Καστοριά: Ένα ταξίδι που αξίζει...

Κρύο είναι τσουχτερό κι εσείς βρίσκεστε με το καραβάκι του δήμου μέσα στη λίμνη της Καστοριάς. Ομως, αντέχετε! Γύρω σας όλα μαρτυρούν το λαμπερό και πλούσιο παρελθόν αυτής της όμορφης πόλης του Βορρά.

Η Καστοριά θεωρείται και όχι άδικα μία από τις ομορφότερες πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας. Χτισμένη μεταξύ των δύο βουνών Βιτσίου και Γράμμου, συνορεύει βόρεια με τον νομό Φλώρινας, νότια, ανατολικά και νοτιοανατολικά με τους νομούς Κοζάνης και Γρεβενών, νοτιοδυτικά με τον νομό Ιωαννίνων και δυτικά με την Αλβανία. Το όνομά της προέρχεται από τον κάστορα, η φίνα γούνα του οποίου καθιέρωσε την πόλη από τον 17ο αιώνα ως το κέντρο της ελληνικής γουνοποιίας. Κατά μία άλλη εκδοχή πήρε το όνομά της από τον μυθικό Μακεδόνα ήρωα Κάστορα, γιο του Δία και θνητό αδελφό του αθάνατου Πολυδεύκη.

Η καλύτερη εποχή της είναι σαφώς ο χειμώνας, όταν η λίμνη είναι παγωμένη και το χιόνι τριγύρω δημιουργεί ένα ονειρικό σκηνικό. Η πόλη έχει μια αύρα βυζαντινή και αυτό φαίνεται και από τα βυζαντινά τείχη, τις σχεδόν εβδομήντα πέντε βυζαντινές εκκλησίες και τα μοναδικά στην αρχιτεκτονική παραδοσιακά αρχοντικά. Είναι χτισμένη γύρω από τις όχθες της λίμνης Ορεστιάδας, η οποία είναι περισσότερο γνωστή ως λίμνη Καστοριάς. Αποτελεί το σήμα κατατεθέν της πόλης και ολόκληρου του νομού και ένα πραγματικό στολίδι για τη Δυτική Μακεδονία. Αξίζει να αναφέρουμε ότι μορφολογικά θεωρείται η ωραιότερη λίμνη της Ελλάδος και έχει κηρυχθεί Μνημείο Φυσικού Κάλλους.

Η Καστοριά είναι ιδανική για περιπλάνηση κάθε εποχή του χρόνου. Μπορείτε να απολαύσετε τις βόλτες σας στις γειτονιές της και στις όχθες της λίμνης ό,τι καιρό κι αν κάνει. Τυλιγμένοι στο ζεστό γούνινο παλτό σας αυτήν την εποχή και, αν δεν έχετε, ευκαιρία να αγοράσετε. Στην πόλη, πλήθος καταστημάτων διαθέτουν γούνες για όλα ταα γούστα και τα βαλάντια.


Πολιτισμικά μνημεία
Η αύρα του τόπου είναι δυνατή, ικανή να σας μεταφέρει την ατμόσφαιρα του 18ου και του 19ου αιώνα, εποχή κατά την οποία οι Καστοριανοί ταξίδευαν στην Ευρώπη και επέστρεφαν στην πατρίδα με χρήμα αλλά και με… αέρα ευρωπαϊκό. Η αρχιτεκτονική των αρχοντικών κατοικιών είναι επηρεασμένη από τους ρυθμούς της Μακεδονίας και της Βόρειας Ευρώπης. Τα αρχοντικά είναι συνήθως τριώροφα. Οι κάτω όροφοι και το ισόγειο είναι από πέτρα, ενώ οι πάνω όροφοι είναι ξυλόχτιστοι, με χαγιάτια, περίτεχνα ξύλινα μπαλκόνια και πλατιά υαλόφρακτα ανοίγματα για άφθονο φως, τα γνωστά μας βιτρό. Τα σπίτια των Καστοριανών είναι φιλόξενα, οι οικογένειές τους αλλά και οι επισκέπτες τους ζούσαν σε χώρους ζεστούς, άνετους, με πλούσιο εσωτερικό διάκοσμο, τοιχογραφίες και φεγγίτες με τζάμια χρωματιστά.

Το Ντολτσό είναι μια πανέμορφη και γραφική αρχοντογειτονιά που φιλοξενεί πολλά από τα κομψά αρχοντικά σπίτια της πόλης. Απλώνεται στην πλαγιά του λόφου και φτάνει ώς τα νερά της λίμνης. Στη γραφική πλατεία αξίζει να επισκεφθείτε το μοναδικό επισκέψιμο αρχοντικό του Νεράντζη Αϊβαζή, το οποίο από το 1975 λειτουργεί ως Λαογραφικό Μουσείο. Το αρχοντικό του Αϊβαζή αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της λαϊκής μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής αλλά και του τρόπου διαβίωσης των παλιών Καστοριανών.

Αξίζει να επισκεφθείτε και το μοναστήρι της Παναγίας Μαυριώτισσας, ένα σπουδαίο αξιοθέατο με εσωτερικές και εξωτερικές τοιχογραφίες του 12ου αιώνα. Δίπλα στο παρεκκλήσι του Αγίου Νικολάου, που βρίσκεται κοντά στη μονή, βρίσκεται η σπηλιά του Δράκου. Η είσοδος του σπηλαίου απέχει δεκαπέντε μέτρα από τον παραλίμνιο δρόμο, ενώ μετά τη χαρτογράφησή του αποκαλύφθηκαν στο εσωτερικό του επτά υπόγειες λίμνες, δέκα αίθουσες και πέντε διάδρομοι-σήραγγες. Το μεγαλύτερο βάθος φτάνει τα δεκαοκτώ μέτρα, η μέση θερμοκρασία 16ο C - 18ο C και το ωφέλιμο μήκος των διαδρόμων τα πεντακόσια μέτρα. Ανάμεσα στα εντυπωσιακά ευρήματα του σπηλαίου βρίσκονται οστά αρκούδας των σπηλαίων ηλικίας δέκα χιλιάδων χρόνων.

Στη θέση Νησί της νότιας όχθης της λίμνης Ορεστιάδας, μόλις 7 χλμ. από το κέντρο της Καστοριάς, έχει ανακαλυφθεί ένας από τους παλαιότερους λιμναίους προϊστορικούς οικισμούς της Ευρώπης. Αυτή η υδάτινη πολιτεία, η οποία τοποθετείται χρονολογικά στη νεολιθική περίοδο, αποτελείται από υπερυψωμένα σπίτια σε ξύλινες πλατφόρμες και βρίσκεται στο χωριό Σπηλιά.
Κατά την επίσκεψή σας στην Καστοριά αξίζει να κάνετε μια βόλτα ώς το χωριουδάκι Νόστιμο, περίπου 24χλμ. από την πόλη. Στο Νόστιμο βρίσκεται το Απολιθωμένο Δάσος ηλικίας είκοσι εκατομμυρίων χρόνων, με τροπικά και υποτροπικά φυτά, απολιθωμένους κορμούς από φοίνικες και θαλάσσια απολιθώματα, όπως μύδια, κοχύλια, δόντια καρχαρία. Εχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να επισκεφθείτε τον εκθεσιακό χώρο που λειτουργεί στο χωριό, όπου φιλοξενούνται πολλά ευρήματα από το Απολιθωμένο Δάσος.


Ενας από τους σπανιότερους οικότοπους της Ευρώπης

Μην παραλείψετε να κάνετε τον μικρό ή τον μεγάλο γύρο της λίμνης Ορεστιάδας. Η λίμνη συντηρεί πλούσια ορνιθοπανίδα -περίπου 200 είδη- που περιλαμβάνει σπάνια και απειλούμενα είδη, προστατευόμενα από τη διεθνή και την εθνική νομοθεσία. Χαρακτηριστικότερα από αυτά είναι οι λαγγόνες και οι αργυροπελεκάνοι, τέσσερα είδη ερωδιών, οι βουβόκυκνοι, οι αγριόπαπιες, οι νυχτοκόρακες, οι κορμοράνοι και πολλά παρυδάτια πουλιά. Πέρα από τον μεγάλο αριθμό πουλιών που φιλοξενεί, είναι η μοναδική λίμνη στην Ελλάδα στην οποία υπάρχουν σημαντικής έκτασης παρόχθια δάση υδρόφιλων δέντρων, που συνιστούν έναν από τους σπανιότερους οικότοπους της Ευρώπης. Υπολογίζεται ότι σχηματίστηκε πριν από 10.000.000 έτη. Σήμερα, η έκτασή της είναι περίπου 28 τετρ. χιλιόμετρα και το μέγιστο βάθος της περίπου 9,5 μέτρα.

Το ψάρεμα επιτρέπεται σχεδόν όλον τον χρόνο, εκτός από την περίοδο αναπαραγωγής των ψαριών. Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να περιηγηθεί στη λίμνη με δύο καράβια. Το ένα ξεκινάει από την Καστοριά και το άλλο από το Μαυροχώρι. Η λίμνη προσφέρεται και για διάφορα σπορ, όπως κωπηλασία, σκι, ιστιοπλοΐα και σέρφινγκ. Στις ακτές της υπάρχουν αρκετές πλατείες και πάρκα. Στους ειδικά διαμορφωμένους αυτούς χώρους ο επισκέπτης μπορεί να περπατήσει σε λιθόστρωτες διαδρομές, θαυμάζοντας τη μοναδική φυσική ομορφιά της λίμνης, όλες τις εποχές του έτους.


ΧΩΡΙΑ ΕΠΙΓΕΙΟΙ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΙ

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ: Την Κλεισούρα, το Αργος Ορεστικό, το Νεστώριο, το Επταχώρι, την Κορησό, την Ομορφοκλησιά και γνωρίστε τον επίγειο παράδεισο. Κάθε χωριό πάντως έχει τη δική του ιστορία και ιδιαιτερότητες.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ: Το Βυζαντινό Μουσείο με εκθέματα από τον 12ο έως και τον 17ο αιώνα, σε ένα σημείο με υπέροχη θέα. Το μουσείο φιλοξενεί μία από τις πιο ολοκληρωμένες συλλογές βυζαντινών αγιογραφιών, γλυπτών και ειδών εκκλησιαστικής τέχνης. Το Λαογραφικό Μουσείο, που στεγάζεται στο αρχοντικό του Νεράντζη Αϊβαζή. Τα εκθέματά του αφορούν αντικείμενα που χρησιμοποιούσαν παλαιότερα οι Καστοριανοί στις καθημερινές δραστηριότητές τους, καθώς και εκθέματα που αφορούν την επεξεργασία της γούνας. Αναπαριστάνονται χώροι όπως το ζυμωτάρι, οι αποθήκες τροφίμων και κρασιού και ο οντάς με το τζάκι. Το Μουσείο Ενδυματολογίας, που στεγάζεται στο αρχοντικό Εμμανουήλ, διαθέτει παραδοσιακές τοπικές ενδυμασίες, καθώς επίσης και μια πλούσια συλλογή νομισμάτων.

ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΤΕ: Απέχει 510χλμ. από την Αθήνα και 210 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη. Μπορείτε να φτάσετε και με αεροπλάνο, καθώς η πόλη συνδέεται όλον τον χρόνο αεροπορικώς με την Αθήνα. Το αεροδρόμιο απέχει 10 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης.

ΠΟΥ ΝΑ ΜΕΙΝΕΤΕ: «Ξενώνας του Μπάκαρη»: για ατμόσφαιρα «Ντόλτσο», με τζάκι και θέα στη λίμνη, (τηλ.: 24670-27272, www.hotelbakaris.gr).
«Αρχοντικό Αλεξίου Βέργουλα» (τηλ.: 24670-23415, www.vergoulas.gr). «Ανδρομέδα Boutique Hotel» και το νεοκλασικό του «Αλλαχού», όπου το παλιό ανταμώνει με το σύγχρονο, (τηλ.: 24670-22220, www.andromedahotel.gr <http://www.andromedahotel.gr>), (τηλ.: 24670-27058, www.allahou.gr). «Esperos Palace» και «Limneon Resort & Spa», όπου θα απολαύσετε spa δίπλα στη λίμνη (τηλ.: 24670-24670, www.esperospalacekastoria.gr), (τηλ.: 24670-85111, www.limneon.gr).

ΝΑ ΔΟΚΙΜΑΣΕΤΕ: Ταβά (γουλιανός στον φούρνο με ντομάτα και κρεμμυδάκι) ή σαρμάδες, καθώς και τα εξαιρετικά τουρσιά που μπορούν να συνοδεύσουν το γεύμα σας.

ΛΟΥΤΡΑ ΑΜΜΟΥΔΑΡΑΣ: Τα ιαματικά λουτρά της Αμμουδάρας, τα οποία απέχουν μόνο 20 χλμ. από το κέντρο της Καστοριάς, αποτελούν μια «ζεστή όαση» στο χειμωνιάτικο τοπίο της Καστοριάς. Η υδροθεραπευτική μονάδα είναι από τις πλέον σύγχρονες και λειτουργεί όλον τον χρόνο διαθέτοντας δέκα ατομικούς λουτήρες, πισίνα κινησιοθεραπείας, γυμναστήριο, ιατρείο, βρύση για ποσιθεραπεία, εγκατάσταση για εισπνοθεραπεία και ξενώνα. Τα νερά της Αμμουδάρας έχουν θερμοκρασία 15 βαθμούς Κελσίου και ενδείκνυνται για τη θεραπεία ρευματοπαθειών, δερματικών παθήσεων και αρθροπαθειών.

ΣΚΙ: Για τους λάτρεις του σκι υπάρχει το Χιονοδρομικό Κέντρο Βιτσίου, που σαφώς είναι από τα καλύτερα της χώρας.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα