Υψηλές οι τιμές για τα μικροσωματίδια και το όζον στη Θεσσαλονίκη

Το καμπανάκι του κινδύνου χτυπούν οι μετρήσεις των αιωρούμενων σωματιδίων και του όζοντος στη Θεσσαλονίκη, ενώ αντίθετα καθοδική είναι η πορεία των υπολοίπων ατμοσφαιρικών ρύπων, σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε η αντιδημαρχία Περιβάλλοντος και Πρασίνου του δήμου Θεσσαλονίκης.

«Υπάρχει μία συνεχής καθοδική πορεία στις τιμές όλων των λεγόμενων παλαιών ρύπων, όπως είναι το μονοξείδιο και διοξείδιο του άνθρακα, το διοξείδιο του θείου. Κρούουμε όμως τον κώδωνα του κινδύνου για τα μικροσωματίδια και το όζον, όπου κύρια αιτία είναι τα πολλά Ι.Χ. αυτοκίνητα», δήλωσε ο δήμαρχος, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος.

Στην έρευνα, που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, τονίστηκε πως τα αιωρούμενα σωματίδια αποτελούν σήμερα το σημαντικότερο ατμοσφαιρικό ρύπο στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στις περιοχές Δημαρχείου, Μαρτίου και Λαγκαδά ξεπερνούν την οριακή τιμή της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι τα 40μg/m3. Αντίθετα, το όζον «πλήττει» τα προάστια της πόλης και όπως αναφέρθηκε το φωτοχημικό νέφος θα είναι μελλοντικά το μεγάλο πρόβλημα για το περιβάλλον.

Την μελέτη για την ατμοσφαιρική ρύπανση στη Θεσσαλονίκη από το 1989 έως και σήμερα, υπογράφουν ο προϊστάμενος Τμήματος Περιβάλλοντος και διδάκτωρ χημικός, Μάξιμος Πετρακάκης, και ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πρασίνου, Νικόλαος Παπαγιαννόπουλος, με βάση τα στοιχεία που καταγράφουν καθημερινά και επί 24ωρου βάσεως οι πέντε σταθμοί μέτρησης των ρύπων.

πηγή: kathimerini

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα