Άδωνις Γεωργιάδης για μεταναστευτικό: Δεν έχουμε συμφωνία με το Πακιστάν, δεν είμαστε καν κοντά

Άδωνις Γεωργιάδης για μεταναστευτικό: Δεν έχουμε συμφωνία με το Πακιστάν, δεν είμαστε καν κοντά

Για την ακρίβεια, τα ιδιωτικά πανεπιστήμια αλλά και για το μεταναστευτικό νομοσχέδιο μίλησε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άδωνις Γεωργιάδης.

«Προ ολίγου διάβαζα για τα τουριστικά έξοδα των τουριστών. Τα έσοδα του 2023 θα ξεπεράσουν τα 20 εκ. ευρώ. Οι προκρατήσεις για το 2024 προοιωνίζουν ένα καλύτερο ρεκόρ το 2024. Το ευρωβαρόμετρο είναι μία δημοσκόπηση. Ο κόσμος έχει πάντα παράπονα. Δεν λέει κάποιος ‘’τι κυβερνησάρα που έχουμε’’. Η ακρίβεια, ως φαινόμενο είναι μεγαλύτερη των μέτρων που έχουμε πάρει. Δεν υπάρχει χώρα της Ευρώπης που δεν τη βιώνει», ανέφερε αρχικά στην εκπομπή «Mega Σαββατοκύριακο».

«Τα μέτρα που παίρνουμε είναι ανακουφιστικά. Δώσαμε αύξηση στους συνταξιούχος, χρήματα για ευάλωτους κ.α. Η ακρίβεια είναι το νούμερο 1 πρόβλημα, όχι όμως ότι η κυβέρνηση στέκεται αδιάφορη στο πρόβλημα. Αισθάνομαι πολύ δικαιωμένος για το πρόστιμο που έβαλε η Επιτροπή Ανταγωνισμού στις τράπεζες. Αυτό ξεκίνησε από τη θητεία μου και έδρασε», πρόσθεσε.

«Δεν τίθεται θέμα συνταγματικότητας των ιδιωτικών πανεπιστημίων»

«Έχω βαρεθεί να κάνω αυτή τη συζήτηση. Από τα 10 μου χρόνια ακούω από τους Αριστερούς πως δεν πρέπει να γίνουν ιδιωτικά πανεπιστήμια. Ο κόσμος προχωράει, η Κύπρος έγινε καινούρια χώρα με τα πανεπιστήμια, στην Ευρώπη ανοίγουν συνέχεια καινούρια και εδώ στην Ελλάδα ξανά – μανά τα ίδια. Εγώ βαρέθηκα, οι άνθρωποι είναι βαρετοί, προκαλούν υπνηλία», ανέφερε για την κριτική που δέχεται η κυβέρνηση για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

«Στο ίδιο νομοσχέδιο του κ. Πιερρακάκη υπάρχει μία σειρά μέτρων αναβάθμισης των δημοσίων πανεπιστημίων με αυξημένη χρηματοδότηση ώστε να μπορέσουν να ανταγωνιστούν. Πιστεύω πως η Ελλάδα θα προσελκύσει μεγάλα πανεπιστήμια. Στην Αρχαιολογία ή στη Φιλοσοφία θα μπορούσε η Ελλάδα να προσελκύσει ένα τέτοιο πανεπιστήμια. Οι δικλείδες ασφαλείας είναι υψηλές γιατί ο στόχος είναι να προσελκύσουμε υψηλού επιπέδου πανεπιστήμια ώστε να προσεγγίσουν και ξένους φοιτητές και Έλληνες. Τα ελληνικά πανεπιστήμια είναι καλά πανεπιστήμια», συνέχισε.

Ενώ για το ζήτημα περί συνταγματικότητας των ιδιωτικών πανεπιστημίων, ο Άδωνις Γεωργιάδης είπε: «Εγώ πιστεύω πως δεν τίθεται θέματα συνταγματικότητα διότι υπάρχει ένας κανόνας που λέγεται ‘’Ενωσιακή Συνταγματική Υπεροχή’’, δηλαδή το Ενωσιακό Δίκαιο υπερέχει των άρθρων του ελληνικού Συντάγματος, βάση του ελληνικού Συντάγματος. Άρα, η ελευθερία μετακίνησης οικονομικής δραστηριότητας και ιδεών είναι απρόσκοπτη στην Ε.Ε, το άρθρο 16 παραβιάζει το Ενωσιακό Δίκαιο. Άρα, υπό την έννοια αυτή δεν ισχύει».

Για τους μετανάστες και την κριτική Κασσελάκη

Αναφορικά με το νομοσχέδιο που αφορά τους μετανάστες και την κριτική από τον Στέφανο Κασσελάκη, ο υπουργός Εργασίες είπε:

«Του εύχομαι να περάσει υπέροχα με τον συμπαθέστατο Τάιλερ στο Τέξας. Εγώ τον κ. Κασσελάκη τον θαυμάζω. Ο άνθρωπος περάνει πολύ ωραία με το να κάνει την πλάκα του. Γύρισε μετά από την  ωραία βόλτα που έκανε στο Παρίσι, όπου ανακοινώθηκε πως πήγε για επαγγελματικούς λόγους. Τώρα που είναι αρχηγός ΣΥΡΙΖΑ υποχρεούται σε δηλώσεις Πόθεν Έσχες, και δεν μπορεί να έχει κρυφούς επαγγελματικούς λόγους, να αναφέρει τους επαγγελματικούς λόγους που πήγε στο Παρίσι. Πρέπει να μας πουν ποιοι είναι οι λόγοι. Γύρισε από το Παρίσι και πήγε στο Τέξας».

Για το μεταναστευτικό νομοσχέδιο, ο υπουργός είπε πως δεν μπορεί να πει ακριβή αριθμό μεταναστών που θα έρθουν.

«Είναι σίγουρα πολλές χιλιάδες οι ανάγκες μας. Τα αιτήματα στο υπουργείο Εργασίας από τους διάφορους κλάδους είναι πολλά. Αυτό δεν σημαίνει πως εμείς θα κάνουμε δεκτά όλα αυτά τα αιτήματα. Πρώτα προσπαθούμε να καλύψουμε όσες περισσότερες θέσεις εργασίας μπορούμε και τελευταία λύση είναι η μετάκληση. Ομολογώ πως για μία σειρά εργασιών, κυρίως στο επίπεδο του ανειδίκευτου εργάτη, είναι αδύνατο να βρεις από το εγχώριο εργατικό δυναμικό. Δεν πάει ο κόσμος.  Είναι προφανές πως κάποιες χιλιάδες μετακλήσεις θα κάνουμε. Για το 2023-2024 έχουν υπογραφεί 178.000 μετακλήσεις. Θα είναι σίγουρα παραπάνω. Να εξηγήσω στον κ. Κασσελάκη, επειδή τα έμπλεξε, πως άλλο πράγμα είναι η λαθρομετανάστευση και άλλο η νόμιμη μετάκληση. Έχουμε ανακοινώσει στη Βουλή πως τρεις είναι οι χώρες που έχουμε καταλήξει σε συμφωνία, η γεωργία, η Μολδαβία, και η Ινδία. Αυτές είναι οι πρώτες χώρες που θα κάνουμε διακρατική συμφωνία. Θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες. Συμφωνία με το Πακιστάν δεν έχουμε, δεν είμαστε καν κοντά σε συμφωνία, και ο ίδιος ο υπουργός του Πακιστάν το διέψευσε».

Για την ψηφιακή εποχή στην οποία μπαίνει ο Εθνικός Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης, ο κ. Γεωργιάδης είπε: «Αυτό που κάναμε είναι μία πρωτοπορία. Από ένα κράτος που έχουμε συνηθίσει να το κυνηγάμε για να μας εξυπηρετήσει, μετατρέπουμε τον ΕΦΚΑ σε ένα κράτος που μας κυνηγά για να μας εξυπηρετήσει».

»Πήραμε μία, κυρία και της είπαμε πως εάν έχει έτοιμα τα χαρτιά για να πάρει τη σύνταξη, όταν έρθει η μέρα θα πάρει απευθείας την σύνταξη. Με τον νόμο που ψηφίσαμε 50.οοο συνταξιούχοι πήραν περισσότερη σύνταξη, δεύτερον βγάλαμε σε μία μέρα 11.000 επικουρικές συντάξεις και  τρίτον, ξεκινάμε να πληρώνουμε αμέσως τα επιδόματα μητρότητας», κατέληξε.

πηγή: topontiki.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα