Η σωστή θερμοκρασία στο κλιματιστικό το καλοκαίρι - Η διαφορά για μέρα και νύχτα

Η σωστή θερμοκρασία στο κλιματιστικό το καλοκαίρι - Η διαφορά για μέρα και νύχτα

Σε ποια θερμοκρασία πρέπει να βάζουμε το κλιματιστικό το καλοκαίρι για απόδοση και οικονομία.

Η καλοκαιρινή ζέστη γίνεται ανυπόφορη και πολλές φορές υπερβάλλουμε στη θερμοκρασία του κλιματιστικού, για να νιώσουμε γρήγορη δροσιά.

Όπως προειδοποιεί το Vox όμως, κάτι τέτοιο δεν προσφέρει σημαντικά οφέλη, ενώ επιφυλάσσει αρνητικές επιπτώσεις, κυρίως για το πορτοφόλι μας. Το μέσο αναφέρει πως ειδικοί συστήνουν τη ρύθμιση του κλιματιστικού στους 25 βαθμούς Κελσίου, τουλάχιστον την ημέρα.

Αυτή η πρακτική έχει διπλό όφελος μάλιστα, αφού από τη μία εξασφαλίζει οικονομική λειτουργία τους κλιματισμού σας, ενώ δεν υπερφορτώνει το δίκτυο ηλεκτροδότησης, αποτρέποντας πιθανά blackout.

Το συχνό λάθος και η σωστή θερμοκρασία

Διευκρινίζεται ακόμα πως ένα σημαντικό λάθος που κάνουν πολλοί, είναι να ρυθμίζουν το κλιματιστικό στους 22 βαθμούς ή χαμηλότερα.

Αυτή η θερμοκρασία θα πρέπει να αποφεύγεται, καθώς για κάθε βαθμό κάτω από τους 25-26 βαθμούς, τα κόστη ενέργειας αυξάνονται κατά 6% περίπου.

Αντ' αυτού, το μέσο προτείνει τη ρύθμιση στους 25 βαθμούς κατά τη διάρκεια της ημέρας, και στους 27 βαθμούς κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Υπενθυμίζεται βέβαια πως η ρύθμιση του κλιματιστικού εξαρτάται και από άλλους παράγοντες, όπως η εξωτερική θερμοκρασία, αλλά και η ικανότητα κάθε ατόμου να προσαρμόζεται σε νέα επίπεδα.

Μπορεί για κάποιον που έχει συνηθίσει στους 23 βαθμούς οι 25 να ακούγονται σαν καύσωνας, αλλά με τον καιρό το σώμα προσαρμόζει την ομοιόστασή του για να καλύπτει τη διαφορά.

Ομοίως, ένα κλιματιστικό στους 25 βαθμούς Κελσίου δεν θα είναι τόσο αποδοτικό υπό εξωτερική θερμοκρασία 40 βαθμών, σε σύγκριση με, φερ' ειπείν, 35 βαθμών, οπότε τότε συνίσταται η μείωσή της.

Πηγή: reader.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα