Κομπίνα 20 εκατομ. ευρώ έστησε γνωστός επιχειρηματίας της Βόρειας Ελλάδας

«Κομπίνα» 20 εκατομμυρίων ευρώ φέρεται ότι έστησε γνωστός επιχειρηματίας της Βόρειας Ελλάδας με τη βοήθεια δύο υψηλόβαθμων υπαλλήλων χρηματοπιστωτικού ιδρύματος. Ο επιχειρηματίας, ο οποίος δραστηριοποιείται στον κατασκευαστικό τομέα, εκταμίευε τραπεζικά δάνεια με ενέχυρο επιταγές που εκδίδονταν από πρόσωπα που στερούνταν χρηματοπιστωτικής ικανότητας.
Η υπόθεση απασχόλησε την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, η οποία προέβη στην άσκηση διώξεων σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος των τριών εμπλεκόμενων προσώπων. Ο επιχειρηματίας κατηγορείται για απάτη και οι δύο τραπεζικοί υπάλληλοι για άμεση συνέργεια στο παραπάνω αδίκημα.Η υπόθεση άρχισε να ερευνάται από τις εισαγγελικές αρχές, έπειτα από ανώνυμη καταγγελία. Την έρευνα ανέλαβε να φέρει εις πέρας η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων (ΥπΕΕ) -πρώην ΣΔΟΕ- που διαπίστωσε ότι την περίοδο 2004/05 εκδόθηκαν προς τον συγκεκριμένο επιχειρηματία δάνεια συνολικής αξίας 20 εκατ. ευρώ τα οποία ενεχυρίασε με 46 επιταγές, συνολικής αξίας 7,5 εκατ. ευρώ .

Όπως όμως διαπιστώθηκε από την έρευνα των «αδιάφθορων», οι επιταγές εκδόθηκαν από αφερέγγυα άτομα. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση, όπου επιταγή εκδόθηκε από ιδιοκτήτη καφενείου.
Οι δύο εμπλεκόμενοι υπάλληλοι -υπηρετούσαν την περίοδο εκείνη στη Διεύθυνση Μεγάλων Επιχειρήσεων Βορείου Ελλάδος της Τράπεζας- φέρονται να ήταν στο «κόλπο», καθώς, έκαναν τα «στραβά μάτια», αποφεύγοντας να κάνουν τους απαιτούμενους ελέγχους.

Σύμφωνα με καταθέσεις συναδέλφων των υψηλόβαθμων υπαλλήλων, οι τελευταίοι έδωσαν εντολή να μην γίνονται έλεγχοι στις συγκεκριμένες επιταγές, παρακάμπτοντας κατ’ ουσία τον κανονισμό της Τράπεζας.

ΕΡΤ3 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα