Οι 20 οικογένειες της μαφίας του Μυλοποτάμου

Περισσότερες από 20 οικογένειες εμπλέκονται στη «μαφία του Μυλοποτάμου», σύμφωνα με απόρρητη έκθεση της ΕΥΠ, στελέχη της οποίας συνέταξαν το χάρτη της εγκληματικότητας στην Κρήτη. Οι οικογένειες αυτές, σύμφωνα με όσα περιγράφονται στην έκθεση, άρχισαν να δραστηριοποιούνται στις αρχές της δεκαετίας του ’80 με μικροκλοπές, απάτες κατά συνεταιρισμών και χασισοφυτείες, για να καταλήξουν σήμερα να ασχολούνται με το εμπόριο σκληρών ναρκωτικών και όπλων, ληστείες, εκβιασμούς και έκδοση γυναικών.

Οι οικογένειες, στα πρότυπα της μαφίας, έχουν «χωρίσει τις δράσεις τους» και η καθεμία κινείται ανάλογα με τις διασυνδέσεις της, το περιβάλλον αλλά και τα «ενδιαφέροντά» της. Οι αρχηγοί, γνωστοί και με τα ψευδώνυμά τους, όπως για παράδειγμα Τσι…ας, Κοκ….ης, Μπε…ος κ.λπ., έχουν επιβάλει τους δικούς τους νόμους και έχουν απλωθεί σε όλο σχεδόν το νησί.

Η πιο γνωστή και η πιο επικίνδυνη, σύμφωνα με την έκθεση, οικογένεια είναι αυτή του «Κ», οποίος εμπορεύεται κοκαΐνη και ηρωίνη. Κοκαΐνη και ηρωίνη προωθεί και η οικογένεια «Κ.Λ.» στο Ηράκλειο, αλλά και στα Μάλια.

Αλλη οικογένεια έχει εντοπιστεί να χρησιμοποιεί ακριβά μέσα μεταφοράς ξοδεύοντας υπερβολικά χρήματα, τα οποία προέρχονται από το εμπόριο ναρκωτικών. Δύο μικρότερες οικογένειες προωθούν ναρκωτικά σε μικρότερες ποσότητες μέσα από δύο μαγαζιά δικών τους συμφερόντων.
Τουλάχιστον δύο είναι οι οικογένειες οι οποίες θεωρούνται «μετρ» στην εξαπάτηση των συνεταιρισμών και στην παράνομη είσπραξη τεράστιων επιδοτήσεων για κτηνοτροφία και γεωργία.Στην έκθεση αναφέρονται και τουλάχιστον δύο οικογένειες από τα Λιβάδια για εμπόριο ναρκωτικών και όπλων και προστασία. Οι Αρχές εκτιμούν ότι μετά τα Ζωνιανά σχεδόν εφάμιλλα είναι τα Βορίζα. Ενα χωριό του Ηρακλείου όπου προωθούνται χασίς και σκληρά ναρκωτικά από περισσότερες από πέντε οικογένειες. Υπάρχουν οικογένειες που διατηρούν κέντρα διασκέδασης στην ευρύτερη περιοχή μέσα από τα οποία γίνεται διακίνηση ναρκωτικών. Οι παραπάνω οικογένειες συνεργάζονται με αλλοδαπούς που ζουν στο νησί (υπάρχει συγκεκριμένη καταγγελία για έναν Ολλανδό) για εξαγωγή χασίς, αλλά και για την προώθηση ναρκωτικών σε τουρίστες το καλοκαίρι.

Η αρχαιοκαπηλία ήταν πάντα στην Κρήτη ένα τεράστιο ζήτημα, αφού πολλά αντικείμενα έχουν βρεθεί από συγκεκριμένους ιδιώτες και έχουν πωληθεί στο εξωτερικό.

Παράνομες δραστηριότητες οι Αρχές έχουν εντοπίσει, εκτός από τα Ζωνιανά, στα Ανώγεια, στο Γάζι, στο Ηράκλειο, στις Γωνιές, στο Βραχάσι. Σε όλες αυτές τις περιοχές ο πυρήνας είναι άτομα τα οποία κατάγονται από την ευρύτερη περιοχή του Μυλοποτάμου.

Ενας άλλος τομέας όπου δραστηριοποιούνται «οι παράνομοι της Κρήτης» είναι οι καταπατήσεις μεγάλων εκτάσεων, ακόμη και παραθαλάσσιων περιοχών, όπως συμβαίνει στον Πάνορμο, μια περιοχή όπου μια οικογένεια κατά κύριο λόγο έχει επιβάλει τους δικούς της όρους. Ανάλογο είναι το κλίμα και στον οικισμό Καρτσιανό της κοινότητας Βραχασίου, όπου μια ομάδα ατόμων έχει ιδιοποιηθεί εκτάσεις οι οποίες ανήκουν σε ιδιώτες!

Εκτός από το εμπόριο ναρκωτικών, την προστασία, τις ληστείες και την έκδοση γυναικών, οι Αρχές αναζητούν όπλα τα οποία προορίζονται για εμπόριο. Σύμφωνα με την έκθεση, τα όπλα τα οποία υπάρχουν στο νησί είναι καλάσνικοφ, λούγκερ, μάουζερ, λίενφιλντ, σμιθ, κλογκ, μάνλιχερ, ζάσταβα, σέζεντ και γκόλντεν ιγκλ, ενώ υπάρχουν πληροφορίες ότι στο Μυλοπόταμο υπάρχουν και αντιαρματικά RPG.

Τα όπλα αυτά έχουν φτάσει στην Κρήτη από την Αλβανία αλλά και από αραβικές χώρες με σκάφη. Ως πιθανές περιοχές «απόβασης» θεωρούνται λιμενίσκοι στη νότια Κρήτη. Ως πιθανές «πύλες εισόδου» αναφέρονται οι περιοχές Τραχήλι και Τράχουλας κοντά τους Καλούς Λιμένες.

Συλλήψεις και προσαγωγές

Τρία άτομα συνελήφθησαν ενώ πραγματοποιήθηκαν και επτά προσαγωγές υπόπτων κατά τη διάρκεια των ερευνών της αστυνομίας στην ευρύτερη περιοχή του Νομού Ρεθύμνης το Σάββατο. Ενα ακόμα άτομο αναζητείται για παραβάσεις των νόμων περί όπλων και ναρκωτικών.

Σε δεκατρείς κατ’ οίκον έρευνες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένα πιστόλι μάρκας browning, δέκα φυσίγγια πυροβόλων όπλων, μικροποσότητα κάνναβης και φωτογραφικό και μαγνητοφωνημένο υλικό, το οποίο εξετάζεται. Επίσης, σε υπαίθριες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στην ευρύτερη περιοχή της κοινότητας Ζωνιανών, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 91 φυσίγγια kalashnikov.
Επιπλέον, οι υπάλληλοι της ΥΠΕΕ δέσμευσαν στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους το ποσό των 51.700 ευρώ, καθώς και διάφορα έγγραφα.

Σύμφωνα με πληροφορίες η εντολή που έχει δοθεί είναι να ενταθούν οι έρευνες μέσα στο χωριό και να ασκηθεί πίεση στους υπόπτους, προκειμένου να εξιχνιαστεί το συντομότερο δυνατό η αιματηρή επίθεση κατά αστυνομικών στις 5 Νοεμβρίου. Οι εργαστηριακές εξετάσεις στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών δυστυχώς δεν έχουν επιφέρει θετικά αποτελέσματα όσον αφορά στην ταυτοποίηση των δραστών και αυτό προκαλεί εκνευρισμό στην πολιτική και φυσική ηγεσία που απαιτεί εξιχνίαση πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Εν τω μεταξύ ο υφυπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Παναγιώτης Χηνοφώτης από το Ρέθυμνο όπου βρέθηκε, προκειμένου να παραστεί στις εργασίες του περιφερειακού συμβουλίου του νησιού με μείζον θέμα αυτό της παραβατικότητας, έδωσε εντολή να γίνει επανέλεγχος των αδειών οπλοφορίας που έχουν δοθεί στην Κρήτη.

πηγη: e-tipos 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα