Η αύξηση του ΦΠΑ θα μας "φάει" ένα μισθό!

Έναν μισθό τον χρόνο από τα εισοδήματά του θα χάσει κάθε νοικοκυριό από την επικείμενη αύξηση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) κατά 2%, στην οποία σχεδιάζει να προχωρήσει η κυβέρνηση. Και αυτό μόνο από τις αγορές σε εμπορικά καταστήματα, χωρίς να υπολογίζεται η αντίστοιχη επιβάρυνση από τις υπηρεσίες.

Η αύξηση του ΦΠΑ κατά 2% αντιστοιχεί με επιβάρυνση 1.000 ευρώ (991 ευρώ για την ακρίβεια) τον χρόνο για τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Η αύξηση του ΦΠΑ κατά δύο μονάδες αποτελεί το πιθανότερο σενάριο στο πλαίσιο των φορολογικών μέτρων, που αναμένεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση το αργότερο μέχρι το τέλος της εβδομάδας- ενδεχομένως και σήμερα- με στόχο την αύξηση των κρατικών εσόδων, προκειμένου να μειωθεί το έλλειμμα κατά 4% φέτος.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), οι καταναλωτές θα κληθούν να πληρώσουν συνολικά περίπου 3,63 δισ. ευρώ επιπλέον ΦΠΑ λόγω της επικείμενης αύξησής του. Πρόκειται για κόστος που θα επιμεριστεί στα 3,6 εκατομμύρια νοικοκυριά της χώρας, τα οποία ήδη επωμίζονται τις επιβαρύνσεις από την αύξηση των φόρων στα καύσιμα αλλά και από τις περικοπές των επιδομάτων. Επίσης, ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να προχωρήσει τελικά και σε ψαλίδισμα του 14ου μισθού προκειμένου να εξοικονομήσει περίπου 1 δισ. ευρώ.

Νέο πλήγμα για το εμπόριο
Μάλιστα, το ποσό των 1.000 ευρώ αφορά το επιπλέον κόστος που επιβαρύνει τις αγορές τις οποίες κάνουν τα νοικοκυριά από εμπορικά κυρίως καταστήματα, γεγονός που εντείνει τα ρίγη ανησυχίας ανάμεσα στους εμπόρους, που ήδη νιώθουν τη σημαντική πτώση του τζίρου.

Όπως λένε οι έμποροι, οι οποίοι αντιδρούν στο ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠΑ, η εξέλιξη αυτή θα επιδεινώσει το ήδη κακό κλίμα που επικρατεί στην αγορά και θα περιορίσει εκ νέου την κατανάλωση σε μια περίοδο που οι επιχειρήσεις μετρούν απώλειες οι οποίες φθάνουν σε κάποιες περιπτώσεις έως και το 30%.

Φοβούνται απολύσεις και λουκέτα
Αρκετοί είναι αυτοί που κάνουν λόγο για επικείμενες απολύσεις και λουκέτα. Ακό μη και στη διάρκεια των εκπτώσεων, αν και οι μειώσεις στις τιμές έφθασαν σε υψηλά επίπεδα, μέχρι και το 80%, η πτώση του τζίρου κυμάνθηκε μεταξύ 20% και 25%.

Οι λιανέμποροι- μικροί και μεγάλοι- εκτιμούν ότι μία αύξηση του ΦΠΑ θα προκαλέσει νέο πλήγμα στο εμπόριο που ασφυκτιά από την πτώση της κατανάλωσης. Η επιβάρυνση από την επικείμενη αύξηση του ΦΠΑ ξεκινά από τα είδη πρώτης ανάγκης, όπως είναι τα τρόφιμα, και επεκτείνεται σε είδη ένδυσης, υπόδησης, ακόμη και στα αυτοκίνητα αλλά και στις υπηρεσίες.

Τα σενάρια για την αύξηση
Με βάση τα σενάρια που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο, ο ΦΠΑ στα τρόφιμα θα αυξηθεί από το 9% στο 11%, ενώ ο ανώτατος συντελεστής για τα άλλα είδη, όπως είναι αυτά της ένδυσης- υπόδησης κ.λπ., από το 19% θα διαμορφωθεί στο 21%. Όσον αφορά τον χαμηλότερο συντελεστή που επιβάλλεται σε ορισμένα είδη, όπως είναι τα βιβλία, ενδέχεται να φθάσει από το 4,5%, που είναι σήμερα, στο 6,5%.

Πλήττονται περισσότερο οι φτωχοί
Συγκεκριμένα, η επιπλέον επιβάρυνση που προκύπτει από την αγορά τροφίμων, που αποτελεί ανελαστική δαπάνη για τα νοικοκυριά, ανέρχεται στα 285 ευρώ τον χρόνο, ποσό που θα επιβαρύνει ανεξαιρέτως όλα τα νοικοκυριά. Μάλιστα, για τα πιο φτωχά νοικοκυριά η επιβάρυνση αντιστοιχεί σε σημαντικό κομμάτι του εισοδήματός τους, το οποίο θα πληγεί και από τις αλυσιδωτές ανατιμήσεις που προκαλεί η αύξηση της τιμής των καυσίμων, αλλά και από τις ανατιμήσεις που έχουν προαναγγείλει από την αρχή του έτους οι βιομηχανίες τροφίμων σε ορισμένες κατηγορίες προϊόντων.

Επιβάρυνση 32,5 δισ. ευρώ
Όπως υπολογίζει η ΕΣΕΕ, το επιπλέον κόστος από την αύξηση του ΦΠΑ στα τρόφιμα ανέρχεται σε 1,04 δισ. ευρώ, ενώ στις υπόλοιπες κατηγορίες του λιανεμπορίου ανέρχεται σε 1,3 δισ. ευρώ. Έτσι, συνολικά, με βάση τις επιπλέον επιβαρύνσεις, τα ελληνικά νοικοκυριά θα επωμιστούν συνολικά ΦΠΑ 32,5 δισ. ευρώ μόνο για τις αγορές τους από τα καταστήματα λιανικής πώλησης, όταν μέχρι σήμερα το αντίστοιχο ποσό ανερχόταν γύρω στα 29 δισ. ευρώ τον χρόνο.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα