Μέτρα - σοκ 6 δις ευρώ προτείνει το ΚΕΠΕ για το Μεσοπρόθεσμο

Το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών εκπόνησε μία έκθεση βόμβα για το Μεσοπρόθεσμο (2013-2014) στο οποίο γίνεται αναφορά σς περικοπές ύψους 6 δισεκατομμυρίων ευρώ το οποίο έχει ήδη υποβληθεί στην κυβέρνηση. Το Κ.Ε.Π.Ε, προτείνει γενναίες περικοπές , σε μισθούς υπαλλήλων και λειτουργών του Δημοσίου, σε συντάξεις και παροχές Υγείας, ενώ προβλέπει απολύσεις χιλιάδων αναπληρωτών καθηγητών και συμβασιούχων, επιβολή διδάκτρων σε χιλιάδες φοιτητές ΑΕΙ-ΤΕΙ, αλλά και ψαλίδι σε επιχορηγήσεις δημοσίων φορέων και οργανισμών.

Με τις περικοπές αυτές στοχεύουν στη μείωση των δημοσίων δαπανών, ωστόσο η κυβέρνηση από τη μεριά της φοβάται πως τα μέτρα αυτά όχι μόνο θα βαθύνουν την  ύφεση ακόμα περισσότερο, αλλά θα πυροδοτήσουν και κοινωνικές εκρήξεις!

Τα παραπάνω μέτρα έχουν προταθεί από το Κ.Ε.Π.Ε, ενώ η κυβέρνηση από τη μεριά της θα μπει σε ένα μαραθώνιο συζητήσεων με την τρόικα, από τις 24 Ιουλίου που θα διαρκέσουν σχεδόν όλο τον Αύγουστο.

Μέχρι στιγμής, έχουν προσδιοριστεί τα μέτρα για περικοπές 8-9 δις ευρώ. Αν δεν βρεθούν και τα υπόλοιπα 2,5-3 δις που χρειάζεται η κυβέρνηση, τότε θ΄αναγκαστεί ν’ αυστηροποιήσει τα ήδη εξευρεθέντα μέτρα!

Αναλυτικά, τα μέτρα-ΣΟΚ που προτείνει, είναι τα εξής σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπος της Κυριακής:

Στις συντάξεις: Κατάργηση δώρων στις επικουρικές, από το 2013. Πλαφόν 2.300 ευρώ στις κύριες, μείωση 10% για τις συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ, και μείωση 5% από 1.000 έως και 1.400 ευρώ, από το 2014.

Στους ένστολους: κατάργηση μισθολογικών προαγωγών και οδοιπορικών, για στρατιωτικούς, λιμενικούς, πυροσβέστες και αστυνομικούς.

Στους δικαστικούς: Ψαλίδι στους μισθούς κατά 20%, και κατάργηση μισθολογικών προαγωγών.

Στους εκπαιδευτικούς: μείωση κατά 90% στους διορισμούς αναπληρωτών δασκάλων και καθηγητών.

Στα ΑΕΙ-ΤΕΙ: Οι φοιτητές, θα πληρώνουν δίδακτρα, όταν είναι «αιώνιοι» ή μεταπτυχιακοί, τα οποία θα ξεκινάνε από τα 200 και θα φτάνουν έως και τα… 2.000 ευρώ!

Σοκαριστικό είναι ακόμα, πως στον τομέα της περίθαλψης, θα μπει πλαφόν 1.500 ευρώ το χρόνο στις δαπάνες Υγείας που θα καλύπτουν τα ασφαλιστικά ταμεία, ώστε να μειωθούν τα έξοδα νοσηλείας και… συνταγογράφησης!



Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα