Tοξική βόμβα έτοιμη να εκραγεί το ναυάγιο του Sea Diamond

Σε έκταση δεκάδων ναυτικών μιλίων, βόρεια και νότια από το σημείο του ναυαγίου του Sea Diamond, στη Σαντορίνη. η θάλασσα έχει διάσπαρτες μαύρες κηλίδες, νεκρά ψάρια και θαλασσοπούλια ξεβράζονται στα βράχια, ενώ οι ακτές σε πολλά σημεία είναι μαύρες από την πίσσα και το μαζούτ. Η Greenpeace υπολογίζει ότι από τις συνεχόμενες διαρροές πετρελαίου περισυλλέγεται μόνο το 15 έως 20%, ενώ το υπόλοιπο ρυπαίνει ανεξέλεγκτα, ενώ σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, γίνονται ακόμα προκαταρκτικές ενέργειες ώστε να αρχίσει η απάντληση.

«Είναι ήδη αργά. Κάθε μέρα που περνάει αποτελεί ένα μεγάλο ρίσκο. Oλόκληρο το οικολογικό σύστημα της περιοχής κρέμεται από μια λεπτή κλωστή», λέει στα «Νέα» ο ερευνητής Θαλάσσιας Βιολογίας και πρόεδρος της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Αρχιπέλαγος.

«Το πιο ανησυχητικό είναι ότι δεν υπάρχει το παραμικρό σχέδιο για την αντιμετώπιση της ρύπανσης από τα υπόλοιπα τοξικά υγρά που βρίσκονται στο κουφάρι του κρουαζιερόπλοιου: Τα χιλιάδες λίτρα υγρών μπαταρίας και ψυκτικών υγρών, τα λάδια φρένων, τα υλικά χιλιάδων φορητών ηλεκτρονικών υπολογιστών και οθονών τηλεοράσεων, τα αρώματα, τα χλώρια καθαρισμού, τα φαρμακευτικά υλικά», τονίζει από την πλευρά της η υδροβιολόγος Αναστασία Μήλλιου.

«Το καθένα από αυτά αποτελεί τοξική βόμβα έτοιμη να εκραγεί και να τινάξει στον αέρα για δεκαετίες το περιβάλλον», συμπληρώνει.

Την ίδια ώρα, οι παράγοντες του νησιού βρίσκονται σε απόγνωση. «Το καλοκαίρι είναι προ των πυλών. Η οικονομία της Σαντορίνης στηρίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό. Εάν οι παραλίες μαυρίσουν, τότε το χάσαμε το παιχνίδι. Ήδη είναι αργά. Έγινε αυτό που φοβόμουνα. Μόλις σβήσανε τα φώτα της δημοσιότητας, η Πολιτεία μάς ξέχασε», λέει στην εφημερίδα ο νομάρχης Κυκλάδων Δημήτρης Μπάιλας.

O δήμαρχος Σαντορίνης Αγγελος Ρούσος τονίζει ότι «οι επιπτώσεις από τη ρύπανση θα μελετηθούν, θα καταγραφούν οι ζημιές που έχουν υποστεί οι επιχειρηματίες και στη συνέχεια θα διεκδικήσουμε αποζημιώσεις».

Τέλος, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος δήλωσε στα «Νέα» ότι «μέτωπα πετρελαίου μεγέθους άνω των εκατό μέτρων το καθένα ρυπαίνουν τις ακτές, ανάλογα και με τη φορά του ανέμου. Η καταστροφή είναι ολική».

πηγή: news.in.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα