Είστε πάνω από 1,88; Μπήτε στο σύλλογο!

Ενας νέος σύλλογος… υψηλών προσδοκιών γεννιέται στη χώρα μας. Πρόκειται για τον Πανελλήνιο Σύλλογο Υψηλόσωμων, που αριθμεί ήδη περί τα 100 μέλη και έχει στόχο να κινητοποιήσει τους ψηλούς της Ελλάδας προκειμένου να διεκδικήσουν όλοι μαζί από υπηρεσίες και προϊόντα να πάψουν να τους αγνοούν.

Στο σύλλογο γίνονται δεκτοί άντρες με ύψος πάνω από 1,88 μ. και γυναίκες ψηλότερες από 1,78 μ. «Tall Clubs υπάρχουν σε όλο τον κόσμο, στην Ελλάδα όμως είναι η πρώτη φορά που οργανωνόμαστε», σημειώνει ο πρόεδρος του συλλόγου, κ. Βασίλης Ντάκουρης. «Και είναι φυσικό, αφού ζούμε σε μία κοινωνία του μέσου όρου, η οποία καταπιέζει οτιδήποτε ‘‘ξεχωρίζει’’. Για παράδειγμα, εμείς, περπατώντας στο δρόμο αναγκαζόμαστε να κάνουμε εκατοντάδες επικύψεις.

Μερικές φορές επειδή δεν τηρείται ο νόμος που προβλέπει την τοποθέτηση των πινακίδων του ΚΟΚ και της οδοσήμανσης σε ύψος πάνω από τα 2.20 μ. Αντίθετα, οι πινακίδες αυτές τοποθετούνται συχνά κάτω από τα φανάρια. Και τις περισσότερες φορές επειδή προσπαθούμε να αποφύγουμε τα σκέπαστρα των περιπτέρων, το πάνω μέρος των τηλεφωνικών θαλάμων, τις οροφές των ΑΤΜ, τις διαφημιστικές πινακίδες, ακόμα και τις τέντες ή τα μπαλκόνια των ημιωρόφων… Το ίδιο συμβαίνει για να περάσουμε από μία πόρτα δημόσιου κτιρίου, που πολλές φορές είναι κοντύτερη και από δύο μέτρα -κόντρα στη νομοθεσία- ή για να μετακινηθούμε με ασανσέρ, όπου ακόμα και αν μας χωράει όρθιους, κινδυνεύουμε να μας κάψει τα μαλλιά…», καταλήγει με δικαιολογημένο παράπονο ο κ. Ντάκουρης.

Τα προβλήματα όμως των υψηλόσωμων ανθρώπων δεν σταματούν εδώ. Το κόστος της ζωής τους είναι μεγαλύτερο κατά 20-40% σε σχέση με των υπολοίπων, αφού είναι ιδιαίτερα δύσκολο να βρουν ρούχα και παπούτσια στα μέτρα τους, να οδηγήσουν μικρό Ι.Χ., να μετακινηθούν με ΚΤΕΛ ή αστικό λεωφορείο ή να ταξιδέψουν σε κάτι λιγότερο από θέση «business class» στο αεροπλάνο.

Αν σε αυτά προστεθεί ότι παρακολουθούν θέατρο και κινηματογράφο πάντα στην τελευταία θέση και δίπλα στο διάδρομο ώστε να χωράνε τα πόδια τους ή ότι σκέφτονται ανά πάσα στιγμή αν χωρούν να περάσουν κάτω από ένα δέντρο, ένα μπαλκόνι, μία στάση λεωφορείου ή από τις πινακίδες των προσφορών στα καταστήματα, τότε εύκολα τους κατατάσσει κανείς… σε «ειδικές» κατηγορίες πολιτών: «Το αστικό περιβάλλον της πόλης δεν μας θέλει. Ζούμε σε πόλεις -και ακόμα χειρότερα σε χωριά- που μας απορρίπτουν και δεν καταλαβαίνουμε το γιατί», σχολιάζει ο κ. Ντάκουρης, που έχει βάλει σκοπό να βρει τις ισχύουσες διατάξεις και να απαιτήσει μαζί με άλλους ψηλούς από την Πολιτεία να τις εφαρμόσει. «Υπάρχει ένας μεγάλος προβληματισμός. Επικοινωνούμε με διάφορους φορείς και τους εκφράζουμε τις ανησυχίες μας. Κάποιοι από αυτούς αδιαφορούν, αλλά και κάποιοι ανταποκρίνονται θετικά, όπως η ΕΘΕΛ που μας ζήτησε συγγνώμη και ξεκίνησε ήδη την αφαίρεση των σκεπάστρων πάνω από τα παράθυρα επικοινωνίας και την τοποθέτηση των κλιματιστικών στην οροφή των οικίσκων. Το ενδιαφέρον μας προς το παρόν είναι να κινητοποιήσουμε τους ψηλούς, που γνωστοποιώντας τα προβλήματά τους ίσως αλλάξουν τη νοοτροπία των δημόσιων φορέων. Για την καλύτερη μάλιστα επικοινωνία μεταξύ μας κατασκευάζεται και μία ιστοσελίδα (www.tallclub.gr), όπου θα διακινείται το ‘‘know how’’ στην αντιμετώπιση καθημερινών προβλημάτων», σημειώνει ο ίδιος.

 

e-tipos