Φυτά που αντέχουν στον ήλιο και δε θέλουν πολύ πότισμα

Φυτά που αντέχουν στον ήλιο και δε θέλουν πολύ πότισμα

Κάθε χρόνο πολλά φυτά που έχουμε φυτέψει από την περίοδο της άνοιξης, λόγω της ζέστης και της έντονης ηλιοφάνειας, δυσκολεύονται να επιβιώσουν στον κήπο ή στο μπαλκόνι μας και ξεραίνονται.

Ακόμα κι όταν καταφέρνουν να επιβιώσουν, παρουσιάζουν καχεκτική ανάπτυξη, μαραμένα φύλλα και μειωμένη ανθοφορία. Την περίοδο του καλοκαιριού που περνάμε περισσότερο χρόνο στον κήπο και στη βεράντα μας, θέλουμε να απολαμβάνουμε εντυπωσιακά φυτά γεμάτα ζωντάνια και χρώμα.

Χρειαζόμαστε λοιπόν, να επιλέξουμε ανθεκτικά καλλωπιστικά φυτά, λουλούδια και αρωματικά φυτά που να αντέχουν στις ζεστές ξηροθερμικές συνθήκες, την συνεχή έκθεση στον ήλιο και τις υψηλές θερμοκρασίες.

Φυτά ανθεκτικά στον ήλιο και τη ζέστη Πολλά από τα ανθεκτικά φυτά στον ήλιο και τη ζέστη που φυτεύουμε στη χώρα μας προέρχονται απο περιοχές της Αφρικής και από την κεντρική και νότια Αμερική και είναι προσαρμοσμένα στις δύσκολες συνθήκες υπερβολικής ζέστης και έντονης ηλιοφάνειας αυτών των περιοχών.

Αρκετά από τα λουλούδια που προτείνουμε είναι πολύ γνώριμα στους περισσότερους που ασχολούνται με την κηπουρική και κάποια είναι λιγότερο γνωστά που αξίζει να δοκιμάσουμε στον κήπο μας. Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά ποια φυτά επιλέγουμε που αντέχουν στην ξηρασία, στην ζέστη, στις υψηλές θερμοκρασίες και στον έντονο ήλιο για να φυτέψουμε στον κήπο και σε γλάστρες στο μπαλκόνι και να δημιουργήσουμε ένα υπέροχο φυσικό περιβάλλον γεμάτο χρώματα και ομορφιά αυτό το καλοκαίρι.

1. Ιβίσκος

Ξεκινάμε με τον ιβίσκο, ένα από τα πιο δημοφιλή λουλούδια του κήπου που αντέχει πολύ στη ζέστη και στον έντονο ήλιο του μεσογειακού καλοκαιριού. Σε ηλιοφανείς θέσεις, ο ιβίσκος έχει πλουσιότερη ανθοφορία ενώ σε ημισκιερές θέσεις, η εμφάνιση λουλουδιών είναι περιορισμένη.

Ο ιβίσκος εντυπωσιάζει με τα υπέροχα μεγάλα άνθη, λευκού, μωβ, κόκκινου, πορτοκαλί και ροζ χρώματος που ξεπροβάλλουν το καλοκαίρι και το φθινόπωρο. Αν και τα πολυάριθμα λουλούδια του διατηρούνται μόνο για 1-2 μέρες, είναι αγαπημένο φυτό για τους κηποτέχνες. Ο ιβίσκος είναι αρκετά ευαίσθητος στις χαμηλές θερμοκρασίες, καθώς χάνει το φύλλωμα του και παγώνει όταν πέφτει η θερμοκρασία στο μηδέν, ωστόσο είναι ιδιαίτερα ανθεκτικός στην ξηρασία. 10 μυστικά για τη φροντίδα του ιβίσκου

2. Βουκαμβίλια

Η βουκαμβίλια είναι το αναρριχώμενο φυτό που έχουμε συνδέσει με το καλοκαίρι, καθώς είναι εξαιρετικά ανθεκτική στη ζέστη και στον έντονο ήλιο και τη συναντάμε εκτεταμένα σε νησιά και νότιες περιοχές της χώρας μας. Οι βουκαμβίλιες με τα εντυπωσιακά λουλούδια σε κόκκινες, μωβ, ροζ, λευκές και πορτοκαλί αποχρώσεις αποτελούν αγαπημένη επιλογή για να καλύψουμε φράχτες, πέργολες και μπαλκόνια, καθώς μπορούν να ξεπεράσουν σε ύψος τα δέκα μέτρα.

Αν φυτέψουμε την βουκαμβίλια σε σκιερό μέρος, σίγουρα η ανθοφορία της θα είναι πολύ μειωμένη. Η βουκαμβίλια είναι αρκετά ευαίσθητη στο κρύο και στον αέρα γι’ αυτό θα πρέπει να επιλέξουμε μια προφυλαγμένη θέση για να τη φυτέψουμε. Πάντως, η βουκαμβίλια δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις ως προς το έδαφος, αρκεί να έχει καλή αποστράγγιση. 9 μυστικά για τη φροντίδα της βουκαμβίλιας

3. Μετροσίδηρος

Μία ιδιαίτερη και ασφαλής επιλογή φυτού που αντέχει στον ήλιο και τις υψηλές θερμοκρασίες είναι ο μετροσίδηρος, ένας αειθαλής θάμνος με εντυπωσιακά άνθη βαθυκόκκινου χρώματος που μοιάζουν πολύ με τα άνθη του καλλιστήμονα. Ο μετροσίδηρος έχει χαρακτηριστικά γκριζοπράσινα ή κιτρινοπράσινα φύλλα, διαθέτει γρήγορη ανάπτυξη και εμφανίζει την ανθοφορία του Μάιο και Ιούνιο.

Φυτεύεται σε γλάστρες αλλά και στον κήπο σε ομαδικές ή μεμονωμένες φυτεύσεις και ευδοκιμεί σε γόνιμα εδάφη, πλούσια σε οργανική ουσία, ελαφρά όξινα που διαθέτουν καλή αποστράγγιση. Ο μετροσίδηρος αναπτύσσεται και ανθίζει σε προστατευμένες ηλιαζόμενες θέσεις, αντέχει σε παραθαλάσσιες φυτεύσεις αλλά παραουσιάζει αρκετή ευαισθησία στην έντονη παγωνιά και στους δυνατούς βοριάδες. Μετροσίδηρος, θάμνος με κόκκινα λουλούδια

4. Κατιφές

Ένα αρκετά γνώριμο φυτό από τις αυλές των γιαγιάδων και των παππούδων μας, ο κατιφές, το ετήσιο καλλωπιστικό φυτό που ξεχωρίζει για την πλούσια παρατεταμένη ανθοφορία που ξεκινά από την άνοιξη και μπορεί να διαρκέσει μέχρι τις αρχές του χειμώνα. Με καταγωγή από το Μεξικό, ο κατιφές φυτεύεται σε παρτέρια και σε γλάστρες για τα υπέροχα κίτρινα, πορτοκαλί και κεραμιδί λουλούδια του.

Οι κατιφέδες ευδοκιμούν σε θέσεις με συνεχή ηλιοφάνεια, αν και μπορούν να προσαρμοστούν και σε σχετικά ημισκιερές θέσεις. Φυτεύονται σε όλα τα εδάφη, αν και παρουσιάζουν πλουσιότερη ανθοφορία σε γόνιμα εδάφη, εμπλουτισμένα με κομπόστ και κοπριά. Οι κατιφέδες μαζί με βασιλικούς φυτεύονται στον λαχανόκηπο για προστασία των φυτών. Κατιφές, ένα ανθεκτικό λουλούδι που προστατεύει τα λαχανικά

5. Κόσμος

Για τη συνέχεια της λίστας μας με τα ανθεκτικά φυτά στον ήλιο και τη ζέστη, ο κόσμος είναι ένα πανέμορφο ετήσιο λουλούδι που κατάγεται από την περιοχή του Μεξικού με υπέροχα άνθη σε αποχρώσεις που ξεκινούν από το λευκό και φτάνουν ως το σκούρο κόκκινο. Ο κόσμος είναι ιδανική επιλογή για να τον φυτέψουμε σε παρτέρια στον κήπο μας καθώς και για να δημιουργήσουμε βραχόκηπους.

Αγαπά τα ξηροθερμικά κλίματα και επιβιώνει σε υψηλές θερμοκρασίες χωρίς να παρουσιάζει προβλήματα στην ανάπτυξη και την ανθοφορία του. Ο κόσμος χρειάζεται άφθονο ήλιο κατά την διάρκεια της ημέρας για να μας δώσει πολλά λουλούδια, γι’ αυτό προτιμάμε να τον φυτεύουμε σε ηλιόλουστα σημεία του κήπου ή του μπαλκονιού μας. Πρέπει να γνωρίζουμε ωστόσο ότι κόσμος είναι ευαίσθητος στην παγωνιά, στις χαμηλές θερμοκρασίες καθώς και στους δυνατούς βοριάδες.

6. Πέντας

Αρκετοί δεν γνωρίζουν τον πέντα, ένα χαμηλής ανάπτυξη φυτό που ξεχωρίζει για τα εντυπωσιακά πολυάριθμα λουλούδια του που μοιάζουν με σστεράκια και παρουσιάζει αρκετή ανθεκτικότα στη ζέστη, στον ήλιο και στις υψηλές θερμοκρασίες. Με καταγωγή από τη νότια Αφρική και τη Μαδαγασκάρη, ο πέντας διαθέτει πλούσια και παρατέταμένη ανθοφορία, με έντονα ζωηρά χρώματα όπως ροζ, κόκκινο και μωβ.

Ανθίζει από τα τα μέσα της άνοιξης μέχρι τα τέλη του φθινοπώρου. Ο πέντας ευδοκιμεί σε ηλιοφανή ζεστά μέρη για να έχει καλή ανάπτυξη και πλούσια ανθοφορία. Μπορεί να αναπτυχθεί και σε ημισκειρά σημεία, όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να διατηρηθεί σε εσωτερικό χώρο. Ο πέντας είναι ευαίσθητος στις χαμηλές θερμοκρασίες, καθώς και στους δυνατούς ανέμους, γι’ αυτό πρέπει να του εξασφαλίζουμε σχετικά προφυλαγμένη θέση. Πέντας, ένα φυτό με λουλούδια αστεράκια

7. Πλουμπάγκο

Ο κατάλογος μας με τα φυτά που αντέχουν στον ήλιο και τις υψηλές θερμοκρασίες δεν θα μπορούσε να μην συμπεριλαμβάνει και το πλουμπάγκο, το εντυπωσιακό μπλε γιασεμί. Με πυκνό γυαλιστερό φύλλωμα και πλούσια ανθοφορία, το πλουμπάγκο παρουσιάζει μεγάλη αντοχή στον ήλιο και τη ζέστη. Αναπτύσσεται σε ηλιοφανείς θέσεις και όσο περισσότερο ήλιο δέχεται καθημερινά, τόσο περισσότερο μας χαρίζει τα υπέροχα γαλάζια λουλούδια του.

Έχει γρήγορη ανάπτυξη, φτάνει σε ύψος τα δύο μέτρα και επιλέγεται από τους κηποτέχνες για φύτευση σε παρτέρια, σε χαμηλούς φράχτες και σε πέργκολες. Το πλουμπάγκο δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις ως προς την ποιότητα του εδάφους, αρκεί να υπάρχει καλή αποστράγγιση. Πλουμπάγκο, το μπλε γιασεμί

8. Λαντάνα

Άλλη μία ασφαλής επιλογή για έντονη ηλιοφάνεια και υψηλές θερμοκρασίες είναι η ανθεκτική λαντάνα, ο γνωστός καλλωπιστικός θάμνος με τα χαρακτηριστικά μικρά άνθη σε κόκκινο, πορτοκαλί, λευκό, κίτρινο και ροζέ χρώμα που διαρκούν από το μήνα Μάιο μέχρι το Νοέμβριο. Η λαντάνα επιβιώνει ακόμη και σε φτωχά άγονα εδάφη αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση.

Φυτεύεται σε ηλιόλουστες θέσεις καθώς δίνει πλούσια και παρατεταμένη ανθοφορία ενώ επιλέγεται και σε παραθαλάσσιες περιοχές, καθώς είναι ιδιαίτερα ανθεκτική στην ξηρασία και τη ζέστη. Με σχετικά γρήγορη ανάπτυξη και πυκνή βλάστηση, η λαντάνα φτάνει σε ύψος 1-1,5 μέτρα και αποτελεί ιδανική επιλογή για χαμηλό φράχτη σε παρτέρια, δρόμους, πλατείες και πάρκα. Λαντάνα, πολύχρωμος κι ανθεκτικός θάμνος

9. Πορτουλάκα

Αν θέλουμε ένα φυτό για τον βραχόκηπο μας ανθεκτικό στην ξηρασία, τη ζέστη και τον ήλιο, η πορτουλάκα, γνωστή και ως μεταξάκι, είναι η καλύτερη επιλογή. Ετήσιο καλλωπιστικό φυτό, η πορτουλάκα επιλέγεται τόσο για εδαφοκάλυψη σε βραχόκηπους όσο και και για φύτευση σε κρεμαστές γλάστρες στο μπαλκόνι.

Με καταγωγή από τη Βραζιλία, χαρακτηρίζεται από σαρκώδη ωοειδή φύλλα και εντυπωσιακή ανθοφορία που διαρκεί από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο, με μονά ή διπλά λουλούδια σε αποχρώσεις του κίτρινου, ροζ, πορτοκαλί, κόκκινου αλλά και του λευκού. Η πορτουλάκα δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις ως προς το έδαφος, αν και προτιμά γόνιμα εδάφη που διαθέτουν καλή αποστράγγιση. Πορτουλάκα κρεμαστή, η καλλωπιστική γλυστρίδα

10. Βερβένα

Ένα πανέμορφο καλλωπιστικό φυτό για το καλοκαίρι είναι η βερβένα, πολυετές ποώδες φυτό εδαφοκάλυψης με μικρά λουλούδια σε λευκό, κόκκινο, κίτρινο, μωβ, μπλε και ροζ χρώμα. Με καταγωγή από τη Νότια Αμερική, η βερβένα διαθέτει πλούσια ανθοφορία με μεγάλη διάρκεια από τις αρχές της άνοιξης μέχρι τα τέλη του φθινοπώρου.

Η βερβένα λόγω της κρεμοκλαδούς ανάπτυξης της, αποτελεί αγαπημένη επιλογή για φύτευση σε γλάστρες και ζαρντινιέρες, αλλά και σε κρεμαστά καλάθια. Πάντως, αν φυτευτεί στο έδαφος, η βερβένα μπορεί να ξεπεράσει το ένα μέτρο σε ύψος και τα δυο μέτρα σε πλάτος αν της εξασφαλίσουμε καλή αποστράγγιση. Βερβένα, φυτό εδαφοκάλυψης με πλούσια ανθοφορία Διαφήμιση

11. Γεράνι

Ας πάμε σε πιο παραδοσιακές επιλογές, όπως το γεράνι που είναι διαχρονικά ένα από τα πιο δημοφιλή ανθόφυτα, ανθεκτικό στον έντονο ήλιο και τις υψηλές θερμοκρασίας του καλοκαιριού, ιδανικό ακόμα και για παραθαλάσσιες φυτεύσεις. Το γεράνι ανθίζει από τις αρχές της άνοιξης ως τα τέλη του φθινοπώρου και δίνει άνθη που σχηματίζουν χαρακτηριστικές σφαιρικές ταξιανθίες σε λευκό, ρόδινο, πορτοκαλί, κόκκινο, μοβ και κίτρινο χρώμα.

Τα γεράνια ευδοκιμούν σε οποιοδήποτε τύπο εδάφους, ακόμα και σε βαριά αργιλώδη εδάφη, αρκεί το χώμα να έχει καλή αποστράγγιση. Να σημειώσουμε ότι στην ίδια οικογένεια με τα γεράνια ανήκουν το πελαργόνι και το μαστιχάκι που είναι εξίσου ανθεκτικά στην ηλιοφάνεια και στη ζέστη. Συμβουλές φροντίδας για τα γεράνια

12. Πετούνια

Δεν είναι μόνο το πιο δημοφιλές λουλούδι της άνοιξης και του καλοκαιριού, αλλά είναι και ανθεκτικό στην έντονη ζέστη και στην παρατεταμένη έκθεση στον δυνατό ήλιο. Η πετούνια, το χαμηλό ανθόφυτο με την πλούσια ανθοφορία και τους εντυπωσιακούς χρωματικούς συνδυασμούς δίνει άλλη ομορφιά στον κήπο και στο μπαλκόνι.

Με ύψος που φτάνει τα 20-50 εκατοστά, η πετούνια διακρίνεται από συμπαγή, πλούσια βλάστηση, γρήγορη ανάπτυξη και μεγάλα λουλούδια που εμφανιζονται από τις αρχές της άνοιξης μέχρι τα τέλη φθινόπωρου. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες και είδη πετούνιας για να επιλέξουμε να φυτέψουμε: Μονόχρωμες, δίχρωμες, με μικρότερα η μεγαλύτερα άνθη, νάνες ή ψηλότερες καθώς και έρπουσες ποικιλίες, τις σερφίνιες, για κρεμαστά καλάθια. Φυτεύουμε πετούνιες για χρώμα στον κήπο και στο μπαλκόνι

13. Ευφόρμπια

Μια ξεχωριστή επιλογή ανθεκτικού φυτού στη ζέστη, στην ξηρασία και στις υψηλές θερμοκρασίες είναι η ευφόρμπια, γνωστότερη και ως το «αγκάθι του Χριστού». Πανέμορφο κακτοειδές παχύφυτο, η ευφόρμπια φέρει πολλά αγκάθια και χαρακτηριστικά μικρά λουλούδια σε διάφορα χρώματα. Τα κόκκινα λουλούδια είναι τα πιο συνηθισμένα ενώ υπάρχουν ακόμα ποικιλίες ευφόρμπιας με κίτρινα, λευκά, πράσινα, ροζ, πορτοκαλί αλλά και δίχρωμα άνθη.

Με καταγωγή από την Μαδαγασκάρη, η ευφόρμπια θέλει αμμώδες έδαφος με καλή αποστράγγιση για να μπορέσει να ευδοκιμήσει ενώ αν τη φυτέψουμε σε γλάστρα επιλέγουμε φυτόχωμα ειδικό για κάκτους και παχύφυτα. Ευφόρμπια, το αγκάθι του Χριστού

14. Γιούκα

Ένα εξαιρετικά ανθεκτικό τροπικό φυτό που χρειάζεται ελάχιστη φροντίδα είναι το γιούκα με χαρακτηριστικά δερματώδη μυτερά φύλλα που καταλήγουν σε αγκάθι. Με καταγωγή από το Μεξικό, το γιούκα είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο στη χώρα μας και το συναντάμε πολύ συχνά το γιούκα σε κήπους και βραχόκηπους καθώς επίσης σε γλάστρα, σε αυλές και σε μπαλκόνια, αλλά και ως φυτό εσωτερικού χώρου σε σπίτια και επαγγελματικούς χώρους.

Το γιούκα αναπτύσσεται αργά και όταν μεγαλώσει αρκετά, με την κατάλληλη φροντίδα, θα το δούμε να ανθοφορεί μέσα στο φθινόπωρο με εντυπωσιακά μεγάλα άσπρα-κρεμ λουλούδια σε σχήμα καμπάνας. Είναι ευαίσθητο στην πολύ παγωνιά του χειμώνα και λόγω κρύου μπορεί να εμφανίσει καφετί κηλίδες πάνω στα φύλλα.

15. Λεβάντα

Μπορούμε να προσθέσουμε και αρωματικά φυτά που αντέχουν τόσο σε ηλιόλουστες θέσεις όσο και σε συνθήκες υψηλών θερμοκρασιών του καλοκαρινού καύσωνα. Η λεβάντα με τα χαρακτηριστικά γκριζοπράσινα μακρόστενα ή λογχειδή φύλλα και αρωματικά μωβ άνθη είναι μια εξαιρετική επιλογή για να φυτέψουμε. Μπορούμε να επιλέξουμε ανάμεσα από αρκετές ποικιλίες λεβάντας όπως τη στενόφυλλη, την οδοντωτή (γαλλική λεβάντα), την πλατύφυλλη και την ισπανική λεβάντα.

Η λεβάντα είναι ιδανικό φυτό για βραχόκηπους, για χαμηλές μπορντούρες, καθώς είναι από τα ψηλότερα αρωματικά φυτά που φθάνουν το ένα μέτρο. Δεν αναπτύσσεται καλά σε υγρά και βαριά εδάφη καθώς χρειάζεται καλή αποστράγγιση. Η λεβάντα αναζητεί ηλιόλουστες θέσεις, αν και μπορεί να αναπτυχθεί και σε ημισκιερά σημεία. Είναι ανθεκτική στο ζεστό ξηροθερμικό περιβάλλον του καλοκαιριού και αντέχει στην παγωνιά του χειμώνα.

16. Φασκόμηλο

Ένα αρωματικό φυτό που αντέχει τον δυνατό ήλιο και την έντονη ζέστη είναι το φασκόμηλο με τα χαρακτηριστικά στενόμακρα φύλλα σε λευκοπράσινες, πράσινες ή μπλε αποχρώσεις. Το φασκόμηλο ανθίζει από το Μάιο ως τον Ιούνιο, φέρει πολύ αρωματικά μωβ άνθη και ευδοκιμεί σε περιοχές με έντονη ηλιοφάνεια.

Αν και θα το συναντήσουμε αυτοφυές σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, μπορούμε να το φυτέψουμε στον κήπο ή σε γλάστρα στο μπαλκόνι μας για να απολαμβάνουμε τα φύλλα και το άρωμα του. Το φασκόμηλο αναπτύσσεται ακόμη και σε ξερά και άγονα εδάφη, αν και προτιµά τα αμμώδη, ασβεστούχα µε πολύ καλή αποστράγγιση που ζεσταίνονται νωρίς την άνοιξη.

17. Δεντρολίβανο

Ένα ακόμα αρωματικό φυτό που προτείνουμε με μεγάλη ασφάλεια στον κατάλογο μας καθώς επιδεικνύει υψηλή ανθεκτικότητα στον ήλιο και στη ζέστη είναι το δεντρολίβανο. Ξυλώδης, πολυετής, αρωματικός θάμνος με βελονοειδή φύλλα, το δεντρολίβανο εντυπωσιάζει με τα μπλε αρωματικά άνθη που εμφανίζονται την άνοιξη και το καλοκαίρι.

Το δεντρολίβανο αναπτύσσεται εύκολα και καλλιεργείται στις περιοχές με μεσογειακό κλίμα και ηλιόλουστο ξηροθερμικό περιβάλλον, όπου φθάνει μέχρι και το ύψος των δύο μέτρων. Το δεντρολίβανο είναι ανθεκτικό στην παγωνιά και τις χαμηλες θερμοκρασίες ενώ αν θέλουμε να μεταφυτέψουμε στον κήπο μας, προτιμούμε ελαφρά εδάφη με καλή αποστράγγιση και ουδέτερο pH. 7 μυστικά για την καλλιέργεια του δεντρολίβανου

18. Καλλιστήμονας

Ο καλλιστήμονας είναι μία ακόμη ξεχωριστή επιλογή που προτείνουμε, αρκετά πιο εξωτική, και παρουσιάζει μεγάλη ανθεκτικότητα στην έντονη ζέστη και στον δυνατό καλοκαιρινό ήλιο. Ο καλλιστήμονας, ο αειθαλής καλλωπιστικός θάμνος με καταγωγή από τη μακρινή Αυστραλία αντέχει στις υψηλές θεμροκρασίες και στην έντονη ηλιοφάνεια.

Ανθίζει από το Μάιο ως τον Σεπτέμβριο και Ξεχωρίζει για τα εντυπωσιακά επιμήκη λουλούδια με τους κόκκινους στήμονες που μοιάζουν με βούρτσες. Δημοφιλές φυτό για τους κηποτέχνες, ο καλλιστήμονας που φτάνει σε υψος τα 3-4 μέτρα, επιλέγεται για μεμονωμένες φυτεύσεις στον κήπο αλλά και σε μεγάλες γλάστρες. O καλλιστήμονας ευδοκιμεί σε περιοχές με ήπιο χειμώνα καθώς είναι ευαίσθητος σε παρατεταμένη παγωνιά και στους βοριάδες. Προτιμά καλύτερα όξινα εδάφη, πλούσια σε οργανική ουσία που διαθέτουν καλή αποστράγγιση. Καλλιστήμονας, ένα φυτό με κόκκινες βούρτσες

19. Πικροδάφνη

Πριν Κλείσουμε τη λίστα μας με τα ανθεκτικά φυτά στην έντονη ηλιοφάνεια και τις υψηλές θερμοκρασίες με την γνωστή πικροδάφνη, ένα ιδιαίτερα αγαπητό φυτό. Αειθαλής καλλωπιστικός θάμνος, η πικροδάφνη εντυπωσιάζει με τα μεγάλα εντυπωσιακά λουλούδια, σε αποχρώσεις κόκκινου, ροζ, μωβ, βιολετί, σομόν και λευκού. Η πικροδάφνη φτάνει σε ύψος τα τέσσερα μέτρα και χαρίζει πλούσια και παρατεταμένη ανθοφορία από τα τέλη της άνοιξης μέχρι τα μέσα του φθινοπώρου.

Θεωρείται πολύ σκληραγωγημένο φυτό που μεγαλώνει σε όλα τα εδάφη, ακόμα και στα πιο άγονα χωρίς κανένα πρόβλημα και γιαυτό άλλωστε χρησιμοποιείται ευρέως στην κηποτεχνία για τη διαμόρφωση φρακτών. Θα συναντήσουμε την πικροδάφνη σε φυτεύσεις στις άκρες των εθνικών οδών καθώς παρουσιάζει μεγάλη ανθεκτικότητα στην ατμοσφαιρική ρύπανση ενώ είναι ανθεκτική στην αλατότητα και μπορεί αν φυτευτεί σε παραθαλάσσια εδάφη. Πικροδάφνη, ένας εντυπωσιακός και εξαιρετικά ανθεκτικός θάμνος

Κι ένα μυστικό για την αντοχή των φυτών στον ήλιο και τη ζέστη Τα λουλούδια που φυτεύουμε για το καλοκαίρι παρά την ανθεκτικότητα τους, χρειάζονται μία σχετική φροντίδα από εμάς και τακτικό πότισμα για να τα διατηρήσουμε υγιή και με πλούσια ανθοφορία. Για να ενισχύσουμε την αντοχή των φυτών στη ζέστη και τον καύσωνα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε εκχύλισμα φυκιών, ένα φυσικό λίπασμα και τονωτικό για τα φυτά που μπορεί να προστεθεί στο έδαφος με πότισμα είτε με ψεκασμό στο φύλλωμα για να τα βοηθήσει περισσότερο στις υψηλές θερμοκρασίες.

Πηγή: europost.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα