Πάμε στο Ηρώδειο χωρίς τσίχλες και τακούνια!

Τακούνια και τσίχλες τέλος αν θέλετε να πάτε στο Ηρώδειο. Πλατφόρμες και παπούτσια, που δεν «πληγώνουν» τα μάρμαρα του Ηρωδείου, θα αναγκαστούν να φορέσουν από φέτος οι κυρίες που θέλουν να απολαύσουν το πρόγραμμα του Ελληνικού Φεστιβάλ.

To υπουργείο Πολιτισμού εκδίδει και πάλι απαγορευτικό για τις τσίχλες στο Ηρώδειο εν όψει των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Αθηνών. Το πρόβλημα εντοπίστηκε πριν από λίγα χρόνια, όταν τα συνεργεία καθαρισμού μάζεψαν 27 κιλά τσίχλες από το καθίσματα του Ρωμαϊκού Ωδείου! Η απαγόρευση της… τσιχλόφουσκας περιλαμβάνεται στους όρους που θέτει κάθε χρόνο το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο για την παραχώρηση του Ηρωδείου στο Φεστιβάλ Αθηνών (όχι βαριά σκηνικά, όχι πυροτεχνήματα, όχι χαρτοπόλεμος κ.ά.). Οι τσίχλες μαζί με τις γόβες-στιλέτο (που επίσης απαγορεύονται επειδή φθείρουν το μνημείο) αποτελούν συνηθισμένο παράπτωμα των επισκεπτών του Ηρωδείου και άλλων μνημείων. Το ερώτημα είναι κατά πόσο οι όροι που θέτει κάθε χρόνο το Συμβούλιο μπορούν να εφαρμοστούν στην πράξη. Μια πρόταση που ακούστηκε πέρυσι, να προσφέρονται στις ανυπότακτες κυρίες «γοβάκια μίας χρήσης», δεν προχώρησε για τεχνικούς λόγους, ενώ κάθε Οκτώβριο «απαιτείται μία εβδομάδα για τον καθαρισμό του μνημείου από τις τσίχλες».

Πέρυσι τα εισιτήρια ανέγραφαν το «απαγορεύεται», φέτος ίσως πρέπει να υπάρξουν και ανακοινώσεις πριν από τις παραστάσεις… Πάντως οι αρχαιολόγοι δηλώνουν πως «δεν είναι Αστυνομία». Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι οι εργασίες συντήρησης του Ηρωδείου από τα συνεργεία του ΥΠΠΟ δεν θα σταματήσουν το καλοκαίρι. Θα συνεχίζονται ακόμα και τις ημέρες του Φεστιβάλ.

Ανησυχίες για τα σκηνικά
Προχθές το βράδυ το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο έδωσε το πράσινο φως στο Φεστιβάλ Αθηνών για τη χρήση του Ηρωδείου από την 1η Ιουνίου μέχρι τις 31 Ιουλίου αλλά και για τέσσερις μέρες του Σεπτεμβρίου (για τη «Μήδεια» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Ανατόλι Βασίλιεφ). Η συζήτηση έφερε και πάλι στο προσκήνιο το θέμα των σκηνικών. «Δεν μπορούμε να επιβάλουμε κανέναν όρο στο σκηνοθέτη γιατί θα θεωρηθεί λογοκρισία», ακούστηκε. Παρ’ όλα αυτά, εκφράστηκαν ανησυχίες για βαριές κατασκευές, όπως το σκηνικό του «Φιλοκτήτη» που θα ανεβάσει στη Μικρή Επίδαυρο ο Γερμανός σκηνοθέτης Ματίας Λάνγκχοφ.

■ Το Φεστιβάλ Αθηνών πληρώνει τέλος στο υπουργείο, για τη χρήση του Ηρωδείου (2.000€ για κάθε παράσταση και 500€ για τις πρόβες). Αντίστοιχα, το «ενοίκιο» για τη χρήση του Μικρού Θεάτρου της Αρχαίας Επιδαύρου, που επίσης παραχωρήθηκε από το ΚΑΣ στο Ελληνικό Φεστιβάλ, ορίστηκε στις 3.000€ για κάθε παράσταση και 1.500€ για τις πρόβες. Οσον αφορά τα χρωστούμενα, από το 2004, «ενοίκια», επισημάνθηκε κατά τη συζήτηση στο ΚΑΣ ότι έχει γίνει ρύθμιση μεταξύ Ελληνικού Φεστιβάλ Α.Ε. και ΤΑΠ.

e-tipos

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα