"Μπόμπες": Βασίλειο του νοθευμένου ποτού η Ελλάδα

Βασίλειο της «μπόμπας» έχει καταντήσει η νυχτερινή ζωή της χώρας καθώς οι έλεγχοι για τα νοθευμένα ποτά είναι σχεδόν ανύπαρκτοι, ενώ οι νόμοι δεν εφαρμόζονται.

Το κράτος γνωρίζει την κατάσταση που επικρατεί με τη νοθεία των ποτών καθώς, όταν αποφάσισε να διενεργήσει εντατικούς ελέγχους, αποδείχθηκε ότι πολλά μαγαζιά πωλούσαν ποτά 100% νοθευμένα αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις στην υγεία των πελατών τους. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι σε μια γενική έφοδο που έκανε μικτό συνεργείο του ΣΔΟΕ και του Χημείου του Κράτους στην παραλιακή το 2005 εντόπισε 39 κέντρα διασκεδάσεως που πωλούσαν μόνο «μπόμπες». Ωστόσο τίποτα δεν έγινε πέραν των τυπικών… προστίμων.

Ο νόμος (2523/97) προβλέπει ότι αν ένα κατάστημα εντοπιστεί σε μια τριετία δύο φορές να πουλά νοθευμένα ποτά κλείνει, αλλά δεν εφαρμόστηκε ποτέ.

Με βυτιοφόρα
Οι ανύπαρκτοι έλεγχοι από το κράτος, που αν θέλει μπορεί να δώσει τέλος στη νοθεία των ποτών, έχουν διευκολύνει τους επιτήδειους να γεμίζουν με νοθευμένα ποτά τα νυκτερινά κέντρα με στόχο το εύκολο κέρδος.

Μόνο σε μία περίπτωση, φέτος στον Κιθαιρώνα, εντοπίστηκε βυτιοφόρο να μεταφέρει 10 τόνους λαθραίου και νοθευμένου φυσικά αλκοόλ. Μάλιστα το βυτιοφόρο, εκ Βουλγαρίας, είχε κρυφές δεξαμενές για το παράνομο αλκοόλ, γεγονός που μαρτυρεί ότι ανήκει σε οργανωμένο κύκλωμα.
Οι έλεγχοι στα κέντρα διασκεδάσεως ως προς την ποιότητα και τη γνησιότητα των ποτών είναι σχεδόν ανύπαρκτοι. Ταυτόχρονα η ασυδοσία επιτείνεται και από την πολυδιάσπαση της αρμοδιότητας των ελέγχων προς τα κέντρα διασκεδάσεως και τις κάβες τροφοδοσίας τους.

Οι νομαρχίες που έχουν δικαίωμα ελέγχου στην ποιότητα των ποτών κάνουν ελάχιστες δειγματοληψίες επειδή δεν έχουν προσωπικό και, το σημαντικότερο, δεν έχουν εργαστήρια που θα μπορούσαν να ελέγξουν τη σύνθεση κάθε ποτού.

Ο ΕΦΕΤ κάνει και αυτός με τη σειρά του υποτυπώδεις ελέγχους για ποτά «μπόμπες», ενώ η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων (πρώην ΣΔΟΕ) κάνει περί τους χίλιους ελέγχους το χρόνο για νοθευμένα ποτά, αριθμός που δεν καλύπτει ούτε τις ανάγκες της Αττικής. Αλλωστε, οι εφοριακοί όταν κάνουν ελέγχους στα ποτά ενδιαφέρονται πιο πολύ για την ανακάλυψη φοροδιαφυγής παρά για το περιεχόμενο των μπουκαλιών. Οι έλεγχοι για τα νοθευμένα ποτά πρέπει να γίνονται από μικτά κλιμάκια μεταξύ εφοριακών και υπαλλήλων του Χημείου του Κράτους, αφού σε αυτό καταλήγουν τα δείγματα των ποτών που συλλέγονται.

Το κέρδος από τις «μπόμπες» φτάνει μέχρι και τα 10 ευρώ το μπουκάλι. Εύκολα λοιπόν καταλαβαίνει κανείς το τεράστιο κέρδος που έχουν τα μεγάλα κέντρα διασκεδάσεως, τα οποία μέσα στην καλοκαιρινή σαιζόν πουλάνε δεκάδες χιλιάδες μπουκάλια οινοπνευματωδών ποτών.

Η προέλευση των νοθευμένων ποτών είναι κυρίως από κράτη της Ανατολικής Ευρώπης. Η Βουλγαρία, η Αλβανία και η Ουγγαρία θεωρούνται από τους μεγάλους κατασκευαστές νοθευμένων ποτών, τα οποία αναγνωρίζονται αποκλειστικά από τη γεύση και τις παρενέργειες που προκαλούν στους καταναλωτές αφού η συσκευασία είναι όμοια με τις αυθεντικές μάρκες. Μάλιστα υπάρχουν μεγάλες κάβες που ενημερώνουν τους πελάτες ιδιοκτήτες κέντρων διασκεδάσεως για τις «μπόμπες» που κάνουν εισαγωγές και για τη διαφορά τιμής που έχει το γνήσιο σε σχέση με το νοθευμένο.

e-tipos

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα