Πώς τοποθετούμε σωστά τις αλυσίδες χιονιού - Το πρόστιμο αν δεν έχετε μαζί σας

Πώς τοποθετούμε σωστά τις αλυσίδες χιονιού - Το πρόστιμο αν δεν έχετε μαζί σας

Με κακοκαιρία ενόψει, οι αντιολισθητικές αλυσίδες για τα χιόνια είναι απαραίτητες πια σε κάθε αυτοκίνητο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εκπομπή «Τώρα Μαζί» του OPEN, ο Χρήστος Γιαννούκας, σύμβουλος οδικής ασφάλειας, έδειξε τον σωστό τρόπο για να τοποθετήσουμε τις αλυσίδες χιονιού στις ρόδες του αυτοκινήτου μας.

Αναλυτικά, ο ίδιος χρησιμοποίοησε συμβατικές αλυσίδες, που δεν ήταν πλεγμένες και είπε: «Κρατάω με το δεξί μου χέρι το κίτρινο χρώμα, που είναι ο οδηγός της αλυσίδας. Από μπροστά προς τα πίσω, πίσω από τον τροχό όπως βλέπουμε, περνάω την αλυσίδα από πίσω. Στη συνέχεια, πιάνω τις δύο άκρες στα συρματόσχοινα, τα ενώνω, δηλαδή τα ασφαλίζω, και όπως τα έχω ενώσει, έρχομαι και ασφαλίζω τα σημεία ένωσης, στην εγκοπή, στο κόκκινο χρώμα».

Επίσης, ο ίδιος πρόσθεσε: «Σπρώχνω προς τα πίσω το συρματόσχοινο, έτσι ώστε η αλυσίδα να αγκαλιάσει τον τροχό. Σφίγγω καλά, να μην ακουμπάει η καστάνια στο ελαστικό για να μην το φθείρει. Περνάω μέσα από τον κρίκο τον προεγκατήρα και αντιδιαμετρικά ασφαλίζω. Στη συνέχεια, κινούμε το αυτοκίνητο για 20-30 μέτρα, τραβάμε καλά και μαζεύουμε τα μπόσικα που λέμε».

Ποιο το πρόστιμο για τις αλυσίδες

Υπενθυμίζεται, ότι κάθε χρόνο, από τον Οκτώβριο μέχρι τον Απρίλιο, κάθε όχημα θα πρέπει να εφοδιασμένο με χιονοαλυσίδες, ή κουβέρτες κ.λπ. Σε αντίθετη περίπτωση, σε περίπτωση ελέγχου, προβλέπεται πρόστιμο.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται η τήρηση αντιολισθητικών αλυσίδων ή άλλων μέσων (χιονοαλυσίδες, κουβέρτες, κλπ) είναι υποχρεωτική μόνο όταν και εφόσον εκδοθούν αποφάσεις από τις αρμόδιες Αρχές (Αστυνομικές Διευθύνσεις, Διευθύνσεις Τροχαίας, Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας), που προβλέπει ότι οι επικρατούσες καιρικές συνθήκες επιβάλλουν ετοιμότητα από τους οδηγούς.

Οι οδηγοί θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το πρόστιμο είναι 80 ευρώ. Ειδικότερα, όπως ορίζεται σε ΦΕΚ, το πρόστιμο είναι 80 ευρώ και αν το όχημα δεν είναι εφοδιασμένο με τις ζώνες ασφαλείας που προβλέπονται, το πρόστιμο είναι 200 ευρώ.

Επίσης, οι οδηγοί θα πρέπει να φροντίζουν για τον εφοδιασμό των οχημάτων που οδηγούν με κατάλληλα αντιολισθητικά εφόσον το όχημα κυκλοφορεί σε περιοχές οι οποίες αναφέρονται στις αποφάσεις της παρ. 3, να γνωρίζουν τον τρόπο τοποθέτησης και λειτουργίας των αντιολισθητικών που βρίσκονται στα οχήματά τους για να είναι εξασφαλισμένη η ορθή χρήση τους και η εκπλήρωση του σκοπού της παρ. 1, αλλά και να προσαρμόζουν την οδήγησή τους, όταν χρησιμοποιούνται αντιολισθητικά, ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες και τις προδιαγραφές των οχημάτων και των αντιολισθητικών, με γνώμονα την προάσπιση της οδικής κυκλοφορίας και ασφάλειας.

πηγή: ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα