Το διάγγελμα και τα δάκρυα Ρέντσι μετά την ήττα του

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι απολύτως ξεκάθαρο, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι και σαφώς νίκησε το «όχι» .

Ο Ματέο Ρέντσι τόνισε στο διάγγελμά του ότι αναλαμβάνει την πλήρη ευθύνη για το αποτέλεσμα και κάλεσε το στρατόπεδο του «όχι» να κάνει προτάσεις.

Τα σημαντικότερα σημεία από το διάγγελμα Ρέντσι:

- Το πλαίσιο εξακολουθεί να είναι ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο οι πολίτες πλησίασαν πάρα πολύ στο εγχειρίδιο του παιχνιδιού, που είναι το Σύνταγμα. Ζήτω η Ιταλία που επιλέγει, που συμμετέχει και πιστεύει στην πολιτική.

- Το Όχι κέρδισε με αδιαμφισβήτητο τρόπο. Ξεκάθαρα. Να συγχαρώ όσους ηγήθηκαν το Όχι. Αναλαμβάνει ευθύνες, όμως, το στρατόπεδο του Όχι. Το σημαντικό είναι να υποβάλλονται σημαντικές προτάσεις. Σε αυτούς του στρατοπέδου του Ναι θα ήθελα να στείλω μια αγκαλιά. Να σας ευχαριστήσω. Προσπαθήσαμε, δώσαμε ευκαιρία αλλαγής, αλλά δεν καταφέραμε να πείσουμε την πλειοψηφία των συμπολιτών μας. Αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη της ήττας.

- Οι ψηφοφόροι του Ναι προσπάθησαν να αντισταθούν στον λαϊκισμό. Θα πρέπει να νιώθουν ικανοποιημένοι για την προσπάθειά τους. Θα ήθελα να νιώθουν περήφανοι. Το να κάνει κανείς πολιτική ενάντια σε κάτι είναι πιο εύκολο. Η πολιτική γίνεται πάντα λαμβάνοντας υπ' όψιν τις μελλοντικές γενιές. Εκείνη τη μέρα θα έχετε ήδη ξεχάσει τα δάκρια τα αποψινά. Δεν χάνουμε την πίστη. Αυτή η σημαία εκπροσωπεί τον πολιτισμό, την ομορφιά της χώρας μας.

- Εγώ προσωπικά έχασα. Και το λέω δυνατά. Με δυσκολία βέβαια. Το παραδέχομαι. Δεν είμαστε μηχανές. Δεν κατάφερα να σας οδηγήσω προς τη νίκη. Έκανα ό,τι περνούσε από το χέρι μου. Ό,τι ήταν εφικτό να γίνει. Πιστεύω στη δημοκρατία. Όταν κάποιος χάνει, δεν μπορεί να πέσει για ύπνο.

- Είδα μοναδικές ευκαιρίες. Για να υλοποιηθούν αυτές οι ευκαιρίες είναι μόνο μέσω της πίστης στο μέλλον. Όταν ζητήσαμε την εμπιστοσύνη θέλαμε να απλουστεύσουμε το σύστημα. Δεν μετανιώνουμε για κάτι. Όταν κερδίζει η δημοκρατία ακόμα και το Όχι, τότε κι αυτό καταγράφει την αποφασιστικότητά μας.

- Σήμερα τελειώνει για μένα ένα κεφάλαιο. Οι ηγέτες προσποιούνται και μένουν κολλημένοι στις καρέκλες, όχι εγώ. Ήθελα να μειώσω τις καρέκλες. Θα μεταβώ στο προεδρικό μέγαρο για να υποβάλλω την παραίτησή μου.

- Το παρελθόν μου μου έχει διδάξει πως όταν αφήνουμε μια θέση, να την αφήνουμε τουλάχιστον όπως την βρήκαμε. Αφήνω μια Ιταλία η οποία επιτέλους έχει κι ένα νόμο που διέπει τον πρωτογενή τομέα, τις διεθνείς συνεργασίας, την οδική ασφάλεια, το σύμφωνο συμβίωσης. Αρχίζει ένα καινούργιο κεφάλαιο. Ζήτω στην Ιταλία. Καλή επιτυχία σε όλους.

- Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους Θεσμούς της Ιταλίας, αναγνωρίζω την προσφορά σας. Θα ήθελα να χαιρετίσω με ένα χαμόγελο εκείνον που θα πάρει τη θέση μου. Με ηρεμία θα δώσω τη σκυτάλη. Ευχαριστώ όσους εκπροσώπησαν τη χώρα μας, τα παιδιά μου και όλους εσάς.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα