Aσυνείδητοι οδηγοί χτύπησαν θανάσιμα τα ελαφάκια της Ρόδου

Με ποινικές διώξεις διώξεις 'απειλούνται" τρεις ασυνείδητοι οδηγοί που χτύπησαν θανάσιμα με τα οχήματά τους δύο από τα πανέμορφα ελάφια Dama Dama της Ρόδου. Σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα «Πρόοδος», το πρώτο ατύχημα σημειώθηκε πριν δεκαπέντε ημέρες στο Κιοτάρι, ενώ το δεύτερο περιστατικό έγινε την περασμένη Παρασκευή στη γέφυρα του Γαδουρά, όταν ένα μεγάλο ελάφι πετάχτηκε στο δρόμο και ο οδηγός δεν κατάφερε να το αποφύγει. Από το τροχαίο προκλήθηκαν υλικές ζημιές σε δύο οχήματα, ενώ το άτυχο ζώο σκοτώθηκε.

Τα ελάφια Dama Dama θεωρούνται σύμβολο της Ρόδου και αριθμούν σήμερα μερικές εκατοντάδες. Οι λαϊκές ιστορίες αναφέρονται στην παρουσία του ελαφιού από την εποχή των σταυροφόρων. Λέγεται πως κάποια από τα ζώα που έφεραν οι σταυροφόροι ξέφυγαν από τα στρατόπεδα και αναπαράχθηκαν στα δάση. Το Dama Dama είναι μεσαίου μεγέθους ελάφι, έχει ύψος 90 εκατοστά και ζυγίζει γύρω στα 100 κιλά. Το τρίχωμα στο πάνω μέρος του σώματός του είναι καστανοκόκκινο, ενώ χαρακτηριστικές είναι οι διάσπαρτες άσπρες βούλες.

Η μείωση του πληθυσμού των «ελαφιών των Σταυροφόρων» από το 1987 έως το 1992 οφειλόταν κυρίως στη λαθροθηρία, αλλά και στις μεγάλες πυρκαγιές της Ρόδου. Ωστόσο, ο πληθυσμός των Dama Dama έχει πλέον αυξηθεί τόσο, ώστε οι παραγωγοί διαμαρτύρονται ότι τα ζώα καταστρέφουν τις καλλιέργειές τους. Η υπηρεσία δασών προτίθεται να τοποθετήσει ποσότητες νερού και τροφής στα δάση, ώστε τα ελάφια να μην πλησιάζουν τις καλλιέργειες των παραγωγών.

«Θέλαμε να αυξηθούν τα ελάφια. Eίναι μία άκρως θετική εξέλιξη, δεδομένου ότι κινδύνευαν με αφανισμό. Πρόκειται για τη σπάνια ράτσα Dama Dama, που συναντά κανείς μόνο στη Pόδο. Κατανοούμε τους παραγωγούς οι οποίοι τυχαίνει να έχουν δεχτεί ζημιές στις καλλιέργειές τους από τα ελάφια. Yπάρχει όμως τρόπος να αποζημιωθούν», δήλωσε στην «Πρόοδο» η προϊσταμένη του Γραφείου Θήρας της Διεύθυνσης Δασών, κ. Tσαμπίκα Kιότου.

ESPRESSO

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα