Σε ποιά χώρα η βενζίνη πωλείται προς δύο λεπτά του ευρώ;

Μπορεί το πετρέλαιο να υπερβαίνει τα 125 δολάρια το βαρέλι, υπάρχει όμως μια χώρα όπου η βενζίνη πωλείται προς… δύο λεπτά του ευρώ ή 3 σεντς δολαρίου το λίτρο και δεν είναι άλλη από τη Βενεζουέλα του Ούγκο Τσάβες.

Στον αντίποδα, η ακριβότερη χώρα του πλανήτη είναι η Νορβηγία, με μέση τιμή 1,6 ευρώ -όσο δηλαδή ανέβηκε η αμόλυβδη στην Κρήτη κατά τη διάρκεια της απεργίας των βυτιοφορέων- ενώ η μέση τιμή στην Ελλάδα κυμαίνεται στο 1,2 ευρώ… Εκεί όμως που η χώρα μας σπάει όλα τα ρεκόρ είναι στην εξάρτηση από το πετρέλαιο, που φθάνει στο 63% και υπερβαίνει την εξάρτηση της Σαουδικής Αραβίας, του μεγαλύτερου παραγωγού πετρελαίου στον κόσμο…

Παρά την άνοδο των τιμών και την κλιματική αλλαγή, που επιταχύνεται από τη χρήση του πετρελαίου, πολλές χώρες του πλανήτη επιδοτούν το κόστος των καυσίμων. Στην πεντάδα των φθηνότερων χωρών, μετά τη Βενεζουέλα, περιλαμβάνονται η Σαουδική Αραβία, όπου η τιμή της βενζίνης είναι 7 λεπτά το λίτρο, η Αίγυπτος (20 λεπτά), το Ιράν και η Ινδονησία (28 λεπτά).

Mετά τη Νορβηγία έπονται σε ακρίβεια η Ολλανδία, η Γερμανία, το Βέλγιο, η Γαλλία και η Ιταλία. Οι ευρωπαϊκές χώρες είναι οι ακριβότερες του κόσμου λόγω της υψηλής φορολογίας που επιβάλλεται στα υγρά καύσιμα, με εντολή της Κομισιόν που θέτει κατώτατα όρια φορολογικής επιβάρυνσης. Η Ελλάδα είναι από τις φθηνότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, επειδή ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης κυμαίνεται στα ελάχιστα όρια που θέτει η Ε.Ε. ανά είδος καυσίμου, περιλαμβάνεται ωστόσο στο «κλαμπ» των ακριβών χωρών παγκοσμίως.

Με άλλα λόγια, το ρεζερβουάρ των πενήντα λίτρων γεμίζει στη Βενεζουέλα με ένα ευρώ ακριβώς, ενώ στην Ελλάδα, όπως και σε όλες τις χώρες της Ε.Ε., το ποσό αυτό δεν φτάνει ούτε για την αγορά ενός λίτρου.

Τα Ελληνικά Πετρέλαια έδωσαν χθες στη δημοσιότητα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το 48,3% της τιμής που πληρώνει ο καταναλωτής στο πρατήριο είναι φόροι και δασμοί, 38,5% είναι το κόστος της πρώτης ύλης, 10,8% το μικτό περιθώριο εμπορίας (δηλαδή το περιθώριο των εταιριών εμπορίας και των πρατηριούχων) και 2,4% το κόστος λειτουργίας και το περιθώριο διύλισης.

Εξίσου εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία για την εξάρτηση της χώρας μας από το πετρέλαιο, σύμφωνα με τα δεδομένα του Διεθνούς Κέντρου Ενεργειακών Σπουδών. Η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή, καθώς το 63% της ενέργειας που καταναλώνουμε προέρχεται από το πετρέλαιο, με δεύτερη τη Σαουδική Αραβία όπου το πετρέλαιο συμμετέχει στο ενεργειακό ισοζύγιο με 58%...

Το ποσοστό εξάρτησης της οικονομίας μας από το «μαύρο χρυσό» είναι 50% υψηλότερο από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΟΟΣΑ (41%). Το στοιχείο αυτό εξηγεί σε μεγάλο βαθμό γιατί οι επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία (πληθωρισμός, έλλειμμα ισοζυγίου) και τους καταναλωτές από την άνοδο των διεθνών τιμών του πετρελαίου είναι πιο επώδυνες σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ε.Ε. και της ευρωζώνης.

Για παράδειγμα, η εξάρτηση της Γαλλίας είναι 35%, όμως η χώρα αυτή καλύπτει το 39% των ενεργειακών αναγκών της από πυρηνικά. Εντύπωση προκαλεί, επίσης, η ανάπτυξη των υδροηλεκτρικών στη Βραζιλία (38%, έναντι 4% στη χώρα μας). Το ενεργειακό ισοζύγιο της Ελλάδας περιλαμβάνει ακόμη λιγνίτη (25%) και φυσικό αέριο (8%).

e-tipos 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα