Δουλειά από το σπίτι μέσω Internet

Πριν από είκοσι χρόνια, η δουλειά από το σπίτι μέσω ενός υπολογιστή φαινόταν όνειρο απατηλό. Σήμερα η εξέλιξη της τεχνολογίας, και ιδιαίτερα των υπολογιστών και του Ιντερνετ, έκανε πολλούς να «αποδράσουν» από τα γραφεία και τα ωράρια των εταιριών και να εργάζονται σπίτι τους όντας κύριοι του εαυτού τους. Συνομιλήσαμε με τέσσερις Ελληνες που ζουν στην πόλη και δουλεύουν… με τις πιτζάμες τους.

1. Ιλάειρα Διονυσοπούλου
Η μεταφράστρια της διπλανής πόρτας
Σπούδασε διαφήμιση αλλά γρήγορα κατάλαβε ότι δεν τη γέμιζε. «Η μετάφραση αποτελούσε πάντα κομμάτι της ζωής μου», λέει η μεταφράστρια Ιλάειρα Διονυσοπούλου. «Στο σπίτι μου η λογοτεχνία έπαιζε κυρίαρχο ρόλο». Ετσι, όταν πριν από επτά χρόνια ο Ανταίος Χρυσοστομίδης τής εμπιστεύτηκε τη μετάφραση του βιβλίου «Το χρονικό της εποχής μας» του Νόρμαν Μέιλερ για τις εκδόσεις Καστανιώτη, βρήκε το δρόμο της. Η αποκλειστική της ενασχόληση με τη λογοτεχνική μετάφραση, λοιπόν, την κρατάει στο σπίτι της, μπροστά στον υπολογιστή της. Τουλάχιστον, τις ώρες της δουλειάς.

2. Ιάσων Καταρόπουλος
Συμβουλές απ'ο το σπίτι
Μικρός ήθελε να γίνει αρχιτέκτονας αλλά όταν οι γονείς του τού χάρισαν τον πρώτο του υπολογιστή, όλα άλλαξαν. Σήμερα, ο Ιάσων Καταρόπουλος είναι προγραμματιστής και σύμβουλος σε θέματα Ιντερνετ. «Εχω μόνιμη εργασία αλλά δουλεύω και από το σπίτι και έχω δημιουργήσει τη δική μου ιστοσελίδα, τo www.skc.gr», λέει. «Η μια δουλειά δεν λειτουργεί εις βάρος της άλλης, αφού προγραμματίζω τα έργα που έχω αναλάβει και ο εργοδότης μου στην εταιρία Atcom με στηρίζει. Νιώθω τυχερός που μου αρέσει η δουλειά μου», καταλήγει.

3. Στέφανος Κωφόπουλος
Ο πρώτος επαγγελματίας blogger
Ο Στέφανος Κωφόπουλος ή Titanas, ύστερα από χρόνια εργασίας σε εταιρίες, αποφάσισε να μεταφέρει το γραφείο σπίτι του. «Δανείστηκα 80 ευρώ για να κατοχυρώσω το όνομα pestaola.gr με σκοπό να στήσω ένα forum. Σύντομα κατάλαβα ότι θα κατέρρεε λόγω ασυδοσίας και βλακείας των ημερών μας. Τότε λοιπόν ανακάλυψα το www.wordpress.org που πρόσφερε περισσότερο στιλ, μεγαλύτερη υποστήριξη και μηδενικό κόστος. Ετσι ξεκίνησα». Εδώ και ενάμιση χρόνο η ιστοσελίδα του Στέφανου δέχεται τις αστρονομικές για τα ελληνικά δεδομένα 10.000 επισκέψεις τη μέρα, χρίζοντάς τον ως τον πρώτο επαγγελματία blogger στη χώρα μας. Τα όνειρά του είναι πολλά, αλλά το μεγαλύτερο είναι να πουλήσει κάποτε το blog του».

4. Νίκος Τζιτζικώστας
Ιστοσελίδες «από το σπίτι»
Ο Νίκος Τζιτζικώστας έχει συνηθίσει να δουλεύει σπίτι του. Επειτα από χρόνια ενασχόλησης με το Χρηματιστήριο, πάντα μέσω του ηλεκτρονικού του υπολογιστή, σήμερα είναι συντονιστής σχεδιασμού στην Digital LABS, την εταιρία που έστησε με τους συνεργάτες του και δουλεύει και πάλι από το σπίτι του. «Ασχολούμαστε με 3D modelling και φωτορεαλισμό, σχεδιασμό ιστοσελίδων, DVD Authoring & υποτιτλισμό ταινιών, ανάπτυξη λογισμικού και εφαρμογών Ιντερνετ», λέει. «Αγαπώ αυτόν το χώρο γιατί έρχεσαι σε επαφή με το μέλλον. Ομως πάνω απ’ όλα είναι αυτό που πάντα ήθελα να κάνω».

Τα πλεονεκτήματα
I.Δ.: «Διαμορφώνω η ίδια το πρόγραμμά μου σύμφωνα με τους προσωπικούς μου ρυθμούς και κανόνες, άρα έχω ένα βασικό πλεονέκτημα με πολλές προεκτάσεις το οποίο επισκιάζει όλα τα υπόλοιπα: ελευθερία».

Ι.Κ.: «Καταρχάς επιλέγω εγώ τις δουλειές που αναλαμβάνω, αλλά μπορώ και να οργανώνω το χρόνο μου σύμφωνα με την καθημερινή μου διάθεση. Για παράδειγμα, κάποια μέρα που δουλεύω σπίτι, μπορεί να δουλέψω τρεις ώρες το πρωί και πέντε το βράδυ».

ΣΤ. Κ.: «Το σημαντικότερο είναι η μικρή απόσταση μεταξύ γραφείου και κρεβατιού, που στη δική μου περίπτωση είναι μόλις λίγα εκατοστά».

Ν. ΤΖ.: «Ευχάριστο περιβάλλον. Καλύτερη διαχείριση χρόνου. Ελαστικό ωράριο χωρίς δυσάρεστες συνέπειες. Μειωμένα λειτουργικά έξοδα. Μειωμένα πάγια έξοδα. Για να πάω στη δουλειά μου από την ώρα που θα ξυπνήσω θέλω περίπου δέκα λεπτά. Αν είναι κάτι επείγον, μπορώ και σε τρία».

Οι δυσκολίες
I.Δ.: «Οταν κανείς ασχολείται με κάτι που αγαπάει δεν βλέπει δυσκολίες, μόνο προκλήσεις».

Ι.Κ.: «Μπορεί το Διαδίκτυο να έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας αλλά η χρήση του στην Ελλάδα είναι ακόμα σχετικά χαμηλή σε σχέση με το εξωτερικό. Και επειδή δεν μιλάμε όλοι (προγραμματιστές, γραφίστες, πελάτες, διαφημιστικές κ.λπ.) την ίδια γλώσσα, υπάρχει δυσκολία στην επικοινωνία».

ΣΤ. Κ.: «Πέρα από το γεγονός ότι κάποιοι δεν πιστεύουν ότι το blogging είναι επάγγελμα, οι δυσκολίες έγκεινται στην έλλειψη άμεσης ανταλλαγής απόψεων με κάποιον και η ανάγκη να είμαι online σχεδόν 24 ώρες το 24ωρο. Η επικοινωνία περιλαμβάνει πάντα πληκτρολόγηση ή τηλέφωνο».

Ν. ΤΖ.: «Η μεγαλύτερη δυσκολία είναι ο φόβος των Ελλήνων επαγγελματιών και των ιδιωτών να επενδύσουν στις νέες τεχνολογίες, τη στιγμή που στο εξωτερικό απέδειξαν πως βοηθούν σημαντικά επιχειρήσεις και ιδιώτες να αυξήσουν την κερδοφορία τους».

Αποξένωση
I.Δ.: «Τίποτα δεν είναι ικανό να μας αποξενώσει ούτε και να μας φέρει κοντά εάν δεν το επιθυμούμε. Νομίζω ότι στον τομέα των προσωπικών σχέσεων και κοινωνικών επαφών όχι μόνο δεν χάνω, αλλά μάλλον βγαίνω κερδισμένη, διότι συναναστρέφομαι ανθρώπους που εγώ επιλέγω και που η σχέση μου μαζί τους είναι ουσιαστική και όχι υποχρεωτική».

Ι.Κ.: «Δεν υπάρχει η καθημερινή επαφή με συναδέλφους. Από την άλλη όμως το να εργάζεσαι σπίτι με e-mail, messenger services και δυνατότητες e-conference σε φέρνει σε επικοινωνία με συνεργάτες. Ομως πάντα πρέπει να γίνονται κάποιες φυσικές συναντήσεις. Είναι θέμα χαρακτήρα και προσωπικότητας του καθενός».

ΣΤ. Κ.: «Δεν τίθεται θέμα αποξένωσης. Η δουλειά από το σπίτι χαρίζει περισσότερο ελεύθερο χρόνο και προσφέρεται ως λύση-προτίμηση σε ένα πρόβλημα-ανάγκη. Οι ανύπαρκτοι χρόνοι μετακίνησης εύκολα αντικαθίστανται με επιπλέον ώρες κοινωνικοποίησης. Αντί να ξοδέψω δύο ώρες στο μποτιλιάρισμα του κέντρου, απολαμβάνω τον καφέ και τις βόλτες μου».

Ν. ΤΖ.: «Αν με τον όρο αποξένωση εννοούμε την επαφή με ανθρώπους στη διάρκεια της διαδρομής από τη δουλειά στο σπίτι και το αντίθετο, τότε ναι, η δουλειά από το σπίτι οδηγεί στην αποξένωση! Ομως έχει και αυτή το ωράριό της. Πάντα υπάρχει χρόνος για τους φίλους και τα χόμπι».

Η τεχνολογία
I.Δ.: «Η τεχνολογία έχει σίγουρα εξελιχθεί πολύ, αλλά για ένα μεταφραστή το βασικότερο βοήθημα που του προσφέρει είναι το Ιντερνετ, δηλαδή μια απέραντη βιβλιοθήκη στην οποία μπορεί να ανατρέξει ανά πάσα στιγμή κερδίζοντας πολύτιμο χρόνο και ενέργεια».

Ι.Κ.: «Το Ιντερνετ εξελίσσεται με ταχύτητα φωτός. Μέσα στο 2007 θα ξεφυτρώσουν εφαρμογές που θα σημάνουν την αρχή μιας νέας εποχής του ελληνικού Web. Ακόμα δεν έχουμε δει τίποτα!...».

ΣΤ. Κ.: «Ξεκίνησα σχετικά πρόσφατα, οπότε η τεχνολογία δεν έχει αλλάξει πολύ. Λύσεις υπάρχουν, αλλά δυστυχώς στην Ελλάδα κοστίζουν πολύ ακριβά. Αναφέρομαι στη δυνατότητα να είμαι online μέσω του κινητού και του φορητού υπολογιστή μου, χωρίς να χρειάζεται να πληρώνω μια περιουσία».

Ν. ΤΖ.: «Είναι μύθος το ότι πρέπει να εφαρμόζεις κάθε φορά την τελευταία λέξη της τεχνολογίας. Σχεδόν πάντα οι “μοδάτες” τεχνολογίες αξιολογούνται για μεγάλα χρονικά διαστήματα πριν γίνουν ευρέως αποδεκτές. Πρέπει να ενημερώνεσαι, αλλά δεν σημαίνει ότι πρέπει και να τις εφαρμόζεις επιτόπου».

Περί εθισμού
I.Δ.: «Αισθάνομαι γοητευμένη, όχι εθισμένη».

Ι.Κ.: «Για μένα το Ιντερνετ αποτελεί μέρος της καθημερινότητας και εργαλείο που κάνει τη ζωή μου πιο εύκολη. Ενημερώνομαι πια αποκλειστικά μέσα από αυτό. Πληρώνω τους λογαριασμούς μου, κανονίζω τις διακοπές μου, αγοράζω ακόμη και βιβλία και εισιτήρια για το σινεμά».

ΣΤ. Κ.: «Ο “εθισμός” μου είναι ο ίδιος με τη λαχτάρα να δοκιμάζω ξανά και ξανά ένα πιάτο, γλυκό ή κρασί που μου άρεσε πολύ, να μη σταματήσω τα ταξίδια και το διάβασμα κ.λπ.».

Ν. ΤΖ.: «Κανένας εθισμός!».

Πηγή: e-tipos

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα