Το μέγα πρόβλημα του κυκλοφοριακού στη Θεσσαλονίκη

Να επισκεφτεί τα αρμόδια υπουργεία στην Αθήνα και να καταθέσει τις προτάσεις του Δήμου για επίλυση του κυκλοφοριακού προβλήματος στη Θεσσαλονίκη, κάλεσε τον δήμαρχο, Βασίλη Παπαγεωργόπουλο, ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Μαργαρίτης Τζίμας.

Ο υπουργός, μιλώντας σήμερα στη διάσκεψη για το κυκλοφοριακό στην πόλη, ανέφερε: «Θα πρέπει να χτυπήσουμε πόρτες και να πιέσουμε για να λυθεί το πρόβλημα. Να υπάρχει όμως συγκεκριμένη κατάθεση προτάσεων κατά υπουργείο». Παράλληλα, ο κ. Τζίμας στις προτάσεις του για λύση του κυκλοφοριακού είπε: «Δεν είναι ανέφικτη η επιβολή δακτυλίου ή τα μονά - ζυγά. Δεν ξέρω όμως τι πολιτικό κόστος θα έχει».

Ο κ. Παπαγεωργόπουλος, από την πλευρά του, υποστήριξε πως το μέτρο της επιβολής δακτυλίου δεν μπορεί να «λειτουργήσει» στη Θεσσαλονίκη, όπως προκύπτει και από τη μελέτη του Οργανισμού Ρυθμιστικού του έτους 2000. Ακόμη, πρόσθεσε πως θα πρέπει όλοι οι αρμόδιοι φορείς να συνεδριάζουν κάθε τέσσερις μήνες για τη «θεραπεία» του κυκλοφοριακού.

Ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Γιώργος Τσιότρας, ανακοίνωσε πρόταση για αναβάθμιση του Συστήματος της ρύθμισης των σηματοδοτών, σε πραγματικό χρόνο, σε βασικούς οδικούς άξονες της πόλης. Η αναβάθμιση υπολογίζεται πως θα κοστίσει περίπου 2,5 εκατ. ευρώ και θα επιδοτηθεί είτε από το πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας», είτε από το Δ' ΚΠΣ.

Με την ολοκλήρωση και της δεύτερης μέρας των εργασιών της συνδιάσκεψης προέκυψαν τα συμπεράσματα. Τα σημαντικότερα είναι: το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης να αναλάβει ρόλο «μεσολαβητή» και να προωθήσει σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων αρμοδιότητας συγκεκριμένων υπουργείων που θα αφορούν χώρους στάθμευσης, φορτοεκφορτώσεις, επέκταση λεωφορειολωρίδων, αναβάθμιση των φωτεινών σηματοδοτών, αύξηση του στόλου του ΟΑΣΘ, καλύτερη αστυνόμευση από την ΕΛΑΣ, ενίσχυση της δημοτικής αστυνομίας και ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης.

Τα συμπεράσματα της διάσκεψης θα διαβιβαστούν στον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή και στους αρμόδιους υπουργούς.

Εξάλλου, κατά της πρότασης του δακτυλίου εμφανίστηκε και ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ψωμιάδης. «Η Θεσσαλονίκη δεν είναι Αθήνα, δεν έχει περιφερειακούς δρόμους που μπορούν να εξυπηρετήσουν την αναγκαία διαμπερή κυκλοφορία από την ανατολική προς τη δυτική πλευρά της πόλης», είπε ερωτηθείς από δημοσιογράφους.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα