Αλλαγές στη συμπεριφορά από την υπερβολική κατανάλωση λιπαρών!

Με τη διαταραχή ελλειμματικής προσοχής - υπερκινητικότητας και τις μαθησιακές δυσκολίες, ενδέχεται να συσχετίζεται η πλούσια σε λιπαρά διατροφή, όπως υποστηρίζει νέα έρευνα.

Η επίδραση των λιπαρών είναι τόσο ισχυρή που η κατανάλωσή τους για μια εβδομάδα μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στη συμπεριφορά ακόμη και πριν παρουσιαστεί πρόσληψη βάρους.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι το υπερβολικό ποσό λίπους μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο που ο οργανισμός μεταβολίζει την ντοπαμίνη, μια χημική ουσία του εγκεφάλου που παίζει καθοριστικό ρόλο στη ρύθμιση της διάθεσης. Οι διαταραχές ντοπαμίνης σχετίζονται με την διαταραχή ελλειμματικής προσοχής – υπερκινητικότητας και την παχυσαρκία.

Στα συμπεράσματα αυτά κατέληξαν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ιλινόις, κάνοντας πειράματα με νεαρά ποντίκια. Διαπίστωσαν ότι τα ποντίκια που έτρωγαν μια διατροφή με το 60% των θερμίδων να προέρχεται από λιπαρά, συμπεριφέρονταν διαφορετικά από τα ποντίκια που έπαιρναν μόνο το 10% των θερμίδων από λιπαρά.

Τα ταϊσμένα με άφθονο λίπος ποντίκια, μετά από μόλις μια εβδομάδα λιπαρής διατροφής, συμπεριφέρονταν με μεγαλύτερη ανησυχία και είχαν περισσότερες δυσκολίες όσον αφορά την προθυμία τους να εξερευνήσουν νέους και άγνωστους χώρους και να αναγνωρίσουν αντικείμενα.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό «Psychoneyroendocrinology».

Πηγή: vita.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα