Πανελλήνιες 2024: Τι ισχύει τελικά για υποψήφιους σε περιοχές που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές

Πανελλήνιες 2024: Τι ισχύει τελικά για υποψήφιους σε περιοχές που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές

Πανελλήνιες 2024: Ειδική ρύθμιση προβλέπει ότι μαθητές και μαθήτριες της τελευταίας τάξης και οι απόφοιτοι των ΓΕ.Λ. και των ΕΠΑ.Λ. περιοχών, που πλήττονται κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους, εξαιτίας φυσικών καταστροφών, εισάγονται καθ’ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων σε σχολές, τμήματα και εισαγωγικές κατευθύνσεις των Α.Ε.Ι. και των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση, εφαρμόζεται και για μαθητές και αποφοίτους των ΓΕ.Λ. και των ΕΠΑ.Λ., οι οποίοι είναι μόνιμοι κάτοικοι αυτών των περιοχών, ακόμη και εάν υποβάλλουν αίτηση - δήλωση συμμετοχής στις πανελλαδικές εξετάσεις σε Λύκειο άλλης περιοχής ή σε άλλη Δ/νση Β/θμιας Εκπ/σης.

Τι ισχύει για την αίτηση

Το δικαίωμα αυτό ισχύει μόνο για όσους υποβάλλουν αίτηση - δήλωση συμμετοχής στις πρώτες μετά το συμβάν πανελλαδικές εξετάσεις και για όσους υποβάλλουν αίτηση - δήλωση συμμετοχής στις πανελλαδικές εξετάσεις κατά τη διάρκεια των οποίων συνέβη το περιστατικό. Η εισαγωγή τους αφορά στο ίδιο ακαδημαϊκό έτος.

Αλλαγές σε Επιστημονικά Πεδία

Σε τροποποίηση της κατάταξης Σχολών, των Τμημάτων και των Εισαγωγικών Κατευθύνσεων Τμημάτων στα Επιστημονικά Πεδία για τις Πανελλήνιες 2024 προχώρησε το υπουργείο Παιδείας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, υπεγράφη από τον υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκο Πιερρακάκη η με αριθμ. Φ.253/34565/Α5/4-4-2024 απόφαση, με την οποία τροποποιείται η κατάταξη των Σχολών, των Τμημάτων και των Εισαγωγικών Κατευθύνσεων Τμημάτων στα Επιστημονικά Πεδία, ως εξής:

1. Στο Επιστημονικό Πεδίο Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών προστίθεται το Τμήμα: Ψυχολογίας (Διδυμότειχο) ΔΠΘ με ισχύ από τις πανελλαδικές εξετάσεις έτους 2024.

2. Στο Επιστημονικό Πεδίο Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών προστίθεται: Μονίμων Υπαξιωματικών Αεροπορίας (ΣΜΥΑ) – Κατεύθυνση Επιχειρησιακής Υποστήριξης – Ραδιοναυτίλοι Στρατιωτικές Σχολές με ισχύ από τις πανελλαδικές εξετάσεις έτους 2025.

3. Στο Επιστημονικό Πεδίο Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών, το Τμήμα «Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών» του Πανεπιστημίου Κρήτης με έδρα το Ρέθυμνο, μετονομάζεται σε Τμήμα «Φιλοσοφίας» και έναρξη ισχύος από τις πανελλαδικές εξετάσεις έτους 2024.

Τμήμα Ψυχολογίας στη Θράκη

Επίσης, δημοσιεύθηκαν σήμερα στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης οι Συντελεστές Βαρύτητας των πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων ΓΕΛ για εισαγωγή στο νέο Τμήμα Ψυχολογίας, στο Διδυμότειχο, του Δημοκρίτεου Πανεπιστημίου Θράκης.

Ειδικότερα, το τμήμα εντάσσεται στο 1ο Επιστημονικό πεδίο (Ανθρωπιστικές, Νομικές και Κοινωνικές Επιστήμες), με τους εξής Συντελεστές Βαρύτητας:

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ 25%. ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ 25%. ΙΣΤΟΡΙΑ 25%. ΛΑΤΙΝΙΚΑ 25%.

Αποστολή του Τμήματος Ψυχολογίας είναι η άρτια θεωρητική κατάρτιση των φοιτητών στους σημαντικότερους κλάδους της Ψυχολογίας, η εξοικείωσή τους με τις βασικές αρχές και μεθόδους της ψυχολογικής έρευνας, η ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους για την κατανόηση και ερμηνεία της ανθρώπινης συμπεριφοράς, καθώς και η ανάπτυξη και προώθηση της επιστήμης της Ψυχολογίας σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Το Τμήμα δύναται να οργανώνει προγράμματα σπουδών πρώτου, δεύτερου και τρίτου κύκλου. Ο πρώτος κύκλος σπουδών διαρθρώνεται σε οκτώ (8) ακαδημαϊκά εξάμηνα.

Πηγή: iEidiseis.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα