Τα περιστέρια απειλούν το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη!

Τα περιστέρια απειλούν το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στην πλατεία Συντάγματος! Το μνημείο, που το σεβάστηκαν όλοι οι κατακτητές που πέρασαν από την πρωτεύουσα αφήνοντάς το ανέπαφο, κινδυνεύει τώρα να υποστεί ολοκληρωτική καταστροφή από τα δεκάδες πουλιά που φαίνεται ότι το έχουν βάλει στο μάτι σημαδεύοντάς το με τα... περιττώματά τους!

Τα οξέα από τις κουτσουλιές τους διαβρώνουν το μάρμαρο προκαλώντας φθορές και αλλοιώσεις. Μέχρι και πριν από λίγες ημέρες ο καθαρισμός του γινόταν με υδροβολή (ισχυρή πίεση νερού). Η τεχνική αυτή όμως όχι απλώς δεν λύνει το πρόβλημα, αλλά το επιτείνει.

Ετσι το Κεντρικό Συμβούλιο Νεότερων Μνημείων αποφάσισε να τοποθετήσει για περίπου τρεις μήνες ένα δοκιμαστικό πλέγμα, μέχρι να ληφθεί η τελική απόφαση για τη μόνιμη προστασία του. Γι’ αυτό το λόγο, όλοι όσοι περνούν μπροστά από τη Βουλή θα έχουν διαπιστώσει ότι στο μνημείο έχει μπει ένα παραβάν, το οποίο αφαιρέθηκε μονάχα την 25η Μαρτίου για τις ανάγκες της εθνικής εορτής. Θα ήταν άκομψο, βλέπετε, να γινόταν η κατάθεση στεφανιών μπροστά από ένα παραβάν. Εδώ και πέντε ημέρες μάλιστα εκτός από το κενοτάφιο έχει τυλιχθεί με ζελατίνη και το άγαλμα του ξαπλωμένου πολεμιστή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτόν τον καιρό αναζητείται καταλληλότερη λύση για να σωθεί το μνημείο από τα περιττώματα των περιστεριών. Σε ανάλογες περιπτώσεις στο εξωτερικό μπαίνει ένα μεταλλικό δίχτυ με χαμηλά βολτ, που είναι ακίνδυνα για τα πουλιά. Η άλλη λύση, που είναι όμως πιο δαπανηρή, είναι να χρησιμοποιηθούν υπέρηχοι που απομακρύνουν τα περιστέρια. Το τι θα γίνει θα το ξέρουμε μέχρι τις αρχές καλοκαιριού.

Για την ιστορία, το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη δημιουργήθηκε το 1932 από τον αρχιτέκτονα Ανδριανό Λαζαρίδη, προς τιμήν όλων των άγνωστων πεσόντων στα πεδία των μαχών. Μπροστάά από το μνημείο καίει ακοίμητη κανδήλα (δηλαδή καντήλι που δεν σβήνει ποτέ), το φως του οποίου μεταφέρθηκε από την Αγία Λαύρα κατά την ημέρα των αποκαλυπτηρίων του, το 1932!
Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα