Πρότυπα σχολεία: Οργή από γονείς υποψηφίων για τα λάθη στα θέματα – Τι ζητούν

Πρότυπα σχολεία: Οργή από γονείς υποψηφίων για τα λάθη στα θέματα – Τι ζητούν

Η εισαγωγή στα Πρότυπα Σχολεία, Γυμνάσια και Λύκεια, γίνεται ως γνωστόν μέσω εξετάσεων, ωστόσο φέτος διαπιστώθηκαν κραυγαλέες αστοχίες με γονείς να ετοιμάζονται να κινηθούν νομικά και το υπουργείο Παιδείας να παραδέχεται λάθη κατόπιν εορτής, για την εξέταση της Νεοελληνικής Γλώσσας Στ΄ Δημοτικού.

Να σημειωθεί πως τα Πρότυπα έχουν πολλαπλασιαστεί με τις οικογένειες να επωμίζονται ένα έξτρα οικονομικό βάρος για να προετοιμαστούν τα παιδιά τους για τις εξετάσεις εισαγωγής σε αυτά, εν είδει “μίνι πανελλαδικών”. Εύλογες είναι λοιπόν και οι αντιδράσεις για την προχειρότητα του εγχειρήματος, την ώρα που φυσικά δεν εντείνονται οι προσπάθειες για βελτίωση των συνθηκών στα δημόσια σχολεία συλλήβδην.

Το περασμένο Σάββατο άλλωστε διαγωνίστηκαν 9.500 μαθητές, ο υψηλότερος αριθμός από το ’21 και μετά όταν και διπλαστιάστηκαν τα Πρότυπα. Φέτος, τα παιδιά εξετάστηκαν σε 25 ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής στη Γλώσσα (στη βάση άγνωστου κειμένου που τους δίνεται) και σε 25 ερωτήσεις στα Μαθηματικά. Οι διαμαρτυρίες των γονιών έχουν να κάνουν με αρκετές κακοδιατυπώσεις στα θέματα αλλά και για θέματα που έπεσαν και ήταν εκτός ύλης. Τα περισσότερα προβλήματα παρατηρήθηκαν στη Γλώσσα για την εξέταση εισαγωγής στην Α’ Γυμνασίου σε 12χρονους υποψηφίους. Είναι φυσικό πως οι μαθητές έχασαν όπως και να’ χει χρόνο στο να προσπαθήσουν να απαντήσουν στα κακοδιατυπωμένα θέματα, χάνοντας τη συγκέντρωσή τους έναντι των υπολοίπων, ενώ άλλα ήταν εκτός των γνωστικών τους πεδίων.

Οι αστοχίες που αναγνωρίστηκαν από το υπουργείο:

Συγκεκριμένα, στην ερώτηση 9, “Ποια από τις παρακάτω λέξεις δεν ανήκει στην ίδια οικογένεια με τη λέξη “εισαχθεί”; Α. Αγωγή, Β. Εισακτέος, Γ. Αγωνία, Δ. Αγέλη”, η επιτροπή των εξετάσεων έδωσε ως σωστή απάντηση το Γ, δηλαδή την “Αγωνία”. Τελικά μετά τις αντιδράσεις έγιναν δεκτές όλες οι απαντήσεις, καθώς η λέξη που έπρεπε να μπει στη θέση της “Αγωνίας” ήταν η Άγνοια, όπως τουλάχιστον ανέφερε η Επιτροπή.

Ακόμη, στην ερώτηση 15, η επιτροπή εξετάσεων παραδέχεται ότι εκ παραδρομής συμπεριελήφθησαν, μεταξύ των τεσσάρων επιλογών, δύο σωστές επιλογές. Ως εκ τούτου θα γίνουν δεκτές και οι δύο, δηλαδή και η Α και η Δ. Στον αρχικό κατάλογο με τις σωστές απαντήσεις στις ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής είχε γίνει δεκτή μόνο η απάντηση Δ.

Στην ερώτηση 23, καμία από τις 4 επιλογές δεν είχε το σωστό συλλαβισμό της λέξης “εκτροχίαζε”.

Πηγή: news247.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα