Kαραβάνι 12 φορτηγών στα χνάρια του «Δρόμου των Αργοναυτών»

Μήνυμα ενίσχυσης της οικονομικής και πολιτιστικής συνεργασίας των χωρών που "βρέχονται" από τη Μαύρη Θάλασσα στέλνει καραβάνι 12 φορτηγών που ταξιδεύει στα χνάρια του επονομαζόμενου «Δρόμου των Αργοναυτών», του Οδικού Δακτυλίου Εύξεινου Πόντου.
Η κατασκευή του οδικού άξονα που θα συνδέει όλες τις χώρες που μετέχουν στην Οργανισμό Συνεργασίας Εύξεινου Πόντου είχε προταθεί από την ελληνική προεδρία στον ΟΣΕΠ, έγινε πολιτική απόφαση επί ρωσικής προεδρίας και την περασμένη εβδομάδα, επί σερβικής προεδρίας, άρχισε η υλοποίησή του με την υπογραφή της συνθήκης - συμφωνίας για την κατασκευή του.

Τα δώδεκα φορτηγά, ένα από κάθε κράτος - μέλος του ΟΣΕΠ, συγκρότησαν καραβάνι που ξεκίνησε στις 19 Απριλίου από το Βελιγράδι και ύστερα από ταξίδι 40 ημερών, έχοντας ήδη περάσει από το Δυρράχιο και σήμερα τη Θεσσαλονίκη, θα καταλήξει τον Ιούνιο στην Κωνσταντινούπολη, διερχόμενο, επίσης, από το Πλόβντιβ, το Βουκουρέστι, το Κισινάου, την Οδησσό, το Βόλγκοβγκραντ, το Μπακού, το Ερεβάν και την Τιφλίδα.

Το καραβάνι, που οργανώνεται από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας Μαύρης Θάλασσας, τη Διεθνή Ένωση Οδικών Μεταφορών (IRU) και τη Διεθνή Ένωση Oμοσπονδιών Oδικών Mεταφορών των χωρών της Mαύρης Θάλασσας, υποδέχθηκε εχθές στη Θεσσαλονίκη, παρουσία του υφυπουργού Εξωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη, ο δήμαρχος της πόλης Βασίλης Παπαγεωργόπουλους, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην παραλία, στο χώρο του αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Εκτός από το συμβολική διάσταση της διάδοσης του μηνύματος στις τοπικές κοινωνίες και τις τοπικές αγορές ενόψει της νέας συνεργασίας υπό την αιγίδα του ΟΣΕΠ με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το ταξίδι έχει και πρακτική πτυχή, καθώς το καραβάνι μεταφέρει εμπορεύματα και θα δώσει την ευκαιρία για την καταγραφή των τυχόν δυσκολιών που ενδεχομένως αντιμετωπίσουν οι οδηγοί.

Καλωσορίζοντας το «καραβάνι» στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Στυλιανίδης τόνισε ότι ο «Δρόμος των Αργοναυτών» θα διευκολύνει την ανάπτυξη του εμπορίου, του τουρισμού, αλλά και την εν γένει πολιτιστική και πολιτική συνεργασία μεταξύ των κρατών της Βαλκανικής και της Μαύρης Θάλασσας.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης στηρίζει κάθε πρωτοβουλία ενδυνάμωσης της συνεργασίας των χωρών της νοτιανατολικής Ευρώπης και της Μαύρης Θάλασσας, τόνισε από την πλευρά του ο κ. Παπαγεωργόπουλος, ενώ ο νομάρχης Π. Ψωμιάδης καλωσόρισε στην πόλη «το καραβάνι προϊόντων, μηνυμάτων, αλληλεγγύης και πολιτισμού».

Δύσκολο και συναρπαστικό χαρακτήρισε το εγχείρημα ο επικεφαλής του καραβανιού, αναπληρωτής γενικός γραμματέας της Διεθνούς Ένωσης Oμοσπονδιών Oδικών Mεταφορών των χωρών της Mαύρης θάλασσας (BSEC URTA) Αντριάν Άλμπου, μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ. Ο κ. Άλμπου αποκάλυψε ότι με το καραβάνι ταξιδεύουν εικονολήπτες που καταγράφουν εικόνες και εμπειρίες από το ταξίδι, που θα προβληθούν ως ολοκληρωμένη ταινία στη διάρκεια της Συνόδου του ΟΣΕΠ, στις 25 Ιουνίου, στην Κωνσταντινούπολη, όπου θα παρουσιαστεί και η έκθεση που θα συνταχθεί από τους οδηγούς για τα προβλήματα που θα συναντήσουν στο ταξίδι τους.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα