Σύστημα αισθητήρων παρκαρίσματος αυτοκινήτων. Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Όλα τα σύγχρονα αυτοκίνητα στις μέρες διαθέτουν σύστημα παρκαρίσματος με αισθητήρες με ήχο ή και εικόνα με κάμερες. Είναι μια ευκολία που βοηθάει τον οδηγό κατά την οπισθοδρόμηση και τον ενημερώνει για τυχόν εμπόδια ή και την πορεία του οχήματος.

Είδη αισθητήρων παρκαρίσματος

Οι αισθητήρες παρκαρίσματος βασίζουν τη λειτουργία τους στην σάρωση της περιοχής γύρω από το αυτοκίνητο με αισθητήρες και την ενημέρωση του οδηγού για οποιοδήποτε εμπόδιο.

Με βάση τη θέση τοποθέτησης των αισθητήρων, ενδέχεται να είναι εμπρόσθια, οπίσθια ή και τα δυο. Τα συγκεκριμένα συστήματα έχουν διαφορές ανάμεσά τους, ανάλογα με τον αριθμό των αισθητήρων. Όσο περισσότερους αισθητήρες διαθέτουν, τόσο μεγαλύτερη είναι η γωνία που ελέγχουν και τόσο πιο μεγάλη η ακρίβεια του ραντάρ. Επίσης, τα Parktronic , διαχωρίζονται με βάση τη μέθοδο σύνδεσής τους:

· Ενσύρματη. Υπερηχητικές συσκευές με ενσωματωμένους αισθητήρες.

· Ηλεκτρομαγνητική. Οι αισθητήρες των συγκεκριμένων συστημάτων έχουν τη μορφή μεταλλικής λωρίδας, η οποία τοποθετείται στην εσωτερική πλευρά του προφυλακτήρα σε όλο του το μήκος. Ο συγκεκριμένος σχεδιασμός τους, εξαλείφει τα τυφλά σημεία του συστήματος.

· Ασύρματη. Οι πληροφορίες περνούν από τη μονάδα ελέγχου στο δείκτη μέσω ραδιοκυμάτων, οπότε δεν απαιτείται η σύνδεση των τμημάτων με καλώδια.

Tα Parktronic προειδοποιούν τον οδηγό για τυχόν εμπόδια με ηχητικά σήματα, φωτεινές ενδείξεις ή εμφανίζοντας την εικόνα μιας κάμερας. Οι συσκευές με κάμερα, απαιτούν οθόνη υψηλής ανάλυσης. Κάποια μοντέλα προβάλλουν την εικόνα επάνω στο παρμπρίζ.

«εικόνα

Εικόνα αισθητήρων στάθμευσης από antallaktikaonline.gr

Αισθητήρες παρκαρίσματος: συμβουλές συντήρησης

Συνήθως, η ηλεκτρονική μονάδα ελέγχου, εγκαθίσταται στο χώρο αποσκευών του αυτοκινήτου, ενώ οι αισθητήρες, στα σημεία που ο προφυλακτήρας έχει κλίση. Αν υπάρχουν πάνω από δυο αισθητήρες, οι υπόλοιποι τοποθετούνται στην περίμετρο του αμαξώματος, με ίση απόσταση ανάμεσά τους.

Οι αισθητήρες πρέπει να είναι συνδεδεμένοι με τη μονάδα ελέγχου και αυτή με τη συσκευή απεικόνισης των πληροφοριών, με βάση τις οδηγίες του κατασκευαστή των Parktronic Αν η οθόνη είναι τοποθετημένη στο ταμπλό, τα καλώδια περνούν συνήθως κάτω από τα εσωτερικά διακοσμητικά πλαίσια. Μόλις το ραντάρ εγκατασταθεί, θα πρέπει να το δοκιμάσετε και να εξασφαλίσετε ότι ανιχνεύει τα εμπόδια σωστά.

Έχει ιδιαίτερη σημασία, ο καθαρισμός ανά διαστήματα του εξωτερικού μέρους των αισθητήρων. Αν καλυφθούν από ρύπους, χιόνι ή πάγο, ενδέχεται να επηρεαστεί η ακρίβεια των μετρήσεων. Επίσης, πρέπει να θυμάστε ότι οι διάφορες συσκευές λειτουργούν σε συγκεκριμένο εύρος θερμοκρασιών. Παραδείγματος χάρη, τα μοντέλα υψηλής ποιότητας εργάζονται άψογα ακόμη και στους -35 έως +80 °С.

Κατά την αγορά αισθητήρων παρκαρίσματος, αυτό που πρέπει να προσέξουμε είναι το είδος των αισθητήρων, το πλήθος των αισθητήρων σε ένα σύστημα, τη διάμετρο, ορατή επιφάνεια αισθητήρα και την εμβέλεια τους

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα