Οι δέκα χώρες στον κόσμο όπου δύσκολα μπορεί να ταξιδέψει κάποιος

Οι δέκα χώρες στον κόσμο όπου δύσκολα μπορεί να ταξιδέψει κάποιος

Σε ποιο μέρος απαγορεύεται να επικοινωνήσεις με τους ντόπιους ή να περπατήσεις μόνος σου
Σε κάποιες χώρες του κόσμου, δεν μπορείς να πάρεις την απόφαση να ταξιδέψεις έτσι απλά, δίχως να αναλογιστείς κάποια πράγματα. Αυτά μπορεί να είναι π.χ μια δύσκολη διαδικασία θεώρησης βίζας ή κρατικοί περιορισμοί στις ατομικές ελευθερίες για πολιτικούς ή θρησκευτικούς λόγους.

Σύμφωνα με το visaguide ιδού η λίστα των χωρών, στις οποίες οι περισσότεροι τουρίστες μπορούν δύσκολα να ταξιδέψουν και θα πρέπει να ανησυχούν.  

1. Ρωσία

Μετά την κήρυξη του πολέμου στην Ουκρανία και την επιβολή αλλεπάλληλων κυρώσεων από την Ευρώπη και από τις ΗΠΑ, το να ταξιδέψει κανείς στη Ρωσία (αλλά και από εκεί) φαντάζει σχεδόν αδύνατο

Υπάρχουν περιορισμένες επιλογές μεταφοράς, περιορισμοί στις οικονομικές συναλλαγές, πιθανές ελλείψεις βασικών προϊόντων και υπηρεσιών, ενώ και η κατάσταση ασφαλείας θα μπορούσε να επιδεινωθεί περαιτέρω με ελάχιστη προειδοποίηση.

2. Κούβα
Αυτή η χώρα είναι ιδιαίτερα δυσπρόσιτη για τους Αμερικανούς πολίτες, καθώς δεν μπορούν να ταξιδέψουν για τουριστικούς σκοπούς. Πρέπει να ανήκουν σε μία από τις 11 κατηγορίες εξουσιοδοτημένων ταξιδιωτών.

Ιδιαίτερα για τους τουρίστες από την Αμερική χρειάζεται μια ροζ Κάρτα Τουρισμού – διαφορετική από την Πράσινη Κάρτα Τουρισμού που εκδίδεται για άλλες εθνικότητες.

3. Ιράν
Οι βίζες για το Ιράν είναι δύσκολο να ληφθούν κυρίως επειδή πρέπει να έχετε έναν κωδικό πριν υποβάλετε αίτηση για βίζα. Αυτός ο κωδικός εκδίδεται από το Υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν, όμως και ένα επίσημο ιρανικό ταξιδιωτικό γραφείο μπορεί να υποβάλει αίτηση για τον κωδικό για λογαριασμό σας.

Ωστόσο, λόγω της χρήσης eVisas, η διαδικασία έκδοσης τουριστικής βίζας για το Ιράν έχει γίνει πολύ πιο εύκολη. Επιπλέον, κάτοικοι πολλών χωρών μπορούν πλέον να υποβάλουν αίτηση βίζας κατά την άφιξή τους (με προέγκριση), εκτός αν έρχεστε από τις ακόλουθες χώρες:

ΗΠΑ

Ηνωμένο Βασίλειο

Καναδάς

Αφγανιστάν

Μπαγκλαντές

Κολομβία

Iνδία

Ιράκ

Ιορδανία

Νεπάλ

Πακιστάν

Σομαλία

Σρι Λάνκα

Επίσης, αν κάποιος ταξιδεύει από τις ΗΠΑ και τον Καναδά, δεν μπορεί ακόμα να κυκλοφορήσει ως τουρίστας χωρίς τη συνοδεία εγκεκριμένου από την κυβέρνηση ξεναγού.

4. Τουρκμενιστάν
Το Τουρκμενιστάν είναι μια από τις χώρες με τις λιγότερες επισκέψεις στον κόσμο λόγω της αυστηρής πολιτικής θεωρήσεων. Είναι ιδιαίτερα δύσκολο να αποκτήσει κανείς βίζα κυρίως επειδή απαιτείται από όλους να υποβάλουν αίτηση, με μόνη εξαίρεση επισκέπτες από συγκεκριμένα μέρη του Καζακστάν ή του Ουζμπεκιστάν και ορισμένους επισκέπτες με διπλωματικά διαβατήρια.

Εάν θέλετε να υποβάλετε αίτηση για βίζα στο Τουρκμενιστάν χρειάζεστε πολλά έγγραφα, συμπεριλαμβανομένων τριών αντιγράφων της συμπληρωμένης αίτησης θεώρησης και μια επιστολή πρόσκλησης από την κρατική υπηρεσία μετανάστευσης του Τουρκμενιστάν. Πρέπει να έχετε έναν χορηγό στο Τουρκμενιστάν που μπορεί να προμηθευτεί το LOI (επιστολή πρόσκλησης) για εσάς και μπορεί να χρειαστούν έως και 20 ημέρες για να λάβετε την επιστολή.

5. Τσαντ
Μόνο 14 χώρες στον κόσμο έχουν πρόσβαση χωρίς βίζα στο Τσαντ, όμως και αυτό είναι πολύ δύσκολο. Ένα από τα πιο περίπλοκα μέρη της διαδικασίας έκδοσης βίζας είναι η λήψη “επιστολής πρόσκλησης”. Για να να λάβετε την επιστολή που χρειάζεστε, πρέπει να έχετε έναν χορηγό ή ένα ξενοδοχείο στην πρωτεύουσα της χώρας, N’Djamena, που θα γράψει για εσάς.

Για να εξασφαλίσετε την επιστολή πρόσκλησης, πρέπει να κάνετε κράτηση δωματίου σε ένα ξενοδοχείο (αν δεν έχετε άλλο χορηγό) και για την κράτηση, πρέπει να καταθέσετε ολόκληρη την πληρωμή, η οποία δεν επιστρέφεται. Αυτό σημαίνει ότι εάν η αίτησή σας για βίζα απορριφθεί, χάνονται τα χρήματά σας.

Μια άλλη δύσκολη πτυχή της λήψης βίζας για το Τσαντ είναι να βρείτε ένα προξενικό γραφείο κοντά σας. Για παράδειγμα, εάν είστε από το Ηνωμένο Βασίλειο, πρέπει να υποβάλετε αίτηση για βίζα στο Παρίσι. Ακόμα κι αν λάβετε βίζα, μετά την είσοδό σας, έχετε 72 ώρες για να παρουσιαστείτε στην Αστυνομία, ενώ σύμφωνα με ορισμένους ταξιδιώτες απαιτούνται επιπλέον πληρωμές για την είσοδο στη χώρα.

6. Μπουτάν
Το Μπουτάν δεν εγκρίνει μεμονωμένες βίζες εκτός εάν επισκέπτεστε τη χώρα με γκρουπ. Μπορείτε να κάνετε αίτηση για ατομική βίζα στο Μπουτάν μόνο εάν είστε από:

Ινδία

Μπαγκλαντές

Μαλδίβες

Προκειμένου να λάβετε βίζα για το Μπουτάν,πρέπει να βρείτε ένα τουριστικό γραφείο που οργανώνει ταξίδι εκεί και να πληρώσετε το τέλος βίζας εκ των προτέρων, μαζί με το υπόλοιπο πακέτο ταξιδιού. Οι αιτήσεις βίζας για το Μπουτάν διεκπεραιώνονται ηλεκτρονικά και πρέπει να εγκριθούν από το Συμβούλιο Τουρισμού στο Μπουτάν.

Απαιτείται επίσης να πληρώσετε ένα τέλος βιωσιμότητας 65 δολαρίων. Ωστόσο, το τέλος θεώρησης και το τέλος βιωσιμότητας μπορεί να περιλαμβάνονται στην τιμή του πακέτου – ελέγξτε εκ των προτέρων με το ταξιδιωτικό γραφείο.

7. Σαουδική Αραβία
Η λήψη βίζας για τη Σαουδική Αραβία ήταν πολύ πιο δύσκολη πριν από μερικά χρόνια, ειδικά για ασυνόδευτες γυναίκες. Τώρα, με την eVisa για τουρίστες, μπορείτε να επισκεφθείτε τη χώρα εάν πληροίτε τις προϋποθέσεις για την ηλεκτρονική βίζα. Ωστόσο, να έχετε κατά νου ότι ως τουρίστας πρέπει να ακολουθείτε ορισμένους κανόνες. Για παράδειγμα, ακόμα και με τουριστική βίζα, αν δεν είστε μουσουλμάνος, δεν μπορείτε να εισέλθετε στη Μέκκα ή στη Μεδίνα.

Πριν από το 2019 οι επισκέπτες που είχαν ισραηλινή σφραγίδα στα διαβατήριά τους δεν επιτρεπόταν να εισέλθουν στη Σαουδική Αραβία, αλλά με την εισαγωγή των eVisas, αυτό δεν ισχύει πλέον. Ωστόσο, οι Ισραηλινοί πολίτες δεν επιτρέπεται ακόμη να εισέλθουν στη χώρα.

Ένας άλλος λόγος για τον οποίο η Σαουδική Αραβία έχει μια αυστηρή πολιτική θεωρήσεων είναι λόγω του τεράστιου αριθμού μουσουλμάνων προσκυνητών που επισκέπτονται τη χώρα. Γ’αυτό υπάρχει περιορισμένος αριθμός τουριστών που μπορούν να εισέλθουν, προκειμένου να περιοριστεί ο συνωστισμός.

8. Αφγανιστάν
 Η πρόσφατη πολιτική κατάσταση έχει καταστήσει δύσκολη την είσοδο στο Αφγανιστάν. Επί του παρόντος, όλες οι κυβερνήσεις συμβουλεύουν τους επίδοξους τουρίστες να μην επιχειρήσουν να εισέλθουν στη χώρα. Ωστόσο, ακόμη και πριν από την ανατροπή της κυβέρνησης, η λήψη βίζας για το Αφγανιστάν ήταν ένα δύσκολο κατόρθωμα.

Για να εισέλθουν στη χώρα, όλοι πρέπει να υποβάλουν αίτηση για βίζα, εκτός από όσους έχουν διπλωματικό διαβατήριο από:

Κίνα

Ινδία

Ινδονησία

Ιράν

Τατζικιστάν

Τουρκία

9. Σομαλία
Η είσοδος στη Σομαλία για τους επίδοξους τουρίστες δεν είναι μόνο δύσκολη, αλλά είναι καλύτερο να αποφεύγεται. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Δείκτη Ειρήνης, η Σομαλία κατατάσσεται στην 6η θέση της λίστας με τα πιο επικίνδυνα μέρη για να επισκεφθεί κανείς. Ως αποτέλεσμα, πολλά προξενεία ή πρεσβείες δεν εκδίδουν βίζα επισκεπτών για να μην διακινδυνεύσουν οι πολίτες τους. Εάν καταφέρετε να επισκεφθείτε τη Σομαλία, θα πρέπει να έχετε φρουρό που θα σας συνοδεύει για να παραμείνετε ασφαλείς.

10. Βόρεια Κορέα
 

Η Βόρεια Κορέα είναι μακράν η πιο δύσκολη χώρα για να επισκεφθεί κανείς ως τουρίστας. Για να λάβετε βίζα στη Βόρεια Κορέα, πρέπει να υποβάλετε αίτηση μέσω τουριστικού γραφείου που διοργανώνει εγκεκριμένες εκδρομές από το κράτος. Εάν έχετε αμερικανικό διαβατήριο ή είστε από τη Νότια Κορέα, δεν δικαιούστε βίζα για τη Βόρεια Κορέα.

Ακόμη και εάν λάβετε βίζα όμως, δεν μπορείτε να εξερευνήσετε τη χώρα όπως θα κάνατε σε άλλα μέρη. Για παράδειγμα, δεν επιτρέπεται να επικοινωνείτε με τους ντόπιους, να μιλάτε άσχημα για τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, δεν μπορείτε να περπατήσετε μόνοι σας και δεν μπορείτε να φύγετε από το ξενοδοχείο αφού τελειώσει η ξενάγηση.

.news.g

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα