Οι Αθηναίοι δεν γύρισαν. Το νέφος όμως ήρθε

Αισθητή την παρουσία του έκανε χθες το νέφος στην πρωτεύουσα, παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι κάτοικοι του Λεκανοπεδίου συνεχίζουν τις διακοπές τους και οι δρόμοι είναι σχεδόν άδειοι.

Σύμφωνα με τις μετρήσεις του Δικτύου Παρακολούθησης Ατμόσφαιρας της Αθήνας, υπήρξε υπέρβαση του ορίου ενημέρωσης των τιμών του όζοντος. Συγκεκριμένα, το όζον σε Λιόσια και Αγία Παρασκευή υπερέβη χθες τα όρια ενημέρωσης, φθάνοντας τα 221 και 197 μg/m³, αντίστοιχα.

Τον κώδωνα του κινδύνου για τις αυξημένες συγκεντρώσεις όζοντος, οι οποίες ενισχύονται από τον καύσωνα και την πτώση των ανέμων, κρούουν οι ειδικοί του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Μολονότι ο αριθμός των οχημάτων που κυκλοφορούν έχει μειωθεί αισθητά στην Αθήνα λόγω των καλοκαιρινών αδειών, η συνεχής ηλιοφάνεια, οι υψηλές θερμοκρασίες και οι συσσωρευμένοι ατμοσφαιρικοί ρύποι σε συνδυασμό με την καταστροφή του δάσους της Πάρνηθας ανησυχούν τους επιστήμονες.

Οπως επισημαίνουν οι ειδικοί, το όζον, παρ’ όλο που έχει την ευεργετική ιδιότητα να απορροφά την επιβλαβή υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου, σε μεγάλες συγκεντρώσεις προκαλεί προβλήματα στην ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον. Τα πιο συχνά από αυτά είναι διαταραχές στην αναπνευστική λειτουργία, πόνοι στο στήθος, βήχας, άσθμα, ενώ έχει δυσμενείς επιπτώσεις και στα φυτά, καθώς μειώνει την παραγωγή στις καλλιέργειες και προκαλεί ζημιές στη δασική βλάστηση.

espresso

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα