Εκτεταμένη μόλυνση των νερών του Ασωπού ποταμού

❤️ Αυτό το άρθρο άρεσε σε 1842 άτομα
Εκτεταμένη μόλυνση των νερών του Ασωπού ποταμού

Στη Βουλή έρχεται το θέμα των αυξανόμενων κινδύνων για την υγεία των κατοίκων των Οινοφύτων από την εκτεταμένη μόλυνση των νερών του Ασωπού ποταμού, με επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΝ Ασημίνας Ξηροτύρη-Αικατερινάρη. Όπως επισημαίνει η κ. Ξηροτύρη, ο Ασωπός εξακολουθεί να αποτελεί την ανέξοδη και εύκολη λύση για τα υγρά απόβλητα της «άτυπης» βιομηχανικής ζώνης εκατοντάδων βιομηχανιών και βιοτεχνιών, που δημιούργησε το χουντικό Προεδρικό Διάταγμα του 1969.

Από τις 80 περίπου βιομηχανικές μονάδες που παράγουν υγρά απόβλητα, μόνον οι 15 διαθέτουν συστήματα διαχείρισης αποβλήτων, ενώ 30 επιπλέον μονάδες απορρίπτουν στο ποτάμι νερά ψύξης μηχανών, νερά έκπλυσης βυτίων σκυροδέματος κ.ο.κ.

Στις αναλύσεις που έγιναν στο πόσιμο νερό, τα αποτελέσματα των οποίων κατατέθηκαν στο Δήμο Οινοφύτων στις 3 Αυγούστου, εμπεριέχεται χρώμιο άνω των 54,0μg/l και νιτρικά άνω των 76,5μg/l με όριο και για τα δύο το 50.

Το σημαντικότερο είναι ότι ανιχνεύθηκε και εξασθενές χρώμιο άνω των 51,0 μg/l, ουσία τόσο τοξική για την υγεία, για το οποίο δεν έχει καν προβλεφθεί όριο ασφαλείας, διότι είναι αυτονόητο ότι δεν πρέπει καν να ανιχνεύεται στο πόσιμο νερό.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα