Pink Martini: H πρόκληση είναι να βρεις την ελπίδα σε αντίθεση με το σκοτάδι

Οι Pink Martini μένουν πιστοί στο ραντεβού τους με την Ελλάδα, και έρχονται για μία μοναδική βραδιά στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, την Τρίτη 5 Ιουλίου στις 9 το βράδυ, με τη Μαρίζα Ρίζου να ανοίγει τη συναυλία.

Με το φανατικό κοινό τους να τους παρακολουθεί πιστά κι έχοντας στις βαλίτσες τους το πλατινένιο «Sympathique» και το «Hang on little tomato», οι Pink Martini, ένα από τα πιο επιτυχημένα συγκροτήματα της lounge σκηνής, επισκέπτονται ξανά τη χώρα μας και, διά στόματος του ιδρυτή τους, Τhomas Lauderdale, μας μιλούν για αυτήν τη μοναδική συναυλία.

Συνδυάζοντας ρετρό και τζαζ μοτίβα με ποπ ρυθμούς, αλλά και στοιχεία από διαφορετικές κουλτούρες και δημιουργώντας ένα αισθησιακό κράμα, που διατηρεί τη φρεσκάδα του και, ταυτόχρονα, μαγεύει το κοινό, οι Pink Martini μένουν πιστοί στο ραντεβού τους με την Ελλάδα, και έρχονται για μία μοναδική βραδιά στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, την Τρίτη 5 Ιουλίου στις 9 το βράδυ, με τη Μαρίζα Ρίζου να ανοίγει τη συναυλία.

Ο ιδρυτής και πιανίστας του πολυμελούς και πολυπολιτισμικού συγκροτήματος που φέρνει ήχους από τη μυστηριώδη Ανατολή, τη σημερινή Νέα Υόρκη, την Αβάνα του ’30, το εξωτικό Saint Tropez αλλά και τη μακρινή Κίνα, ο Τhomas Lauderdale, μιλά για αυτή τη βραδιά, για το συγκρότημα, για την Ελλάδα και για την ελπίδα.

Τι θα παρουσιάσετε στο ελληνικό κοινό αυτή τη μοναδική βραδιά;

Ένα “best of” με όλα τα αγαπημένα μας/σας τραγούδια από όλη τη δισκογραφία μας. Έχουν περάσει δύο χρόνια από την τελευταία μας συναυλία στην Ελλάδα, και, πραγματικά, ανυπομονούμε.

Ποια στοιχεία συνδυάζετε στη μουσική σας;

Νομίζω ότι, εύκολα, μπορούμε να πούμε ότι δεν υπάρχει όριο σε αυτά που συνδυάζουμε. Αυτό, που μας αρέσει ιδιαίτερα, είναι να διαλέγουμε παλιά τραγούδια με ιστορία από μεγάλες ορχήστρες. Είναι σαν να συνδυάζουμε, στην ουσία, διαφορετικές κουλτούρες και πολιτισμούς. Στόχος μας, από την αρχή, ήταν να δημιουργήσουμε έναν παγκόσμιο ήχο με διαφορετικές γλώσσες.

Πόσα μέλη σάς απαρτίζουν και πώς ξεκινήσατε αυτή την επιτυχημένη διαδρομή;

Δώδεκα είναι τα βασικά μέλη της ορχήστρας και, ανάλογα με την εκδήλωση, μπορούν να αυξηθούν με επιπλέον όργανα και guests. Όλα ξεκίνησαν το 1994, στο Πόρτλαντ της Πολιτείας του Όρεγκον, στις ΗΠΑ. Τότε, ασχολιόμουν με την πολιτική, ελπίζοντας ότι, μια μέρα, θα έβαζα υποψηφιότητα για δήμαρχος. Σε πολλές συγκεντρώσεις που πήγαινα με σκοπό την εύρεση κεφαλαίων, ανακάλυψα γρήγορα ότι η μουσική ήταν υποτονική και εντελώς αδιάφορη. Έτσι, σκέφτηκα τη δημιουργία ενός γκρουπ, που θα “έντυνε” μουσικά εκδηλώσεις που συγκέντρωναν χρήματα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, το περιβάλλον, τις δημόσιες βιβλιοθήκες και την εκπαίδευση, και αυτό ήταν οι Pink Martini. Τα υπόλοιπα τα γνωρίζετε.

Τι πιστεύετε ότι έκανε το κοινό να σας αγαπήσει τόσο πολύ;

Η αίσθηση νοσταλγίας και το κοσμοπολίτικο στοιχείο μας. Οι μελωδίες μας ανασύρουν αναμνήσεις και δημιουργούν νέες. Πιστεύω ότι το ευρωπαϊκό κοινό, ιδιαίτερα, αγαπάει πολύ τα τραγούδια μας, γιατί οι Ευρωπαίοι ειδικά έχουν μια τάση προς τη νοσταλγία. Τα “vintage” κομμάτια μας τους αρέσουν πολύ, ειδικά αυτή την περίοδο που το ρετρό είναι πολύ της μόδας.

Έχετε επισκεφθεί πολλές φορές την Ελλάδα. Ποιες είναι οι εντυπώσεις σας;

Συγκεκριμένες πόλεις και χώρες μάς κάνουν να αισθανόμαστε σαν στο σπίτι μας. Αυτό ακριβώς συμβαίνει και με την Ελλάδα. Σε αυτό συντελεί, φυσικά, και το γεγονός ότι αγαπάμε πολύ τις μεσογειακές χώρες, και η Ελλάδα είναι υπέροχη. Το φαγητό της, το μεσογειακό ταμπεραμέντο, οι άνθρωποι την καθιστούν μοναδική και την αγαπάμε πολύ.

Τι γνωρίζετε για τη δύσκολη κατάσταση που περνάμε ως χώρα;

Η κατάσταση είναι σκοτεινή παντού: σε εσάς, στην Ισπανία, στη Συρία. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, επίσης. Οπότε, η πρόκληση είναι να βρεις την ελπίδα σε αντίθεση με το σκοτάδι, να βρεις όμορφες μελωδίες και όμορφους στίχους που εμπνέουν ελπίδα.

Τι θα θέλατε να μας ευχηθείτε;

H μουσική πάντα βοηθά τους ανθρώπους να ξεχνούν τα προβλήματά τους, και αυτό είναι, επίσης, ένας από τους στόχους της μουσικής των Pink Martini. Στη συναυλία μας, στοχεύουμε να υμνήσουμε τη ζωή με τη βοήθεια της μουσικής, και το μεγαλύτερο εργαλείο μας είναι οι όμορφες μελωδίες.

Πληροφορίες

Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων: Πειραιώς 100 - Γκάζι, τηλ.: 210 3475518 και 210 3453548. Τιμές εισιτηρίων: περιορισμένος αριθμός εισιτηρίων (τα πρώτα 500): 25 ευρώ, τα επόμενα: καθήμενοι: προπώληση: 34 ευρώ, ταμείο: 38 ευρώ, γενική είσοδος: προπώληση: 29 ευρώ, ταμείο: 32 ευρώ, φοιτητικό και κάτοχοι κάρτας ανεργίας: 22 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων: καταστήματα: Public, Media Markt, Seven Spots, Reload, βιβλιοπωλεία Ευριπίδης, τηλεφωνικά: 11876, ηλεκτρονικά: viva.gr.

naftemporiki

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα