαρκεί για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Έπεται ο κυβερνητικός συνασπισμός των Χριστιανοδημοκρατών της Άνγκελας Μέρκελ και των Φιλελευθέρων.

Σε μία τέτοια περίπτωση, ρυθμιστής ενδεχομένως να γίνει το κόμμα της Αριστεράς, Linke.

Αναφορικά με την επίμαχη δημοσκόπηση, η οποία διεξήχθη από το ερευνητικό ινστιτούτο GMS για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού SAT-1, δείχνει πως οι Χριστιανοδημοκράτες στις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής θα εξασφαλίσουν το 37% των ψήφων, ενώ οι σύμμαχοί τους, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, το 7%. Ενα αποτέλεσμα δηλαδή που σε απλά... γερμανικά σημαίνει ότι η εύθραυστη κεντροδεξιά συμμαχία της Μέρκελ βρίσκεται -δημοσκοπικά τουλάχιστον- ήδη πίσω από τους αντιπάλους της: την πιθανή συνεργασία των Σοσιαλδημοκρατών με τους Πράσινους, που αναμένεται να εξασφαλίσουν αντίστοιχα το 33% και 12% των ψήφων.

Αναλυτές υπερτονίζουν όμως τη σημασία που θα έχει η έκβαση της εν λόγω εκλογικής αναμέτρησης και για έναν άλλο λόγο: για το γεγονός πως πριν από μία πενταετία η ήττα στις εκλογές της βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας οδήγησε τον τότε καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ σε πρόωρες εκλογές, τις οποίες τελικά έχασε από την τότε μεγάλη αντίπαλό του, τη νυν «σιδηρά κυρία» της χώρας.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα