Πως σκοτώθηκε ο Νιγηριανός μικροπωλητής στη Θεσσαλονίκη. Οργή συγγενών και συμπατριωτών του

«Ο Τόνι δεν είχε κανένα λόγο να πηδήξει από το μπαλκόνι και μάλιστα με το κεφάλι. Οι αστυνομικοί που τον καταδίωκαν βγήκαν μαζί του στη βεράντα της καφετέριας και τον έσπρωξαν». Άλλη διάσταση στην υπόθεση του τραγικού θανάτου του 27χρονου Νιγηριανού μικροπωλητή Τόνι Ονουάχα στην Καλαμαριά δίνει η καταγγελία συγγενών και συμπατριωτών του: όπως υποστηρίζουν, οι διώκτες του ήταν αυτοί που τον έριξαν στο κενό.

Την ώρα που η Αστυνομία εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι δεν ήταν αστυνομικοί οι δύο άνδρες που κυνήγησαν τον Τόνι Ονουάχα, οι αντιδράσεις των Αφρικανών μεταναστών και των μελών αντιρατσιστικών οργανώσεων στη Θεσσαλονίκη πληθαίνουν. Χθες το απόγευμα ξέσπασαν και νέα βίαια επεισόδια μεταξύ νεαρών και δυνάμεων της Αστυνομίας στην Καλαμαριά, στη διάρκεια συγκέντρωσης διαμαρτυρίας για τον θάνατο του μικροπωλητή. Οι συμπατριώτες ζητούν παράλληλα οι έλεγχοι για τη διακίνηση των πλαστών CD να προσανατολιστούν στα κυκλώματα που παράγουν τα πειρατικά και να πάψει το «ανελέητο ανθρωποκυνηγητό» εις βάρος των Αφρικανών μεταναστών που αποτελούν τον τελευταίο κρίκο στην αλυσίδα, κερδίζοντας ψίχουλα.
«Τον αδελφό μου τον έπιασαν αστυνομικοί τέσσερις ημέρες πριν σκοτωθεί, τον ξυλοκόπησαν και του πήραν την τσάντα με όλα τα CD. Δεν ήταν η πρώτη φορά που τον κυνήγησαν. Έβγαζε τα έξοδά του με τον φόβο της σύλληψης, όπως δεκάδες άλλοι νεαροί από την Αφρική καθημερινά στους δρόμους της Θεσσαλονίκης και άλλων μεγαλουπόλεων της Ελλάδας». Αυτό κατήγγειλε στα «ΝΕΑ» ο αδελφός του θύματος Τζέιμς Ονουάχα, ο οποίος ζητά από τις διωκτικές αρχές να εντοπίσουν και να συλλάβουν άμεσα τους δύο αστυνομικούς οι οποίοι καταδίωξαν τον αδελφό του. Ο Τζέιμς, που είναι παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών, φιλοξενούσε προσωρινά στο σπίτι του στη Θεσσαλονίκη τον μικρότερο αδελφό του Τόνι.
Τα δύο αδέλφια το απόγευμα του Σαββάτου πήγαν βόλτα στην παραθαλάσσια περιοχή της Αγίας Τριάδος και όταν επέστρεψαν στη Θεσσαλονίκη ο Τόνι αποφάσισε να δουλέψει λίγες ώρες. «Με πήρε κάποιος στο κινητό τηλέφωνο και μου είπε ότι ο αδελφός μου σκοτώθηκε», λέει. Ο ΤΟΝΙ ΟΝΟΥΑΧΑ βρισκόταν εδώ και τέσσερα χρόνια μόνιμα εγκατεστημένος στη Θεσσαλονίκη και είχε άλλα έξι αδέλφια.
Τα δύο απ΄αυτά διαμένουν επίσης στην Ελλάδα. Πουλούσε σχεδόν καθημερινά CD σε καταστήματα, κυρίως στην περιοχή της Καλαμαριάς, όπου πολλοί θαμώνες, σερβιτόροι και ιδιοκτήτες τον γνώριζαν.
Ήταν ευγενικός, με χιούμορ, μάλιστα χρησιμοποιούσε και ποντιακές λέξεις στην προσπάθειά του να προσελκύσει πελάτες, και δεν είχε δημιουργήσει ποτέ το παραμικρό πρόβλημα. Ασχολούνταν με το ποδόσφαιρο και ήταν ιδιαίτερα συμπαθής σε όλα τα μέλη της κοινότητας των Νιγηριανών Θεσσαλονίκης, που αριθμεί περίπου 500 άτομα.

«Να αποδοθεί δικαιοσύνη»
Όπως καταγγέλλει, θαμώνες της καφετέριας και περαστικοί μόλις έφθασε στο σημείο όπου βρισκόταν νεκρός ο αδελφός του είπαν ότι οι δύο αστυνομικοί με πολιτικά τον καταδίωξαν και βγήκαν μαζί του στο μπαλκόνι. «Ο αδελφός μου δεν γυρίζει πίσω. Αυτό που απομένει είναι να αποδοθεί δικαιοσύνη και να εξαρθρωθούν τα κυκλώματα αντιγραφής δίσκων, που εξοικονομούν τεράστια χρηματικά ποσά με την ανοχή της Αστυνομίας», είπε.
Το ενδεχόμενο να έσπρωξαν στο κενό τον 27χρονο οι δύο αστυνομικοί δεν αποκλείει και ο πρόεδρος της κοινότητας Νιγηριανών Θεσσαλονίκης Φέμι Ακιντάιο, ο οποίος αναρωτιέται για ποιο λόγο ο ομοεθνής του έπεσε από σχετικά μικρό ύψος στο κενό με το κεφάλι και όχι με τα πόδια, κάτι που θα ήταν απόλυτα φυσιολογικό. «Μόνο αν εντοπιστούν οι δύο ύποπτοι άνδρες θα εξιχνιαστεί η υπόθεση. Και η Αστυνομία μπορεί να τους βρει», είπε ο κ. Ακιντάιο.
Αρνείται η Αστυνομία
Στο μεταξύ, οι αστυνομικές αρχές της Θεσσαλονίκης αρνούνται να αναφέρουν οτιδήποτε για την υπόθεση θανάτου του Νιγηριανού και παραπέμπουν στην ανακοίνωση που εξέδωσαν λίγες ώρες μετά το τραγικό συμβάν. Ότι δηλαδή ο 27χρονος εξέλαβε ως αστυνομικούς δύο άγνωστους άνδρες και στην προσπάθειά του να αποφύγει πιθανό έλεγχο βγήκε στο μπαλκόνι της καφετέριας και πήδηξε στον πεζόδρομο της Καλαμαριάς με αποτέλεσμα να σκοτωθεί.
Συγγενείς και ομοεθνείς του νεαρού άφησαν και χθες λίγα λουλούδια στο σημείο όπου έπεσε νεκρός, χωρίς να σημειωθεί αυτή τη φορά το παραμικρό επεισόδιο, ενώ ζητούν από τις δικαστικές αρχές της Θεσσαλονίκης να αναθέσουν τη διενέργεια της νεκροψίαςνεκροτομής στον Αφρικανό ιατροδικαστή Θεσσαλονίκης Σαμουήλ Ντουγκουζάου, τον οποίο εμπιστεύονται απόλυτα.
Η σορός του άτυχου μετανάστη παραμένει στο νοσοκομείο «Άγιος Δημήτριος» μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για τη μεταφορά στη Νιγηρία, αφού επιθυμία της οικογένειάς του είναι να ταφεί στη χώρα του.
ΝΕΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ξέσπασαν αργά χθες το απόγευμα στην Καλαμαριά, κοντά στον πεζόδρομο όπου έχασε τη ζωή του ο άτυχος μικροπωλητής.
Νιγηριανοί μετανάστες, κρατώντας πλακάτ με τη φωτογραφία του Τόνι Ονουάχα, πραγματοποίησαν πορεία προς το Αστυνομικό Τμήμα Καλαμαριάς. Όμως, ξαφνικά και ενώ οι διαδηλωτές βρίσκονταν μπροστά από το κτίριο του αστυνομικού τμήματος, δεκάδες νεαροί (οι περισσότεροι από τους οποίους επέβαιναν σε μοτοσυκλέτες) ενώθηκαν με τους Αφρικανούς διαδηλωτές και άρχισαν να εκτοξεύουν πέτρες, καδρόνια και άλλα αντικείμενα σε κλούβα της Αστυνομίας που ήταν σταθμευμένη στην είσοδο, ενώ άλλοι έβαλαν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων. Οι αστυνομικοί απάντησαν με δακρυγόνα.
ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ
Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα