Τα σκουπίδια "πνίγουν" τη Θεσσαλονίκη

Αντιμέτωπη με το φάσμα των σκουπιδιών είναι η Θεσσαλονίκη, καθώς ο ΧΥΤΑ στη Μαυροράχη, παραμένει αποκλεισμένος από κατοίκους των γύρω δήμων, που θεωρούν ότι το έργο είναι ημιτελές και απειλεί την υγεία τους. Αποκλεισμένη είναι και η χωματερή των Ταγαράδων, η οποία, όπως λένε κάτοικοι και δημοτικές αρχές της περιοχής είναι υπερκορεσμένη και δεν μπορεί να δεχθεί άλλα απορρίμματα. Στο μεταξύ στη Δικαιοσύνη προσφεύγουν ξανά σ’ ό,τι αφορά στη λειτουργία του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) Μαυρορράχης, ένας δήμος και εκπρόσωποι φορέων της επαρχίας Λαγκαδά, κι ενώ κάτοικοι τεσσάρων δήμων της περιοχής συνεχίζουν -από το βράδυ της Παρασκευής- τον αποκλεισμό της οδικής πρόσβασης στο ΧΥΤΑ. Από την περασμένη Παρασκευή, εξ άλλου, πολίτες από άλλους τρεις δήμους της ανατολικής Θεσσαλονίκης έχουν αποκλείσει την πρόσβαση προς τη μοναδική χωματερή του νομού, εκείνη των Ταγαράδων, ζητώντας να σταματήσει εκεί η απόθεση των σκουπιδιών και να λειτουργήσει, επιτέλους, ο ΧΥΤΑ της Μαυρορράχης. Συγκεκριμένα, κάτοικοι των δήμων Ασσήρου, Βερτίσκου, Λαγκαδά και Μυγδονίας, έχουν κλείσει την πρόσβαση στο νέο ΧΥΤΑ, καθώς επιδιώκουν να διακοπεί η δοκιμαστική λειτουργία του, που προβλέπεται από σύμβαση του Συνδέσμου ΟΤΑ Μείζονος Θεσσαλονίκης με την εργολήπτρια κοινοπραξία, η οποία θα εκπαιδεύσει και το προσωπικό του.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι κάτοικοι αλλά και εκπρόσωποι δημοτικών αρχών, προχώρησαν σε δυναμικές κινητοποιήσεις, επειδή το έργο του ΧΥΤΑ είναι ημιτελές και για το λόγο αυτό -όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι- κινδυνεύει η υγεία τους από την εναπόθεση των απορριμμάτων στη Μαυρορράχη. Από την άλλη πλευρά, δημότες από τους Ταγαράδες, τα Βασιλικά και τη Θέρμη, έχουν αποκλείσει τη χωματερή.

Αύριο Δευτέρα, εξάλλου, εκδικάζονται στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης, στις 12.00 το μεσημέρι, δύο αιτήσεις για έκδοση προσωρινής διαταγής, τις οποίες κατέθεσαν ενάντια στη λειτουργία του ΧΥΤΑ Μαυρορράχης ο δήμος Ασσήρου, καθώς και φορείς της περιοχής. Επιπλέον, στις 18 Ιουνίου θα εκδικαστούν άλλες δύο προσφυγές ασφαλιστικών μέτρων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ίδιοι φορείς είχαν προσφύγει και στο παρελθόν κατά της διακήρυξης της δοκιμαστικής λειτουργίας του ΧΥΤΑ Μαυροράχης στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο, όμως, είχε απορρίψει τότε την προσφυγή τους.

Από την πλευρά του, ο Σύνδεσμος ΟΤΑ Μείζονος Θεσσαλονίκης ειδοποίησε εγγράφως όλους τους δήμους του νομού να στείλουν νομικό εκπρόσωπο στο δικαστήριο "διότι έχουν έννομο συμφέρον", καθώς παρεμποδίζεται το έργο της μεταφοράς απορριμμάτων, που αποτελεί αρμοδιότητά τους.

"Θεωρώ απαράδεκτο να συντηρούνται ανεξέλεγκτες χωματερές και να βάλλεται το μεγαλύτερο και το πιο σύγχρονο έργο της Ευρώπης, που θα δώσει τη δυνατότητα να κλείσουν όλες οι χωματερές του νομού Θεσσαλονίκης", δήλωσε αναφερόμενος στο ΧΥΤΑ Μαυροράχης, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γιάννης Ζουρνάς.

Από την πλευρά του, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης, αναφερόμενος στην καθυστέρηση που σημειώθηκε στην αδειοδότηση του νέου ΧΥΤΑ, την οποία προωθεί ο Σύνδεσμος ΟΤΑ Μείζονος Θεσσαλονίκης, δήλωσε: "Ο κ. Ζουρνάς έκανε σπουδαία δουλειά, που θα φανεί τα επόμενα χρόνια. Υπήρχαν, ωστόσο, αδικαιολόγητες καθυστερήσεις, εξαιτίας και της γραφειοκρατίας που ταλαιπωρεί το ελληνικό δημόσιο. Όλες οι πλευρές έχουν το δίκιο τους. Όμως, η υπομονή των κατοίκων γύρω από τους Ταγαράδες εξαντλείται. Εύχομαι να επικρατήσει η λογική, τους επόμενους μήνες".

Στο μεταξύ, ο Σύνδεσμος ΟΤΑ Μείζονος Θεσσαλονίκης διαβεβαιώνει ότι η ανανέωση της έγκρισης περιβαλλοντικών όρων για τη δοκιμαστική λειτουργία του ΧΥΤΑ Μαυρορράχης έχει ήδη γίνει από το ΥΠΕΧΩΔΕ και δεν υπάρχει πρόβλημα να δοκιμαστεί, ενώ αργότερα - εφόσον συμπληρωθεί ο κύκλος αυτός - θα εκδοθεί όπως προβλέπεται (υπάρχει περιθώριο ως το 2013) και η κανονική άδεια του έργου

EΡΤ

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα