Τεράστια η καταστροφή στη Ρόδο

Σε 131.000  στρέμματα ανέρχεται η έκταση που κάηκε από τη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε πριν από δύο εβδομάδες στη Ρόδο. Σ΄ αυτήν την εκτίμηση κατέληξε η Δασική Υπηρεσία που συνεχίζει την καταγραφή τής ανυπολόγιστης ζημιάς που προκάλεσε η καταστροφική φωτιά στον δασικό πλούτο του νησιού.

Στην έκταση αυτή εκτός από τα πεύκα, τους θάμνους και τα άλλα δέντρα, περιλαμβάνονται ακόμη ελαιώνες, αμπελώνες και κυψέλες. Παράλληλα καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες για την επούλωση των πληγών από τη φωτιά, ενώ από την πλευρά της Νομαρχίας Δωδεκανήσου προβάλλεται καθημερινά το αίτημα προς την κυβέρνηση για τη διάθεση πιστώσεων προκειμένου να γίνουν αμέσως τα απαραίτητα έργα για την πρόληψη τυχόν νέων καταστροφών από πλημμύρες.

Στο πλαίσιο αυτό έγινε χθες στη Νομαρχία Δωδεκανήσου σύσκεψη παρουσία κλιμακίου βουλευτών του ΠΑΣΟΚ όπως επίσης και με τη συμμετοχή των δημάρχων της Ρόδου κατά τη διάρκεια της οποίας έγινε ενημέρωση για την κατάσταση που διαμορφώθηκε στο νησί μετά την πυρκαγιά. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης εξέφρασαν τον έντονο προβληματισμό τους κυρίως για την υποστελέχωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της Δασικής Υπηρεσίας, την απουσία μονίμων εναέριων μέσων πυρόσβεσης στη Ρόδο όπως επίσης και την άμεση ανάγκη οικονομικής ενίσχυσης της νομαρχίας και των δήμων του νησιού για την εκτέλεση των απαραιτήτων έργων στις πυρόπληκτες περιοχές.

Μάλιστα έγινε γνωστό ότι ειδικά η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ρόδου αντιμετωπίζει τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και μηχανήματα, σε περίπτωση δε μιας νέας μεγάλης πυρκαγιάς στο νησί δεν θα είναι σε θέση να δράσει αποτελεσματικά. Αυτός είναι και ο λόγος που η Νομαρχία Δωδεκανήσου σκοπεύει να προμηθεύσει με μηχανήματα την Πυροσβεστική για την κάλυψη των αναγκών της. Από την πλευρά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ασκούνται πιέσεις στην κυβέρνηση για την τήρηση των υποσχέσεων του υπουργού Εσωτερικών με βάση το σχέδιο ανασυγκρότησης που έχει καταθέσει η Νομαρχία Δωδεκανήσου.

ΤΑ ΝΕΑ

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα