Πολλά τα κουνούπια στην Θεσσαλονίκη

Περισσότερα από ποτέ ήταν φέτος το καλοκαίρι τα κουνούπια στην αγροτική περιοχή της Θεσσαλονίκης. Μάλιστα τα αβγά που γέννησαν δημιούργησαν ένα «αποθεματικό», που θέτει όλες τις προϋποθέσεις για να είναι ίσως ακόμα πιο πολλά το ερχόμενο καλοκαίρι.
Σε αυτό συνετέλεσαν, όπως εξηγεί ο υδροβιολόγος, κ. Σπύρος Μουρελάτος, οι έντονες βροχοπτώσεις της περιόδου 15 Μαΐου με 6 Ιουνίου, που ήταν οι μεγαλύτερες της τελευταίας 30ετίας, σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες.

Για την αντιμετώπιση του φαινομένου, σύμφωνα με τον κ. Μουρελάτο που είναι πρόεδρος της εταιρίας περιβαλλοντικών εφαρμογών «Οικοανάπτυξη», γίνονται ψεκασμοί, ιδιαίτερα στις αγροτικές περιοχές, κατά μέσο όρο πέντε φορές το χρόνο.
«Στους δήμους Αξιού, Αγίου Αθανασίου, Εχεδώρου, Χαλκηδόνας, Χαλάστρας και Κουφαλίων όπου υπάρχουν οι ορυζώνες και το πρόβλημα είναι έντονο, εκτελείται ένα πολύ μεγάλο έργο», αναφέρει ο κ. Μουρελάτος και υπογραμμίζει: «ίσως το επόμενο καλοκαίρι χρειαστεί να αρχίσουν οι ψεκασμοί νωρίτερα, βάσει των μέχρι τώρα δεδομένων αλλά αυτό είναι κάτι που θα εξαρτηθεί από τις κλιματολογικές συνθήκες».

Τα παραπάνω δήλωσε o κ. Μουρελάτος εν όψει του 12ου συνεδρίου πολιτιστικών φορέων που αρχίζει σήμερα στον Αγ.Αθανάσιο και ολοκληρώνεται την Κυριακή με θέμα «Ιστορία-Περιβάλλον-Πρωτογενής τομέας».
Ένα άλλο πρόβλημα που αναμένεται να αντιμετωπίσει και η Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τον κ. Μουρελάτο, είναι η εμφάνιση του «τίγρη της Ασίας». Πρόκειται για ένα είδος κουνουπιού υπεύθυνο για τον πυρετό Chikungunya. «Σε αυτό οφείλεται η επιδημία που εμφανίστηκε στη Ραβένα της Ιταλίας τον Αύγουστο», επισημαίνει και τονίζει ότι «ο τίγρης της Ασίας» υπάρχει ήδη διαπιστωμένα στην Κέρκυρα και τη Θεσπρωτία.

«Είναι ζήτημα χρόνου να έρθει και στη Θεσσαλονίκη. Αν οι δειγματοληψίες που κάνουμε συστηματικά δείξουν κάτι τέτοιο, τότε θα προχωρήσουμε για πρώτη φορά σε ψεκασμό μέσα σε αστική περιοχή, δηλαδή κυρίως σε δίκτυα όμβριων υδάτων», συμπληρώνει ο κ. Μουρελάτος.

Διευκρινίζει πάντως, ότι ένα «επικίνδυνο» κουνούπι δεν έχει παντού τον ίδιο αντίκτυπο, καθώς αυτό εξαρτάται και από το ανοσοποιητικό σύστημα ενός λαού και προσθέτει ότι οι αστικοί ψεκασμοί είναι εξίσου ασφαλείς για την υγεία των κατοίκων γιατί τα σκευάσματα που χρησιμοποιούνται είναι βιολογικά και φιλικά για το περιβάλλον.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα