Μαύρος γύπας αναζητά την φωλιά του στα καμένα στο δάσος της Δαδιάς

Μαύρος γύπας αναζητά την φωλιά του στα καμένα στο δάσος της Δαδιάς

Η καταστροφή στο δάσος της Δαδιάς είναι ανυπολόγιστη μετά την πυρκαγιά που έκαιγε για 17 συνεχόμενες μέρες. Το Εθνικό Πάρκο Βιοποικιλότητας δεν θα ξαναείναι ποτέ ξανά το ίδιο, καθώς πλήθος ζώων και πτηνών εξαφανίστηκαν στη μεγάλη φωτιά που εξαφάνισε σχεδόν 1 εκατ. στρέμματα.

Γροθιά στο στομάχι αποτελεί η εικόνα ενός μαυρόγυπα ο οποίος ψάχνει μέσα στα αποκαϊδια το σπίτι του.

Σε βίντεο που κυκλοφόρησε στα social media, o μαυρόγυπας στέκεται στη μέση του δρόμου μη ξέροντας προς τα πού να πάει, ψάχνοντας απορρημένος να βρει το σπίτι του στη Δαδιά μετά την μεγάλη πυρκαγιά.

Σύμφωνα με τη WWF, τα ζευγάρια μαυρογύπων χτίζουν μαζί τη φωλιά τους στις κορυφές των πεύκων, που ξεπερνούν τον όροφο του δάσους, όμως η καταστροφή από την πυρκαγιά είναι τόσο μεγάλη που φαντάζει απίθανο αυτός ο μαυρόγυπας να βρει ξανά το σπίτι του.

Το συγκεκριμένο είδος γύπα αναπαράγεται σε δύο μόνο συγκεκριμένες περιοχές στη χώρα, στον Όλυμπο και στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου στον Έβρο. Το Εθνικό Πάρκο Δαδιάς φιλοξενεί το μοναδικό αναπαραγόμενο πληθυσμό μαυρόγυπα σε ολόκληρη τη Βαλκανική χερσόνησο, σύμφωνα με τη WWF, η οποία είχε αναπτύξει δράση στο παρελθόν για να αυξήσει τον πληθυσμό του είδους. Η δράση της μάλιστα είχε στεφθεί με επιτυχία και το απειλούμενο αυτό είδος σημείωσε αύξηση στον πλυθυσμό του.

 
Ο μαυρόγυπας αποτελεί ένα από τα απειλούμενα είδη της ελληνικής πανίδας, διότι σύμφωνα με το Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας (2009) θεωρείται «κινδυνεύον».

Πάνω από 935.000 στρέμματα καμένης γης
Την ίδια ώρα, δραματικά είναι τα στοιχεία για τις καμένες εκτάσεις στον Έβρο.

Τα νεότερα δορυφορικά δεδομένα για τη μεγαλύτερη δασική πυρκαγιά των τελευταίων πάρα πολλών ετών σε ευρωπαϊκό έδαφος στον Έβρο δόθηκαν στη δημοσιότητα από την Υπηρεσία Ταχείας Χαρτογράφησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Copernicus.

 
Όπως προκύπτει από την ανάλυση των δορυφορικών δεδομένων, η συνολική έκταση που κατέκαψε η δασική πυρκαγιά στον Έβρο, η οποία προέκυψε από τη συνένωση των πυρκαγιών σε Αλεξανδρούπολη και Δαδιά, ξεπερνά τα 935.000 στρέμματα (έως την 02.09.2023, 11:31 τοπική ώρα).

Τα συνολικά 935.000 στρέμματα καμένης έκτασης, κατά προσέγγιση αφορούν:

440.180 στρέμματα δασικές εκτάσεις (47%).
318.700 στρέμματα θαμνώδεις εκτάσεις (34%).
81.140 στρέμματα αγροτικές εκτάσεις (9%). 


Δείτε το βίντεο:

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα