Ολοένα και πυκνώνουν οι συζητήσεις για «κλειστά σχολεία» την προσεχή Δευτέρα 4 Νοεμβρίου με πολλούς γονείς αλλά και μαθητές να αναρωτιούνται τι πραγματικά ισχύει για εκείνη την ημερομηνία. Από πλευράς σχολικών μονάδων ένα τέτοιο σενάριο δεν επιβεβαιώνεται.
Αφορμή για την συζήτηση στάθηκε η ανακοίνωση κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Αθήνας για αποχή από τα μαθήματα, καταλήψεις και πορεία διαμαρτυρίας την Δευτέρα 4 Νοεμβρίου.
Με σύνθημά «εμείς βάλαμε στην τσέπη το κινητό μας, εσείς όμως κάνατε χάλια το σχολείο μας» η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας απευθύνει κάλεσμα σε όλους τους μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων για κλειστά σχολεία και κινητοποίηση στις 12:00 στα Προπύλαια, τονίζοντας ότι στις 4 Νοέμβρη «το υπουργείο Παιδείας παίρνει αποβολή από τους μαθητές».
Οι μαθητές αντιδρούν για την τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα σχολεία και την απραξία του υπουργείου Παιδείας, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι «μας αντιμετωπίζει λες και είμαστε εγκληματίες» και πως «μετατρέπει τα σχολεία σε αναμορφωτήρια με άδικες ποινές, αποβολές, ένα κλίμα τρομοκρατίας και πειθάρχησης που κάνουν το σχολείο ακόμα πιο απωθητικό και ανταγωνιστικό».
Παράλληλα καλούν μεταξύ άλλων τα μαθητικά συμβούλια και τα σχολεία «να συζητήσουν και να αποφασίσουν συμμετοχή με τα κοινά μας αιτήματα αλλά και δικά τους αιτήματα, στην πανελλαδική μέρα μαθητικών κινητοποιήσεων, καταλήψεων, αποχών και δράσεων, Δευτέρα 4/11».
Σε ποιες περιοχές έχουν ήδη προγραμματιστεί πορείες διαμαρτυρίας
Όμως όπως τονίζουν πηγές του Υπουργείου Παιδείας σε καμία περίπτωση την Δευτέρα 4 Νοεμβρίου δεν προγραμματίζεται καθολικό λουκέτο και αναστολή μαθημάτων σε Γυμνάσια και Λύκεια. Η πρόθεση των μαθητών δεν ισοδυναμεί και με λουκέτο στις σχολικές τους μονάδες.
Τα 15μελη των σχολείων κατόπιν συνεδρίασης θα αποφασίσουν για το αν θα συμμετάσχουν ή όχι στην διαμαρτυρία αλλά τα μαθήματα θα διεξαχθούν κανονικά στα σχολεία ανεξαρτήτως απόφασης του 15μελους. Ο μοναδικός λόγος για να μην γίνουν μαθήματα στα σχολεία εκείνη την ημέρα είναι να προχωρήσουν οι μαθητές σε κατάληψη. Στο σημείο αυτό να διευκρινιστεί ότι από φέτος που έχει αυστηροποιηθεί το ποινολόγιο στα σχολεία όπως και το καθεστώς των απουσιών, οι καταληψίες έχουν να αντιμετωπίσουν μια σειρά από επιπτώσεις που επηρεάζουν την προαγωγή τους στην επόμενη τάξη αν και εφόσον έχουν ήδη «φορτωθεί» με μεγάλο αριθμό απουσιών.
Με επικαιροποιημένο ΦΕΚ του Υπουργείο Παιδείας υπογραμμίζεται τόσο το ποινολόγιο όσο και το πώς θα διεξαχθούν τα μαθήματα στις περιπτώσεις καταλήψεων σε Γυμνάσια και Λύκεια.
Όπως αποσαφηνίζεται «Στην περίπτωση που η διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας καθίσταται αδύνατη ή ιδιαιτέρως δυσχερής λόγω παρεμπόδισης από οποιοδήποτε φυσικό πρόσωπο της πρόσβασης των μαθητών/τριών και/ή εκπαιδευτικών στους χώρους της σχολικής μονάδας εφαρμόζεται η διαδικασία του πρώτου εδαφίου της παρ. 7.
Στη συνέχεια, αφού αποκατασταθεί η λειτουργία της σχολικής μονάδας, και εφόσον η παρεμπόδιση προκλήθηκε από μαθητές/ τριες της σχολικής μονάδας, με απόφαση που λαμβάνεται σύμφωνα με το τελευταίο εδάφιο της παρ. 7, δύναται να παρέχεται επιπλέον και δια ζώσης ο απαραίτητος, αναλόγως των εκπαιδευτικών αναγκών των μαθητών/τριών, αριθμός διδακτικών ωρών, σύμφωνα με το έκτο εδάφιο της παρ. 7.
Μαθητές/τριες, οι οποίοι/ες με τις πράξεις τους καθιστούν αδύνατη ή ιδιαιτέρως δυσχερή τη διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας σε τμήμα/τμήματα σχολικής μονάδας ή σε ολόκληρη τη σχολική μονάδα, δεν επιτρέπεται να συμμετέχουν στη σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση και λαμβάνουν αδικαιολόγητη απουσία, για όσες διδακτικές ώρες προβλέπει το ωρολόγιο πρόγραμμα της ημέρας.».
Η «παγίδα» με τις απουσίες της κατάληψης
Αξίζει να σημειωθεί ότι δεδομένου της επαναφοράς της διάκρισης δικαιολογημένων και αδικαιολόγητων απουσιών οι μαθητές που εμπλέκονται στις καταλήψεις θα πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί καθώς αν έχουν μαζεμένες πολλές απουσίες, υπάρχει κίνδυνος να επαναλάβουν την τάξη καθώς οι απουσίες της κατάληψης δεν δικαιολογούνται επομένως αν διαρκέσει πολλές μέρες η διαμαρτυρία και η αποχή από τη δια ζώσης διδασκαλίας θα «φορτωθούν» μονομιάς μεγάλο αριθμό απουσιών. Υπενθυμίζεται ότι η φοίτηση θεωρείται επαρκής όταν οι απουσίες δεν ξεπερνούν τις 50 ή όταν δεν ξεπερνούν τις 114 από τις οποίες, οι άνω των 50 είναι δικαιολογημένες.
Πηγή: dnews.gr