Απολύσεις, μετατάξεις, συγχωνεύσεις σε 17 φορείς Δημοσίου

Στην πρώτη γραμμή «μάχης» τοποθετεί η τρόικα 17 δημόσιες επιχειρήσεις και φορείς του δημόσιου τομέα, οι οποίες εντάχθηκαν στο έλλειμμα έπειτα από την έρευνα της Eurostat, προωθώντας λύσεις «τύπου ΟΣΕ» με απολύσεις συμβασιούχων, μετατάξεις και συγχωνεύσεις.
Η «κλίνη του Προκρούστη» αφορά -σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία- φορείς του δημοσίου τομέα όπως η ΕΡΤ, ο ΕΟΤΥ, το Μετρό, το τραμ και οι αστικές συγκοινωνίες καθώς μόνο για το 2009 από την ένταξη των οργανισμών αυτών προκλήθηκε αύξηση του ελλείμματος κατά 1,75 δισ. Ευρώ και του χρέους κατά 18 δισ. Ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η ελληνική στατιστική αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), οι συγκεκριμένες εταιρείες αποτελούν τη βασική αιτία εκτόξευσης του χρέους και του ελλείμματος μετά τον εξονυχιστικό έλεγχο της Eurostat. Μάλιστα υπάρχει οκίνδυνος να εκτροχιαστεί εκ νέου ο προϋπολογισμός του 2010.

Τα στελέχη των οργανισμών και των φορέων αναφέρουν ότι πρόκειται για «μεγάλη αδικία» καθώς δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ οι ανάλογες ΔΕΚΟ «μετράνε» στο έλλειμμα, τη στιγμή που η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει  σε δραστικές μεταρρυθμίσεις χωρίς να υπάρξει μεταβατική περίοδος.

Οι 17 φορείς που θα μπουν στην «κλίνη του Προκρούστη»:

Αττικό Μετρό

Ειδικό ταμείο Εφαρμογής Ρυθμιστικών και Πολεοδομικών Σχεδίων (ΕΤΕΡΠΣ)

Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ)

Ελληνικές Γεωργικές Ασφαλίσεις (ΕΛΓΑ)

Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση (ΕΡΤ)

Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού (ΕΟΤ)

Εταιρεία Θερμικών Λεωφορείων (ΕΘΕΛ)

Εταιρεία λειτουργίας Σιδηρόδρομων (ΤΡΑΙΝΟΣΕ)

Ηλεκτρικοί σιδηρόδρομοι Αθηνών-Πειραιώς (ΗΣΑΠ)

Ηλεκτροκίνητα Λεωφορεία Περιοχής Αθηνών (ΗΛΠΑΠ)

Ηλεκτρομηχανική Κύμης

Κέντρο Έλεγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ)

Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚΤΠ)

Μονάδα Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (ΜΟΔ)

Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων, Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΚΕ)

Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδος (ΟΣΕ)

Τραμ Α.Ε.


Εν τω μεταξύ, σε υπόμνημα που αναμένεται να στείλει αύριο ο ΣΕΒ στην κυβέρνηση και στον Όλι Ρεν δείχνει να συμφωνεί με την τρόικα.

Στο υπόμνημα αναφέρεται ότι δεν πρέπει να περικοπεί ο 13ος και 14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα, ενώ πρέπει να υπάρξουν απολύσεις στον δημόσιο τομέα, καθώς οι μετατάξεις δεν αρκούν.

Επίσης, ξεκαθαρίζει ότι οι συλλογικές συμβάσεις θα παραμείνουν, πρέπει όμως οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι να τα βρουν μεταξύ τους.

Τέλος, προτείνεται επιτάχυνση όλων των διαρθρωτικών αλλαγών του μνημονίου και τέλος στο υπερτροφικό κράτος.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα