Γνωρίστε την Αθήνα με το λεωφορείο 400

«Τι είναι όμως αυτός ο Κεραμεικός;», απορεί η Έλενα Κρόφτα από την Πράγα της Τσεχίας ξεφυλλίζοντας έναν τουριστικό οδηγό. Μετά την καθιερωμένη βόλτα στην Πλάκα, στο Μοναστηράκι και το Αρχαιολογικό Μουσείο, η Έλενα και ο 22χρονος γιος της Φίλιπ αποφάσισαν να πάρουν μια πλήρη γεύση από τα αξιοθέατα της πόλης. Αφού ρώτησαν αρκετό κόσμο, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το «λεωφορείο 400» θα ήταν μια καλή ευκαιρία. Ανάμεσα στα μηχανάκια που μαρσάρουν, τους αγανακτισμένους οδηγούς και την κίνηση «που πραγματικά δεν αντέχεται», όπως λέει η κ. Κρόφτα, το συγκεκριμένο λεωφορείο προσφέρει μια βόλτα «σε μια πόλη πλούσια σε ιστορία,με πληθώρα αντιθέσεων ανάμεσα στο παραδοσιακό και το σύγχρονο που σας καλεί να την γνωρίσετε», όπως αναγράφεται και στο ενημερωτικό φυλλάδιο που μοιράζεται εντός του λεωφορείου. Το πρόγραμμα είναι φιλόδοξο αλλά τα αποτελέσματα όχι και τόσο, ενώ η σύγκριση με τα ανάλογα προγράμματα στις μεγάλες πόλεις της Δυτικής Ευρώπης καταλυτική.

Μια γεύση από Αθήνα
Αφετηρία για την εξόρμηση στην Αθήνα είναι το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας στην Πατησίων. Δίπλα από το Μουσείο το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και σίγουρα ο τουρίστας αντιλαμβάνεται την πρώτη αντίθεση. Από τη μία τα αρχαία εκθέματα και από την άλλη δεκάδες τοξικομανείς που κατακλύζουν την οδό Τοσίτσα. Η διαδρομή είναι περίπου 80- 90 λεπτά και το εισιτήριο ισχύει για 24 ώρες και για απεριόριστο αριθμό διαδρομών με όλα τα μέσα μεταφοράς - εκτός ορισμένων μακρινών διαδρομών, όπως το αεροδρόμιο. «Είναι η πρώτη φορά που έρχομαι στην Αθήνα. Θα μείνω μόλις δύο ημέρες και θέλω να έχω μια γενική εικόνα της πόλης και της ιστορίας της», λέει στα «ΝΕΑ» ο Φίλιπ. «Τα 5 ευρώ που κοστίζει το εισιτήριο δεν είναι πολλά, καθώς μπορώ να το χρησιμοποιήσω για 24 ώρες. Το άσχημο όμως είναι ότι δεν μπορώ να δω από κοντά τα μνημεία και τα όμορφα μέρη της πόλης όπως η Πλάκα- το λεωφορείο περνάει από πολύ μακριά», συμπληρώνει. Σε όλη τη διαδρομή τουρίστες φωτογραφίζουν και ζητούν περισσότερες πληροφορίες για τα μνημεία. «Στο Λονδίνο σε αντίστοιχα τουριστικά λεωφορεία φοράς ειδικά ακουστικά και ενημερώνεσαι για την πόλη. Εδώ κάτι τέτοιο δεν υπάρχει», σημειώνουν. «Μόνο με ένα μικρό φυλλάδιο που μας δίνουν οι απορίες μας δεν μπορούν να λυθούν».

Ξεναγός από φιλότιμο
Αυτό το κενό έρχονται να καλύψουν οι συμβασιούχοι του ΟΑΣΑ- δεν είναι ξεναγοί, αλλά αναγκάζονται να απαντούν στις απορίες των τουριστών. «Στο Παρίσι που είχα πάει πριν από λίγες εβδομάδες πήρα ένα διώροφο λεωφορείο που είχε και ξεναγό. Στην Αθήνα δεν ισχύει αυτό», σημειώνει η Μίνα Δούλου, συμβασιούχος του ΟΑΣΑ, η οποία εκτός από τα εισιτήρια που κόβει και τα ενημερωτικά φυλλάδια που προσφέρει στους επιβάτες, πολλές φορές εκτελεί και χρέη ξεναγού. «Πολλοί τουρίστες νομίζουν ότι το λεωφορείο είναι για ξενάγηση, αλλά δεν είναι ακριβώς έτσι. Τους δίνει μια μικρή ιδέα για την Αθήνα», λέει ο οδηγός Παντελής Ταρασίδης.

«Η Αθήνα είναι μια τρομερά φιλόξενη πόλη με μεγάλη ιστορία. Το λεωφορείο αυτό είναι ένας καλός τρόπος να εξερευνήσουμε διάφορα σημεία του κέντρου της, αν και όχι έτσι όπως περιμέναμε. Στην Αγγλία που είχαμε πάει πρόσφατα, τα διώροφα λεωφορεία μπορεί να ήταν αρκετά ακριβά, αφού το εισιτήριο κόστιζε 20 λίρες, αλλά είχαν άριστες υπηρεσίες», σημειώνει η Αλεριτιέν Μπεναντέτ από τη Γαλλία. Ο σύζυγός της κ. Αντουάν δείχνει να συμφωνεί και σημειώνει ότι «αν εξαιρέσουμε τους πορτοφολάδες- έπεσα θύμα στο Μοναστηράκι- και τους τρελούς οδηγούς η Αθήνα είναι μια πόλη που ξέρει να ζει. Οι Αθηναίοι είναι πολύ φιλικοί, ο μουσακάς υπέροχος και κάποιες εικόνες πραγματικά αξέχαστες».

ΕΝΑΣ ΑΚΟΜΑ ΤΡΟΠΟΣ για να δουν από κοντά οι τουρίστες το Μοναστηράκι, την Πλάκα, την Ακρόπολη, το Προεδρικό Μέγαρο και αρκετά ακόμα αξιοθέατα της Αθήνας είναι και το Αthens Ηappy Τrain, το Χαρούμενο Τρένο της Αθήνας που κάνει δρομολόγια από νωρίς το πρωί μέχρι και τις 12 τη νύχτα, ξεκινώντας από τον πεζόδρομο της Ερμού. Με εισιτήριο που κοστίζει 6 ευρώ για τους ενήλικους και 4 για τους ανήλικους, το τρενάκι φαίνεται να συναρπάζει τους επιβάτες. «Περνάει μέσα από τα στενάκια της Πλάκας όπου δεν μπορούν να περάσουν μεγάλα λεωφορεία και είναι αρκετά ευχάριστο και βολικό», σημειώνει η Τζόις Φλετ από το Νιούκαστλ της Αγγλίας. «Κατεβαίνεις σε όποια στάση θέλεις και με το ίδιο εισιτήριο μέσα στην ίδια μέρα μπορείς να το ξαναχρησιμοποιήσεις», λέει στα «ΝΕΑ» η Ρουθ Γουόρινγκ από το Λίβερπουλ. Έπειτα από περίπου μία ώρα το τρενάκι επιστρέφει στην Πλατεία Συντάγματος. «Ήταν μια όμορφη βόλτα και σε πολύ καλή τιμή», λέει ο Μπιλ Φλετ, που δηλώνει εντυπωσιασμένος με την Ακρόπολη. «Άκουγα για τους τσολιάδες και ήθελα να τους δω από κοντά. Αλήθεια, πώς αντέχουν όρθιοι τόση ώρα μέσα στη ζέστη;», αναρωτιέται βγάζοντας ταυτόχρονα μια φωτογραφία.

TA NEA

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα