Ολοκληρώνεται η μετακόμιση του αιώνα!

«Χάνει» και τα τελευταία 17 μαρμάρινα αριστουργήματά του ο Παρθενώνας, εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της πολιτικής διεκδίκησης των Μαρμάρων από το Βρετανικό Μουσείο. Ο χρόνος της μεταφοράς του γλυπτού διάκοσμου δεν έχει γίνει ακόμα γνωστός.

Τα γλυπτά του Παρθενώνα πρόκειται να απομακρυνθούν και να αντικατασταθούν από χυτά αντίγραφα.

Οι λόγοι της απόφασης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου είναι δύο: από τη μία η ατμοσφαιρική ρύπανση που προκαλεί φθορά -διαπιστώθηκε δε ότι η φθορά επιτείνεται και από την πορεία του ήλιου, ενώ από την άλλη βρίσκεται η πολιτική διεκδίκησης των Μαρμάρων του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο, καθώς η ελληνική Πολιτεία θέλει να αποδείξει ότι μπορεί να προστατεύσει την πολιτιστική της κληρονομιά.

Παραμένει ακόμα άγνωστο πότε οι 14 μετόπες της δυτικής πλευράς, η οποία βρίσκεται λόγω του ήλιου και της υγρασίας σε δυσμενέστερη θέση, οι δύο της βόρειας (με γνωστότερη τη γωνιακή, γνωστή και ως του «Ευαγγελισμού») και η μία της νότιας με τη σκηνή της Κενταυρομαχίας θα αποχωριστούν το μνημείο.

Ήδη οι πρώτες αντιδράσεις έχουν εκφραστεί, με πολλούς να λένε ότι ο Παρθενώνας θα καταντήσει ένα αντίγραφο, ενώ οι τρεις αρμόδιες Διευθύνσεις του υπουργείου Πολιτισμού δήλωναν, σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, άγνοια για την πρόταση.

«Η καθαίρεση των γλυπτών είναι πλήρως αναστρέψιμη» δήλωσε πάντως στο Συμβούλιο ο πρόεδρος της Επιτροπής Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως, καθηγητής Χαράλαμπος Μπούρας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι εάν στο μέλλον οι ατμοσφαιρικές συνθήκες είναι οι κατάλληλες, τότε ο γλυπτός διάκοσμος θα μπορούσε να επιστρέψει στην αρχική του θέση.

Εν τω μεταξύ, ως το τέλος του 2008 θα έχει ολοκληρωθεί η αποκατάσταση της βορειοδυτικής πλευράς του Παρθενώνα.

Οι σιδερένιοι σύνδεσμοι θα αντικατασταθούν από νέους από τιτάνιο, θα απομακρυνθούν οι συμπληρώσεις από τσιμέντο και τούβλα, ενώ τα αντίγραφα των έξι μετοπών που θα πάρουν τη θέση των μαρμάρινων που καταβιβάστηκαν πέρυσι θα είναι έτοιμες τον Σεπτέμβριο.

Υπενθυμίζεται ότι η απομάκρυνση του γλυπτού διάκοσμου από τα μνημεία της Ακρόπολης ξεκίνησε πριν από 32 χρόνια.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα