Τι δεν πρέπει να κάνουν αύριο οι Αθηναίοι

Τουλάχιστον δέκα «Δεν» θα πρέπει να τηρήσουν οι πολίτες και δη οι κάτοικοι της Αθήνας, για να κάνουν στοιχειωδώς πιο εύκολη τη ζωή τους αύριο, ημέρα της πανελλαδικής εικοσιτετράωρης απεργίας για το ασφαλιστικό. Οι κινητοποιήσεις των συνδικάτων με αφορμή τη μερική αθέτηση ή μερική τήρηση -ανάλογα με την προσέγγιση του καθενός- των τριών «Δεν» του πρωθυπουργού σε σχέση με τα όρια ηλικίας, τις συντάξεις και τις εισφορές θα δημιουργήσουν προβλήματα σε όλη τη χώρα και ειδικά στην πρωτεύουσα.

Με δεδομένο ότι η εικοσιτετράωρη απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ καλύπτει το σύνολο του Δημοσίου, των ΔΕΚΟ αλλά και των ιδιωτικών επιχειρήσεων, η αυριανή ημέρα θα έχει ιδιαίτερες δυσκολίες… Κυρίως οι κάτοικοι του λεκανοπεδίου της Αττικής θα πρέπει να τηρήσουν ορισμένα βασικά «Δεν» εάν… δεν θέλουν να ταλαιπωρηθούν. Συγκεκριμένα, αύριο όσοι μένουν εντός της πρωτεύουσας ή στις γύρω περιοχές:

1. Δεν θα πρέπει να μετακινηθούν στο κέντρο εάν δεν έχουν σπουδαίο λόγο. Τα συλλαλητήρια θα προκαλέσουν «έμφραγμα» σχεδόν σε όλους δρόμους (στις 11.00 της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ από το Πεδίον του Αρεως και στις 10.00 το πρωί του ΠΑΜΕ που πρόσκειται στο ΚΚΕ από την πλατεία Ομονοίας).

2. Δεν θα πρέπει να ελπίζουν στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Θα μείνουν ακινητοποιημένα σχεδόν όλη την ημέρα.

3. Δεν θα πρέπει να προσεγγίσουν δημόσιες υπηρεσίες.

4. Δεν θα έχουν δυνατότητα πραγματοποίησης συναλλαγών με τα «γκισέ» των τραπεζών (κυρίως όσων είναι κρατικού ενδιαφέροντος) και δεν να μπορέσουν να πάρουν μετρητά. Πολλά ΑΤΜ ξεμένουν από ρευστό.

5. Δεν θα μπορέσουν να «φουλάρουν» τα ρεζερβουάρ τους. Τα πρατήρια θα είναι κλειστά.

6. Δεν θα «γλιτώσουν» από τα σκουπίδια.

7. Δεν θα πρέπει να προσέλθουν στα δικαστήρια, αφού δεν θα λειτουργήσουν.

8. Δεν θα πρέπει να εφησυχάσουν στα σπίτια τους. Οι διακοπές ρεύματος θα συνεχιστούν.

9. Δεν θα έχουν πρόσβαση στα δημόσια νοσοκομεία. Θα προσέρχονται μόνο εξαιρετικά επείγουσες περιπτώσεις.

10. Δεν θα υπάρχουν ενημερωτικές εκπομπές και δελτία ειδήσεων σήμερα και αύριο, από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση, λόγω της σαρανταοκτάωρης απεργίας των τεχνικών.

Το ενδέκατο «Δεν» το οποίο είχε σχέση με τη λειτουργία των αρτοποιείων άρθηκε τελικά χθες. Οι αρτοποιοί δεν θα ζυμώσουν αλλά οι φούρνοι θα είναι ανοικτοί. Αρα, σε παράφραση του «ζεϊμπέκικου» του Διονύση Σαββόπουλου, οι απεργοί αύριο δεν θα φάνε «βρόμικο» ψωμί, αλλά -στη χειρότερη περίπτωση- ζυμωμένο περίπου 24 ώρες πριν.

Πάντως, τα προβλήματα τα οποία δημιουργούνται με αφορμή την κοινωνική ένταση την οποία προκαλεί το ασφαλιστικό νομοσχέδιο μπορεί να μη σταματήσουν αύριο.

Οι ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ εξετάζουν το ενδεχόμενο συνέχισης των κινητοποιήσεων και την Πέμπτη, ημέρα ψήφισης του σχεδίου νόμου από την Ολομέλεια της Βουλής. Την ιδέα προωθεί η «Αυτόνομη Παρέμβαση» (πρόσκειται στον Συνασπισμό), όπως διαφάνηκε και μετά από τις χθεσινές, διαδοχικές, συναντήσεις των επικεφαλής του συνδικαλιστικού κινήματος με τους κ.κ. Γ. Παπανδρέου, Αλ. Αλαβάνο και την κυρία Αλέκα Παπαρήγα.

Μέσα σε κλίμα έντασης ανάλογη πρόταση έκαναν χθες προς τον πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ, κ. Π. Σόμπολο, μέλη του μικτού συμβουλίου της Ενωσης των δημοσιογράφων.

Σημειώνεται ότι υπέρ της συμμετοχής των εργαζομένων στις κινητοποιήσεις τάχθηκε χθες ξανά ο πρόεδρος της ΔΑΚΕ, κ. Κ. Πουπάκης, επισημαίνοντας ότι «οι αγώνες του κόσμου της εργασίας θα πρέπει να μείνουν μακριά από κομματικές σκοπιμότητες».

e-tipos

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα