Προβλήματα σε εννέα λιμάνια στα νησιά της Δωδεκανήσου

❤️ Αυτό το άρθρο άρεσε σε 1178 άτομα
Προβλήματα σε εννέα λιμάνια στα νησιά της Δωδεκανήσου

Ελλείψεις που μπορούν να οδηγήσουν σε ατυχήματα, καταγράφονται σε 9 λιμάνια της Δωδεκανήσου. Την καταγραφή πραγματοποίησε η Πανελλήνια Ενωση Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού η οποία σε υπόμνημα της προς τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Μαν. Κεφαλογιάννη κάνει λόγο για άμεσες παρεμβάσεις σε 64 μεγάλα και μικρά λιμάνια της χώρας, ώστε να γίνεται ασφαλέστερη η προσέγγιση και η παραμονή των πλοίων σε αυτά.

Ειδικότερα οι ελλείψεις που καταγράφονται στα νησιά της Δωδεκανήσου είναι οι εξής:
Στην ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑ ο χερσαίος χώρος του λιμανιού πρέπει να επεκταθεί. Να δημιουργηθούν προσκρουστήρες και στέγαστρα.
Στη ΡΟΔΟ να ολοκληρωθεί η εκβάθυνση του λιμένος Αρκαντιάς. Να δημιουργηθεί στέγαστρο, κιγκλιδώματα για τους επιβάτες, προσκρουστήρες και θέσεις (L) πρυμνοπλαγιοδέτησης για την ασφαλή παραμονή των πλοίων στο λιμάνι. Να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες (εκβάθυνση) στην περιοχή Κάμειρος Σκάλα ώστε να χρησιμοποιείται σαν εναλλακτική λύση όταν το κυρίως λιμάνι δεν είναι προσεγγίσιμο.
Στη ΚΩ να πραγματοποιηθεί εκβάθυνση σε όλο το μήκος της προβλήτας και σε απόσταση τουλάχιστον 100 μ. καθώς και προσκρουστήρες.
Στη ΠΑΤΜΟ ο χερσαίος χώρος δεν εξυπηρετεί. Να δημιουργηθούν στέγαστρα επιβατών, χώροι υγιεινής και προσκρουστήρες.
Στη ΛΕΡΟ να γίνει φωτοσήμανση εισόδου, εκβάθυνση στη μετώπη της προβλήτας, στέγαστρα επιβατών, WC, προσκρουστήρες. Να πραγματοποιηθεί χαρτογράφηση του κόλπου Αγίας Μαρίνας και να διαπλατυνθεί η προβλήτα. Χρησιμοποιείται σαν εναλλακτική λύση με ΝΔ ανέμους.
Στην ΚΑΛΥΜΝΟ απαιτείται εκβάθυνση σε όλη τη λιμενολεκάνη καθώς και προσκρουστήρες και φωτισμός της προβλήτας. Η προέκταση του λιμενοβραχίονα είχε ως αποτέλεσμα να γίνει δύσκολη η είσοδος-έξοδος των πλοίων. Ουσιαστικά μη προσεγγίσιμο για τα μεγάλα πλοία της γραμμής.
Στη ΚΑΣΟ απαιτείται κατασκευή λιμενοβραχίονα για προστασία από ΒΑ ανέμους καθώς και στέγαστρα επιβατών, WC και προσκρουστήρες.
Στη ΚΑΡΠΑΘΟ απαιτείται ενίσχυση φωτοβολίας φανών εισόδου. Φωτισμός προβλήτας, δημιουργία μεγαλύτερου χερσαίου χώρου, σκιάδες, WC και προσκρουστήρες. Επίσης, να τοποθετηθεί μια δέστρα (μπίντα) στην αριστερή πλευρά της προβλήτας της εξωτερικής θέσης πρυμνοδέτησης. Και τέλος στο ΔΙΑΦΑΝΙ να πραγματοποιηθεί εκβάθυνση λιμενολεκάνης διότι δεν προστατεύεται από ΒΑ έως ΝΑ ανέμους.
Με το έγγραφό του ο πρόεδρος των πλοιάρχων καταγράφει τις «απόψεις, παρατηρήσεις περίπου 350 πλοιάρχων που ταξιδεύουν με πλοία με ελληνική σημαία και προσεγγίζουν συχνά με τα πλοία τους τα 64 λιμάνια της χώρας». Σύμφωνα με τις επισημάνσεις του Ε. Κούζιλου:


• Δεν εφαρμόζεται η νομοθεσία για την παραμονή πλοίων με επικίνδυνα φορτία στα λιμάνια (υγρά καύσιμα και υγραέρια).
• Δεν υπάρχουν προσκρουστήρες και στέγαστρα για την παραμονή των επιβατών, τόσο κατά τους καλοκαιρινούς όσο και τους χειμερινούς μήνες.
• Οι χώροι υγιεινής που υπάρχουν στα περισσότερα λιμάνια “δεν μας τιμούν”.
• Απαιτείται καλύτερη αστυνόμευση και τάξη σε όλα τα λιμάνια.
• Χρειάζεται καλύτερη συνεργασία με τους πλοιάρχους για τον καθορισμό της θέσεως πρυμνοδέτησης και πλαγιοδέτησης ή αγκυροβολίας.
• Είναι επιτακτική ανάγκη να απαγορευθεί η είσοδος και η έξοδος χωρίς άδεια των μικρών σκαφών (αλιευτικά, θαλαμηγά, ιστιοπλοϊκα), μιας και τα περισσότερα λιμάνια είναι ταυτόχρονα επιβατηγά, εμπορικά, μαρίνες και αλιευτικά καταφύγια.
• Απαιτείται καλύτερος προγραμματισμός δρομολογίων για την αποφυγή συνωστισμού στα λιμάνι από την ταυτόχρονη άφιξη ή αναχώρηση των πλοίων. Το κυκλοφοριακό χάος των δρόμων μεταφέρθηκε και στη θάλασσα.
• Σε κάθε σχεδιασμό λιμένος να ζητείται η γνώμη των πλοιάρχων, δεδομένου ότι κατασκευάζονται ή επεκτείνονται λιμάνια που είναι ακατάλληλα.  


Σταυρούλα Ν.

 

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα