Aποκαλυπτήρια του μνημείου του σμηναγού Κώστα Ηλιάκη στην Κάρπαθο

Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου του σμηναγού Κώστα Ηλιάκη, που έχασε τη ζωή του πριν από ένα χρόνο νότια της Καρπάθου, επιχειρώντας αναχαίτιση τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών, έγιναν την Τετάρτη στο νησί των Δωδεκανήσων.Τα αποκαλυπτήρια τέλεσε ο υπουργός Αμυνας Βαγγέλης Μεϊμαράκης, παρουσία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου, του υπουργού Αιγαίου Αριστοτέλη Παυλίδη, του υφυπουργού Εξωτερικών Γιάννη Βαληνάκη και της οικογένειας του άτυχου σμηναγού.

Στην προσφώνησή του ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε ότι η Ελλάδα εργάζεται για την ειρήνη, τη σταθερότητα και τη μείωση της έντασης στο Αιγαίο, κάτι που οφείλει να κάνει και η Τουρκία.

Ζήτησε από τη γειτονική χώρα να τερματίσει την πρακτική της παραβίασης των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας και να εργαστεί για την ασφάλεια στην περιοχή και στην προοπτική της ένταξής της στην ΕΕ. Η ένταση στο Αιγαίο, τόνισε ο κ. Μεϊμαράκης, δεν βοηθάει κανέναν, η αδιαλλαξία και οι απειλές δεν ωφελούν.

Από την πλευρά του, ο Γ.Παπανδρέου τόνισε ότι χρέος μας είναι η ουσιαστική και ηθική στήριξη των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας και η χάραξη μιας εθνικής στρατηγικής, που θα εξασφαλίζει ειρήνη και ασφάλεια και θα διασφαλίζει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στα εθνικά μας δίκαια.

Μιλώντας για το σμηναγό Ηλιάκη ανέφερε φράση του Γεωργίου Παπανδρέου για τον Ελευθέριο Βενιζέλο ο οποίος είχε πει πως «η ελευθερία δεν προσφέρεται, κατακτάται».

Στη συνέχεια έγιναν τα αποκαλυπτήρια πλάκας στην αρχή κεντρικού δρόμου της πρωτεύουσας του νησιού, που φέρει το όνομα του σμηναγού Κώστα Ηλιάκη.

Κατά τη διάρκεια της τελετής, ζεύγος μαχητικών αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας πραγματοποίησε δυο πτήσεις πάνω από την Κάρπαθο.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα