Εσείς θέλετε να φύγετε από την Αθήνα; Δείτε ποιοί θέλουν!

Τέσσερις στους δέκα Αθηναίους θα εγκατέλειπαν την πρωτεύουσα εξαιτίας των κακών περιβαλλοντικών συνθηκών. Και ακόμη 2 στους 10 δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο. Πρώτες θα έφευγαν οι γυναίκες, τα άτομα ηλικίας 30-44 χρόνων, όσοι μένουν στην πόλη λιγότερο από 5 χρόνια, οι επιχειρηματίες, οι άνεργοι καθώς και οι κάτοικοι της Κυψέλης και του Κολωνού.

Κι αυτό παρά το γεγονός ότι σχεδόν 7 στους 10 ερωτηθέντες (69,5%) έχουν ιδιόκτητη κατοικία στην Αθήνα, κάτι που θα έπρεπε να αποτελεί αντικίνητρο για να εγκαταλείψουν την πόλη. Αυτά τα στοιχεία έδειξε η τελευταία εξαμηνιαία έρευνα ικανοποίησης πολιτών, που διενήργησε το Τμήμα Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων.

Στο ερώτημα «θεωρείτε ότι οι κακές περιβαλλοντικές συνθήκες μπορεί να σας οδηγήσουν σε αλλαγή τόπου διαμονής;» τις περισσότερες θετικές απαντήσεις έδωσαν οι κάτοικοι της πυκνοκατοικημένης περιοχής της Κυψέλης (σε ποσοστό 52%) και το 50,7% των κατοίκων του 4ου διαμερίσματος (Κολωνός και Σεπόλια), όμως, μόνο το 39,4% της εξίσου πυκνοκατοικημένης περιοχής των Αμπελόκηπων. Ακόμη, το 45% των κατοίκων Παγκρατίου και Μετς και το 40% όσων μένουν στα Πατήσια και στο κέντρο Κολωνακίου-Εξαρχείων. Θετική απάντηση έδωσε το 52% των Αθηναίων που βρίσκονται στην πλέον παραγωγική ηλικία των 30 -44 χρόνων καθώς και οι μισοί νέοι κάτω των 29 χρόνων (ποσοστό 49,8%). Λιγότερο πρόθυμοι να εγκαταλείψουν την πρωτεύουσα εμφανίστηκαν οι ηλικιωμένοι (28,6% απαντά «όχι», ενώ το 16% δηλώνει ότι δεν το έχει σκεφτεί ποτέ), οι συνταξιούχοι και οι νοικοκυρές: το 27% και το 23% αυτών απάντησαν «όχι». Θα έφευγε όμως το 53,5% των επιχειρηματιών, το 51,3% των ανέργων, το 47,7% των φοιτητών.

Με κριτήριο τη βαθμίδα εκπαίδευσης, οι πιο θετικοί στο να εγκαταλείψουν την Αθήνα για περιβαλλοντικούς λόγους είναι οι απόφοιτοι δημοτικού (50%), το 46,4% και το 44,6% όσων ολοκλήρωσαν σχολές ανώτερης και μέσης εκπαίδευσης αντίστοιχα. Οι απόφοιτοι ανώτατης εκπαίδευσης απάντησαν θετικά σε μικρότερο ποσοστό (43,6%), πιθανότατα λόγω των δυσκολιών εύρεσης εργασίας που θα αντιμετώπιζαν εκτός Αθηνών. Τέλος, σημαντικό ρόλο στην έρευνα παίζει ο χρόνος διαμονής στην πρωτεύουσα. Ετσι, θα έφευγαν σχεδόν 6 στους 10 όσων κατοικούν στην Αθήνα λιγότερο από 5 χρόνια (57,1%), αλλά μόλις 4 στους 10 που ζουν σε αυτή πάνω από 20 χρόνια. Η έρευνα έγινε τηλεφωνικά το διάστημα 13-16 Ιουνίου, σε δείγμα 1.273 κατοίκων των επτά δημοτικών διαμερισμάτων της Αθήνας, με ποσοστό σφάλματος 2,75%. Οι ερωτηθέντες ήταν στην πλειοψηφία τους γυναίκες (52,9%), εργαζόμενοι (41,2%) και απόφοιτοι ανώτατης εκπαίδευσης (48%).Περισσότεροι από 6 στους 10 ζουν στην Αθήνα πάνω από 20 χρόνια (ποσοστό 66,4%) και μόνο το 28,4% μένουν στο ενοίκιο.

ΠΗΓΗ: E-TIPOS

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα