Πώς θα διώξετε τις άσχημες οσμές από την αποχέτευση του μπάνιου σας

Πώς θα διώξετε τις άσχημες οσμές από την αποχέτευση του μπάνιου σας

Το ντους πρέπει να σας χαλαρώνει και να είναι μια εμπειρία που μοιάζει με σπα. Αλλά όταν μπαίνετε μέσα και δεν αντέχετε την άσχημη μυρωδιά που βγαίνει από την αποχέτευση, μόνο σπα δεν θέλετε να κάνετε εκείνη την ώρα, αλλά να φύγετε τρέχοντας από το μπάνιο. Διαβάστε το κόλπο με το οποίο μπορείτε να διώξετε τις έντονες, αηδιαστικές οσμές.

Σίγουρα οι άσχημες μυρωδιές στο μπάνιο σας χαλάνε τη διάθεση, αλλά μην απογοητεύεστε. Τις περισσότερες φορές αυτό μπορείτε να το διορθώσετε μόνοι σας και εύκολα. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε τι μπορεί να προκαλεί τη δυσοσμία στην αποχέτευση του ντους σας, καθώς και τρόπους για να διορθώσετε το πρόβλημα. Και πότε πρέπει να καλέσετε τους επαγγελματίες.

5 λόγοι για τους οποίους μυρίζει άσχημα η αποχέτευση στο ντους και τι μπορείτε να κάνετε

  1. Είναι φραγμένη
  2. Έχει εμφανιστεί βιοϋμένιο ή βιοφίλμ
  3. Η παγίδα P είναι στεγνή
  4. Η παγίδα P έχει φράξει
  5. Είναι μουχλιασμένη

1. Είναι φραγμένη

Αν κάποιος στο σπίτι σας έχει μακριά μαλλιά, είναι σίγουρο ότι η φραγμένη αποχέτευση προκαλείται από τις τρίχες που φυσιολογικά χάνουμε όλοι στο ντους. Και κάθε τρίχα που παίρνει το δρόμο της προς την αποχέτευση παρέχει το τέλειο περιβάλλον για να προσκολληθούν υπολείμματα σαμπουάν και μαλακτικού.

«Σχεδόν όλα όσα ξεπλένουμε στην αποχέτευση αποτελούνται από οργανικό υλικό, το οποίο διασπάται με την πάροδο του χρόνου και αυτό προκαλεί οσμές» λέει ο Nicholas Clark της Norfleet Family Plumbing.

Για να αποφύγετε τόσο τις αποφράξεις της αποχέτευσης όσο και την οσμή που συνοδεύει τη διάσπαση οργανικών υλικών, ο Clark συνιστά να την καθαρίζετε τακτικά από τις τρίχες που έχουν συσσωρευτεί. «Η εβδομαδιαία απομάκρυνση της συσσώρευσης τριχών είναι ένας εύκολος και οικονομικά αποδοτικός τρόπος για να σταματήσετε τα προβλήματα» αναφέρει στο Firstforwomen ο ίδιος.

2. Έχει εμφανιστεί βιοϋμένιο ή βιοφίλμ

Το όνομα βιοϋμένιο ή βιοφίλμ είναι πολύ πιθανό να είναι άγνωστο για σας. Μπορείτε να μην γνωρίζετε το όνομα του, αλλά σίγουρα το έχετε δει στην αποχέτευση του ντους, ειδικά αν έχετε να την καθαρίσετε μεγάλο χρονικό διάστημα. Το βιοϋμένιο ή βιοφίλμ είναι μια λευκοκίτρινη ουσία, με μαλακή σύσταση. Στην ουσία είναι μία μάζα βατηρίων που αναπτύσσεται στην αποχέτευση του ντους, στα υπολείμματα σαμπουάν.

Το γλοιώδες αυτό υλικό βγαίνει μαζί με κάθε τρίχα που αφαιρείτε από το σημείο εκείνο του ντους. Μυρίζει πάρα πολύ άσχημα, σαν χαλασμένο αυγό (θεωρείται πως είναι μία από τις χειρότερες μυρωδιές που υπάρχουν), ενώ μπορεί να προκαλέσει διάφορα προβλήματα υγείας, ακόμη και τη νόσο των λεγεωνάριων.

Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να αφαιρείτε κάθε εβδομάδα τις τρίχες που μαζεύονται στην αποχέτευση και να χρησιμοποιείτε ένα απορρυπαντικό για να εξαφανίσετε τυχόν βακτήρια –βιοφίλμ που υπάρχουν εκεί. Αν θέλετε, για καλύτερο αποτέλεσμα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και μία βούρτσα με λεπτή, σκληρή τρίχα που χωράει και να ρίξετε πάνω στη βούρτσα μαγειρική σόδα και ξύδι. Κι έτσι το μπάνιο σας θα μυρίσει ξανά όμορφα και εσείς θα μπορέσετε να απολαύσετε το ντους σας.

3. Η παγίδα P είναι στεγνή

Η άσχημη μυρωδιά που προέρχεται από την αποχέτευση της ντουζιέρας σας μπορεί να είναι ένδειξη ξηρής παγίδας P. Η παγίδα P είναι ο κυρτός σωλήνας κάτω από τον νιπτήρα ή το ντους και έχει σχεδιαστεί για να εγκλωβίζει τα υπολείμματα σκουπιδιών ώστε να μην εισέρχονται στο υπόλοιπο αποχετευτικό σύστημα του σπιτιού.

Ο βρόχος στην παγίδα γεμίζει με νερό, το οποίο κρατάει τα αέρια έξω. Εάν αυτός ο βρόχος στεγνώσει, αυτά τα αέρια θα διαρρεύσουν στην αποχέτευση και θα φτάσουν προς τα πάνω, προκαλώντας την οσμή λυμάτων. Αυτό μπορεί να συμβεί αν δεν χρησιμοποιείτε το ντους σε τακτική βάση, ειδικά το καλοκαίρι που κάνει ζέστη και το νερό μπορεί να εξατμιστεί γρήγορα.

4. Η παγίδα P έχει φράξει

Αν τα μαλλιά και τα υπολείμματα σαπουνιού καταφέρουν να περάσουν από την αποχέτευση και να μπουν στην P-παγίδα του ντους σας, μπορεί να φράξει και αυτή, οδηγώντας στην ίδια μυρωδιά σάπιου αυγού που μπορεί να έχει μια φραγμένη αποχέτευση. Δυστυχώς, μια βουμωμένη παγίδα P είναι λίγο πιο δύσκολο να προσεγγιστεί από μια απλή βρώμικη ή φραγμένη αποχέτευση.

Εάν ο καθαρισμός μόνο της αποχέτευσης δεν έχει αποδώσει, ίσως χρειαστεί να αποσυναρμολογήσετε την παγίδα P και να την καθαρίσετε. Αυτό όμως είναι λίγο δύσκολο και αν φοβάστε ότι δεν θα τα καταφέρετε, μπορείτε να καλέσετε έναν επαγγελματία υδραυλικό.

5. Η αποχέτευσή σας είναι μουχλιασμένη

Μια αποχέτευση ντους που μυρίζει μπορεί να είναι ένδειξη μούχλας που αναπτύσσεται κάτω από το κάλυμμα της αποχέτευσης. Η μούχλα είναι μια μυκητιασική ανάπτυξη που εξαπλώνεται σε όλες τις υγρές επιφάνειες και μπορεί να είναι επικίνδυνη για την υγεία σας. Τα καλά νέα είναι ότι διορθώνεται εύκολα.

Χρησιμοποιήστε ένα κατσαβίδι για να αφαιρέσετε το κάλυμμα της αποχέτευσης του ντους και βυθίστε το για λίγα λεπτά σε ένα μείγμα από ένα μέρος χλωρίνης και τέσσερα μέρη ζεστού νερού, το οποίο σκοτώνει αμέσως τη μούχλα. Σκουπίστε τα μουχλιασμένα υπολείμματα και αντικαταστήστε το κάλυμμα της αποχέτευσης.

«Χρησιμοποιείτε συχνά το ντους, ειδικά κατά τους ζεστούς μήνες, για να εξασφαλίσετε μια σωστή στεγανοποίηση της παγίδας P» λέει ο Clark. Αν πρόκειται για ένα δεύτερο μπάνιο που δεν χρησιμοποιείται πολύ, ρίχνοντας ένα φλιτζάνι νερό στην αποχέτευση τουλάχιστον κάθε μήνα περίπου, θα διατηρήσετε την παγίδα γεμάτη με νερό και θα αποτρέψετε τη διαρροή τυχόν μυρωδιάς λυμάτων. Αν όμως κανένα από αυτά τα πράγματα δεν λειτουργεί για να διώξει την οσμή, θα πρέπει πιθανότατα να καλέσετε έναν υδραυλικό, καθώς η αιτία μπορεί να είναι ένα μεγαλύτερο πρόβλημα υδραυλικών εγκαταστάσεων.

Πηγή: oloygeia.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα