Χρήση παράνομων φυτοφαρμάκων στη Θεσσαλονίκη

Θέμα χρήσης παράνομα εισαχθέντων φυτοπροστατευτικών προϊόντων σε ρυζοκαλλιέργειες της Χαλάστρας στο νομό Θεσσαλονίκης έθεσε κατά τη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου ο Νομαρχιακός Σύμβουλος Μιχάλης Τρεμόπουλος

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι εισάγονται παράνομα ζιζανιοκτόνα από την Ιταλία, τη Βουλγαρία, την Τουρκία, την ΠΓΔΜ, την Αλβανία και την Κίνα τα οποία δεν έχουν ακόμη έγκριση για να κυκλοφορούν στην Ελλάδα, δεν διαθέτουν οδηγίες χρήσης στα Ελληνικά και η μη σωστή χρήση τους οδηγεί σε υπερβάσεις των ανωτάτων ορίων υπολειμμάτων.

Επικαλούμενος στοιχεία γεωπόνων, σημείωσε ότι πέρσι ψεκάστηκαν με τέτοια ζιζανιοκτόνα 30 με 40.000 στρέμματα ρυζοκαλλιεργειών στο νομό ενώ φέτος 80.000 στρέμματα. Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Γεωπονικού Συλλόγου Μακεδονίας-Θράκης Γιώργος Νικολαϊδης ζήτησε να καθιερωθεί στην Ελλάδα αυτό που ισχύει στην ΕΕ, δηλαδή η χορήγηση φυτοφαρμάκων στους αγρότες με συνταγή γεωπόνου.

Διευκρινίσεις για το θέμα έδωσε ο αρμόδιος αντινομάρχης Γιώργος Τσαμασλής κάνοντας λόγο για πόλεμο συμφερόντων μεταξύ γεωπονικών καταστημάτων και αγροτών που αγοράζουν απευθείας από την Ιταλία δύο φυτοφάρμακα, τα οποία είναι φθηνότερα από αυτά που κυκλοφορούν στην Ελλάδα ακόμη και κατά 40 ευρώ το κιλό.

Σύμφωνα με τον αντινομάρχη, τα φυτοφάρμακα αυτά έχουν πιο αποτελεσματική δράση από τα υπόλοιπα ενώ τα υπολείμματα που αφήνουν είναι πολύ λιγότερα από εκείνα της προηγούμενης γενιάς φυτοφαρμάκων. Είπε ακόμη ότι το ένα από αυτά έχει ήδη λάβει κωδικό για τις διαδικασίες εισαγωγής του ενώ αναμένεται το ίδιο και για το δεύτερο.

Στο μεταξύ το πρόβλημα της όχλησης από τα κουνούπια έθεσε στο Ν.Σ. η σύμβουλος Κούλα Γιαννακίδου. Ο αρμόδιος αντινομάρχης Μιχάλης Τζώλλας επισήμανε ότι το πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών στο νομό Θεσσαλονίκης που έχει αναλάβει η Αναπτυξιακή Εταιρεία Θεσσαλονίκης απέτυχε καθώς δεν είναι πλήρες, δεν εφαρμόζεται όλο το χρόνο και είναι ελλιπές ως προς τη μέθοδο διότι αντιμετωπίζει μόνο τις εστίες αναπαραγωγής των κουνουπιών. Τόνισε εξάλλου ότι το Σεπτέμβριο η αντινομαρχία θα καταθέσει πρόταση ώστε η Νομαρχία να έχει στο εξής την ευθύνη του προγράμματος σε συνεργασία με ειδικούς επιστήμονες.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα